Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Com més cars, més funcions

És habitual que pares i mares, sobretot si són novells, eviten deixar sol el seu bebè: temen no sentir el seu plor davant de qualsevol contingència. Això fa que no s'allunyen del seu costat i que, quan ho fan, necessiten comprovar constantment que tot continua en ordre. La solució tecnològica que resol aquesta angoixa són els intercomunicadors per a bebès. Aquests equips estan compostos per un emissor que capta i envia per ràdio qualsevol so que es produeix en una habitació i per un receptor que reprodueix aquests sons a diverses desenes de metres de distància. Evidentment, a més de servir per a controlar el descans dels bebès, també són útils per a persones grans o malaltes que tenen així un mitjà directe i senzill de comunicar-se amb els seus cuidadors.

Hi ha intercomunicadors per a bebès molt sofisticats que incorporen sensors de moviment i càmeres de vigilància, però aquesta anàlisi ha estudiat nou intercomunicadors per a bebès que tenen l'única funció de transmetre so, per ser els més utilitzats. Els seus preus són molt diferents: des dels 50 euros de Saro Visual Phone 4865, fins als 114 euros de Supernova FD-D3.

La millor relació qualitat-preu és Bebé Due, /imgs/20060401/img.analisis2.02.jpgel més barat (costa 67 euros) dels que ofereixen una acceptable qualitat de so a 50 metres. Una altra bona opció és Miniland Radio Baby, el segon més car (100 euros), per ser el més complet i el més ben valorat pels usuaris.

La prova de compatibilitat electromagnètica indica si aquests equips estan convenientment aïllats enfront d'interferències d'altres aparells. Per comprovar-ho, se'ls sotmet a una forta interferència elèctrica, enfront de la qual Philips va demostrar un molt bon comportament (només perd un 1,4% de qualitat de senyal, lluny del 25% que permet la norma), i de manera més pobra Chicco, Bebé Due i Supernova (els tres el 8%). Després d'aquesta prova cap intercomunicador va patir danys permanents i tots van continuar funcionant amb normalitat.

Molt diferents en volum

Un dels aspectes en què més difereixen és en la grandària. Els de menys volum i pes són Saro (l'emissor i el receptor fan 140x58x30 mm) i Supernova (tots dos 40x58x32 mm), seguits de Jané i Miniland (gairebé el doble de grans que els dos anteriors). Philips (set vegades més gran que el més petit) i Chicco (cinc vegades més gran) són els més voluminosos.

Aquests aparells no tenen un gran consum elèctric: la seua demanda d'electricitat està per sota dels 10W, encara que hi ha diferències entre ells: el que més gasta és Philips, amb 6W i el més auster en el consum elèctric és Prenatal, amb 2,4W. Encara que tots funcionen també amb bateries o piles, el més habitual és que quan estan quiets es connecten a la xarxa elèctrica, per això és convenient que els seus cables de xarxa siguen tan llargs com siga possible, perquè resulten més còmodes d'utilitzar. Supernova, amb un cable de més de tres metres és l'únic que es distingeix de la resta, que orbiten entre els 182 cm i 193 cm.

Els nou es poden apagar encara que estiguen connectats a la xarxa elèctrica. Supernova i Miniland són els únics amb pantalla (la del primer és significativament més gran que la del segon), la qual cosa no significa que emeten vídeo, sinó que disposen d'un visualitzador en el qual apareix l'estat de l'intercomunicador. En els nou es pot alternar entre diversos canals d'emissió (normalment dos, excepte Miniland que n'ofereix vuit i Supernova, trenta): així, si alguna de les freqüències sofreix interferències (produïdes per aparells semblants dels veïns o altres equips elèctrics) és possible canviar a un canal lliure.

Supernova, Pinpon i Miniland ofereixen el nombre més gran de funcions: es poden portar penjats del cinturó i permeten ajustar el llindar de soroll a partir del qual l'emissor transmet, fet que evita que l'equip transmeta un soroll constant i molest. Els tres compten disposen també d'un indicador visual de so en el receptor, és a dir, com més alt siga el nivell de soroll més llums s'encenen. També disposen d'un avís visual de fi de bateria (en Supernova i Miniland aquest avís és, a més, sonor), i alerten quan el receptor surt de l'àrea de recepció. Saro i Jané són gairebé tan complets com Supernova, Pinpon i Miniland, però no tenen la possibilitat d'ajustar el llindar de sensibilitat del so; en canvi, sí que disposen d'un llum nocturn en el receptor. El més auster és Philips, que manca de totes aquestes prestacions.

Miniland és l'únic en què el parell de dispositius són al mateix temps emissor i receptor (bidireccional), fet que no sembla que tinga massa utilitat amb els bebès, però que sí que resulta molt pràctic en l'atenció de les persones adultes. En la resta d'equips un dels aparells es limita a emetre, i l'altre a rebre el so.

Supernova i Miniland inclouen un joc de piles recarregables amb el carregador corresponent (Pinpon només inclou piles per al receptor). Miniland porta auriculars que es connecten al receptor: útil per a controlar el bebè sense molestar els que hi estiguen al voltant. Els altres no només no inclouen auriculars, sinó que tampoc disposen del connector que permetria a l'usuari connectar-ne uns comprats per ell.

Com que és molt probable que aquests equips caiguen a terra, es va comprovar la resistència que tenen tirant-los tres vegades des d'un metre d'altura sobre una taula de roure (que simula el terra convencional d'una casa). Encara que tots van continuar funcionant després de la prova, en els de Prenatal i Saro les tapes de l'emissor i el receptor es van obrir (van caure les bateries). En Pinpon va ocórrer el mateix però només amb l'emissor.

Transmissió de qualitat

La distància de separació entre l'emissor i el receptor a què suposadament poden funcionar aquests transmissors i que ve indicada en els manual es refereix a condicions ideals de transmissió: és a dir, espais oberts i sense obstacles en què poques vegades seran utilitzats. Per això, sis usuaris han avaluat la qualitat de transmissió del so a diferents distàncies: 16, 35 i 50 metres, en un entorn real amb barandats entre l'emissor i el receptor (la configuració habitual d'una casa). La qualitat de transmissió va ser acceptable a 16 metres i 35 metres, sense diferències significatives entre els equips.

A 50 metres el comportament d'uns equips i altres sí que va variar notablement: la transmissió va ser pèssima en Supernova i Pinpon i dolenta en Prenatal, Saro i Jané. Bebé Due i Chicco es queden en acceptable i Philips aconsegueix el "Bé". La millor amb diferència és Miniland, l'únic amb una transmissió clara i lliure d'interferències a aquesta distància.

Prova d'ús

A fi d'obtenir una impressió real dels intercomunicadors, s'ha fet una avaluació subjectiva per sis usuaris habituals d'aquest tipus d'equips. Cada consumidor n'ha valorat diferents aspectes i funcions de l'1 al 10. Els equips més ben valorats pels sis usuaris van ser Supernova i Miniland, els dos amb 7,3 punts sobre 10. Destaquen per la qualitat de so, les petites dimensions i pes i les funcionals prestacions. Miniland agrada pel disseny, perquè és molt fàcil de portar, té un gran abast i permet l'ús en els dos sentits (és bidireccional). Pinpon és el que aconsegueix una puntuació més baixa (6 punts): no en va agradar el disseny ni l'acabat (la carcassa és transparent). A més, els usuaris van criticar que el manual estigués únicament en anglès. Philips, el segon pitjor amb 6,1 punts, va fallar pel gran pes i volum, al contrari que Supernova, Jané i Miniland, que van destacar positivament en aquest punt.

Els nou són fàcils d'usar i transportar i la seua qualitat de so en distàncies curtes (35 metres reals, és a dir, entre barandats) és satisfactòria. Pinpon, Saro i Miniland no inclouen document de garantia, encara que els consumidors que els adquirisquen estan coberts pels dos anys de protecció que fixa la llei. Les instruccions de Pinpon, igual que les indicacions de seguretat, estan en anglès, i no en castellà com és preceptiu.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions