Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències d'ancians : Continua havent-n'hi molt poques i cada vegada són més cares

Tres de cada quatre tenen llistes d'espera, una de cada set suspèn en qualitat i, en general, les públiques continuen sent millors i més barates

Com es va fer

Tècnics de CONSUMER EROSKI, identificant-se com a tals, van sol.licitar telefònicament una exhaustiva sèrie de dades als directors i gerents de cada residència. Posteriorment van visitar, aquesta vegada com a clients ficticis (al.legaven que volien ingressar un familiar), cada una de les residències per comprovar sobre el terreny l’estat de les instal.lacions i la conservació, la lluminositat, l’espai hàbil disponible per als ancians i la higiene i netedat de l’establiment. En total, l’informe ha confrontat 80 característiques i prestacions de 104 residències. Quant a la titularitat de les residències, 30 eren públiques, 43 privades i la resta (31) concertades (és a dir, privades però amb places per a residents concertades amb l’administració). Les públiques són les més concorregudes (allotgen 120 ancians de mitjana), seguides de les concertades (45) i les privades (34). Cada residència acull de mitjana 83 ancians, encara que les diferències entre unes i unes altres són enormes: n’hi ha, en aquest informe, unes que atenen més de 300 ancians i unes altres que, en canvi, no arriben a la vintena. Aquesta revista ha establert, juntament amb els geriatres i els especialistes consultats, un sistema propi de valoració i puntuació per a cada una de les característiques i prestacions de les residències. I, com a complement, es van entrevistar 150 familiars d’ancians allotjats en aquests centres analitzats.

Per trobar-se com a casa

Les residències han assumit el paper de llar (temporal o permanent) dels seus habitants i s’esforcen per permetre que porten una vida tan semblant com siga possible a la que portaven a casa seua. A qualsevol de nosaltres li agrada rebre visites a casa i atendre-les de forma apropiada. És molt habitual (ocorre en el 86% de les residències) que les residències permeten que els allotjats reben visites a les habitacions, per mantenir així un cert grau d’intimitat, i que puguen oferir-los alguna beguda o aperitiu, encara que la proporció de residències que disposen de cafeteria o màquines expenedores és més reduïda. Són les residències privades les que més descuren aquest aspecte (el 28% no disposaven d’infraestructures, com ara cafeteria o màquines expenedores).

El trasllat a una residència significa deixar enrere moltes de les pertinences i records que han acompanyat els ancians durant anys. Per això, agraeixen poder emportar-se part d’aquests objectes, molts de gran valor sentimental, i guardar-los sota clau, en un armari o calaix. Això és possible en el 84% de les residències. A més, la majoria de les residències faciliten que els usuaris continuen amb els seus costums religiosos: en algunes (63%) hi ha capelles o sales preparades com a tals i gairebé totes reben la visita d’un sacerdot almenys una vegada a la setmana.

Estat de les residències

Encara que en general es troben en bon estat de netedat i conservació, algunes (el 15%) oferien un aspecte millorable, patien de problemes de conservació i d’estances petites i poc lluminoses. Aquestes mancances són més habituals en les privades i concertades. La falta d’higiene no és habitual, però en un 11% de les residències es van descobrir olors molt desagradables (en la majoria dels casos, per una ventilació insuficient de les estances), de nou més en les privades i les concertades que en les públiques. Les condicions de conservació de les residències són òptimes: només en el 2% l’estat de manteniment es pot qualificar de deficient, de forma que seria necessari fer reformes que en millorassen l’aspecte (renovació de pintura o d’altres elements).

Quant a la seguretat, s’han observat avanços respecte a l’informe efectuat l’any 2000 per aquesta revista. Ha disminuït notablement la proporció de residències que no aproven en aquest apartat essencial: els plans d’emergència documentats són més habituals que llavors i hi ha més residències amb personal ensenyat per a actuar adequadament en cas d’incendi o d’emergència. La part negativa és la referent als simulacres: admeten haver-ne efectuat algun l’últim any menys residències que en l’anterior estudi.

Serveis de les residències

És en els serveis tradicionals que ofereixen les residències on es perceben més les diferències entre les unes i les altres. Aquestes prestacions, entre les quals destaquen les de perruqueria, podologia, farmàcia, massatges o fins i tot l’assessoria jurídica, es poden entendre com a aspectes de valor afegit que influeixen decisivament en la percepció dels usuaris (i dels seus familiars i persones properes) sobre la qualitat de vida que els proporciona la residència. És cert que aquests centres van començar oferint només cobertures bàsiques (allotjament, menjar i atenció sanitària), però una vegada es van generalitzar en totes les residències, i dins de l’evolució lògica de qualsevol sector, tendeixen a augmentar les prestacions que ofereixen, fins al punt que s’estableixen diferències notòries entre uns centres i uns altres.

Aquest context explica que els serveis de perruqueria i podologia siguen ja comuns en les residències (encara que sovint calga abonar-los a banda), que cada vegada hi haja més centres en què els residents poden escollir entre diversos menús, que l’assistència psicològica i jurídica siga cada dia menys insòlita, o que els massatges per a persones grans constituïsquen una opció més en el catàleg de serveis específics de les residències.

Ara bé, tot i el ritme de vida actual, el servei de les residències com a centre de dia continua sense consolidar-se: a penes ofereixen aquest tipus de places el 31% de les residències (en 2000 n’eren el 29%).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions