Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi d'informatius : Les notícies sobre successos tripliquen l'espai en els telenotícies

Esport i política acaparen prop de la meitat del temps dels informatius. En canvi, el destinat a cultura, medi ambient, ciència, salut i consum és cada vegada més escàs

/imgs/20060401/img.afondo.02.jpgGairebé el 90% de la població espanyola major de 14 anys veu la tele habitualment, enfront del 41% que llegeix diaris i el 55% que escolta la ràdio, segons l’Estudi General de Mitjans, EGM, de 2005. Una altra dada eloqüent: el 70% dels telespectadors veu habitualment els telenotícies, i la meitat d’aquests no segueix fidelment els d’una cadena ja que acostuma a veure un dia el d’una cadena i un altre el d’una altra de diferent. Per tant, es pot concloure que una àmplia majoria de la població espanyola s’informa del que passa a Espanya i el món per mitjà dels noticiaris de televisió. Això, al seu torn, significa que bona part del grau d’informació, i potser fins i tot de l’opinió, de molts espanyols està molt vinculada al contingut dels telenotícies. Sembla pertinent que una revista de consum que investiga la societat en què vivim es pregunte com són els espais informatius de les principals cadenes de TV.

CONSUMER EROSKI ha analitzat els telenotícies de més audiència de les cinc cadenes nacionals (TVE 1, TVE 2, Tele 5, Cuatro i Antena 3) i de les autonòmiques catalana (TV3), madrilenya (Tele Madrid), gallega (TVG), , basca (ETB2), andalusa (Canal Sur) balear (IB3), manxega (CMT) i valenciana (Canal 9) , en un treball que va recopilar i va estudiar el contingut de 684 telenotícies i 16.752 notícies, en un total de 587 hores d’emissió. Es va comprovar fonamentalment de quins temes parlaven les notícies, i no altres variables com podrien ser l’enfocament i el mode amb què es tractaven o el tipus de producció de l’emissió.

Telenotícies: més “espectaculars” que informatius?

Les conclusions, encara que no sorprenguen ningú, inviten a una reflexió important: convindria que els telenotícies s’alliberessen dels dictats comercials a què se sotmeten sense dissimular la resta de programes emesos en hora de màxima audiència?; o, dit d’una altra manera, és comprensible que els responsables d’aquests espais informatius visquen, com ho fan avui, tan pendents de la guerra d’audiències com les sèries de ficció, els reality-show o qualssevol altres programes d’evasió? Les preguntes són necessàries i procedents, perquè la realitat és la que és: els telenotícies de les cadenes de televisió espanyoles renuncien a tractar continguts tan relacionats amb la vida dels ciutadans com el medi ambient, la salut, la ciència, el consum, i fins i tot la cultura (el temps dedicat a tots aquests temes a penes representa avui el 15% del que duren els telenotícies), en favor d’informacions més espectaculars i atractives com són els successos i accidents o els esports, que sumats acaparen gairebé el 40% dels informatius. A més, les coses van a pitjor: en un informe semblant elaborat per CONSUMER EROSKI al 2002, la suma del temps dedicat a cultura, consum, medi ambient, salut i ciència representava el 20%, i els successos absorbien una mica menys del 7% del temps quan avui n’ocupen gairebé el 18%.

Així, avui (la gravació dels telenotícies es va fer al gener i febrer del 2006), i sempre parlant de dades referides a la mitjana de les 13 cadenes de televisió analitzades, cinc de nacionals i vuit d’autonòmiques, els blocs destinats a notícies esportives, política i successos acaparen gairebé el 60% del temps dels informatius, mentre que les d’índole econòmica i les relacionades amb la meteorologia aconsegueixen, cadascuna, al voltant del 9%. Tal com s’ha avançat, es continua concedint poca importància a la cultura (un 9% del temps dels telenotícies, quan al 2002 la seua presència era de l’11%), encara que molt superior a l’atenció, ja reduïda al fet merament testimonial, que mereixen sanitat i salut (2,1% del temps), medi ambient (2%), consum i vida quotidiana (1,1%) i ciència, amb un paupèrrim 0,6%. I si parlem de notícies de marcat caràcter social, com són les relacionades amb la infància, la marginació, la solidaritat, la religió o la tercera edat, s’hi destina, de mitjana, només un 6% del temps.

D’altra banda, l’interior dels telenotícies s’ha convertit definitivament en un suport publicitari més: la majoria de les cadenes interromp els noticiaris per donar pas a anuncis o cedir espai a patrocinadors. A TVE 1 la publicitat ocupa ni més ni menys que un 14% del total del telenotícies, a Tele 5 un 12% i a Antena 3 un 11%, si bé a cadenes nacionals com Cuatro i La 2 de TVE o autonòmiques com IB3, de Balears, els anuncis a penes en representen l’1% del temps. Als telenotícies d’ETB2 i CTMA la publicitat representa només el 2% del temps d’emissió dels noticiaris. S’ha considerat la informació meteorològica com una part del telenotícies, encara que en alguns casos constitueix un programa específic.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions