Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Material escolar i el seu cost : Desembossament que capgira l'economia familiar

Malgrat que es relaciona principalment amb el mes de setembre, la despesa en material escolar no es limita a l'inici del curs

El Tenir un fill cursant ensenyament primari o secundari (ESO) significa el desembossament d'aproximadament 30.000 pessetes només en concepte de llibres de text, quaderns i altres materials complementaris com diccionaris o atles.

/imgs/20010901/tema.01.jpg
Si, a més, el nen o nena sol·licita participar en activitats extraescolars com judo, dansa o natació, s’haurà d’afegir una mitjana de 4.000 pessetes més per activitat per adquirir l’equipament bàsic. I si va a un centre privat amb uniforme, caldrà afegir 48.000 pessetes més en cas d’adquirir el vestuari complet -molt probable tractant-se de nens i nenes en creixement constant.

Per tant, l’import final pot pujar fàcilment a 34.000 pessetes per fill en col·legis públics i assolir fins a 82.000 pessetes en els privats amb uniforme. Aquestes quantitats no inclouen classes de suport extraescolar (mensualitats de prop de 5.000 pessetes) ni un ordinador (que aviat serà una eina imprescindible).

Per tal de recopilar informació de primera mà entre els pares sobre qüestions com la gratuïtat dels llibres de text o sobre com s’organitzen per adquirir el material escolar, tècnics de CONSUMER van realitzar un sondeig a 302 pares i mares d’alumnes d’ensenyament primari i secundari de tot Espanya. El 40% dels enquestats va afirmar que no se’ls notifica amb antelació la despesa que hauran de fer en material escolar. Aquesta informació resultaria molt útil per afrontar la tornada a l’escola, ja que durant les vacances estiuenques les butxaques se’n ressenten. Però, en primer lloc, el nostre sondeig evidencia que preveure la despesa en material escolar resulta molt complicat: el 58% dels pares es va quedar curt en calcular, al principi del curs passat, el desembossament que efectuarien durant tot any i van gastar de mitjana un 28% més del previst. És a dir, les 31.625 pessetes que esperaven destinar a l’adquisició del material escolar bàsic dels seus fills van ser, finalment, 40.500 pessetes.

Aquestes elevades despeses que els pares han d’efectuar en la compra del material escolar de cada fill porten a col·lació el debat sobre la gratuïtat de l’ensenyament obligatori. La comunitat de Castella-la Manxa és pionera en aquest aspecte: l’administració educativa d’aquesta comunitat ha posat en marxa la implantació progressiva del programa de gratuïtat de materials curriculars. Encara que aquest projecte no serà una realitat completa fins al curs 2003-2004, el curs passat aquesta gratuïtat va afectar el 1r cicle de l’ESO. Altres comunitats prenen ja exemple.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions