Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Calories i nutrients per a recuperar-se de l'esforç esportiu

S'han analitzat vuit barretes energètiques, quatre amb xocolata i les altres quatre amb plàtan, que pesaven des de 35 fins a 80 grams i costaven uns preus ben distints: entre 12,50 euros el quilo (Aptonia amb xocolata) i gairebé 38 euros el quilo (Enervit amb xocolata). Destinades als qui fan esport intens (són massa energètiques per a la població en general, i es venen fonamentalment en establiments especialitzats en productes esportius), aquestes barretes aporten ràpidament a l'organisme l'energia que ajuda a la recuperació després de l'esforç i a compensar la despesa que implica l'exercici.

La seua composició nutricional és molt diversa: els hidrats de carboni representen entre el 60% i el 77% del producte; el greix va des del 3% de Power Bar amb xocolata fins al 24% d'Aptonia amb xocolata, la proteïna entre el 4% i el 15%; i l'aportació energètica és de 370 a 490 calories per cada 100 grams. Però no tot acaba en els macronutrients: l'anàlisi química va constatar que en les dues mostres d'Enervit el contingut en vitamines era notablement inferior al declarat en l'etiqueta, que les dues d'Energy Cake eren les úniques no enriquides en vitamines, i que Power Bar afegia fins a 10 vitamines diferents.

L'anàlisi microbiològica va revelar que excepte Enervit amb plàtan, que va superar els límits permesos per a floridura (defecte lleu), les barretes es trobaven en bon estat higienicosanitari. I l'anàlisi específica de detecció de transgènics va demostrar l'absència d'ingredients o additius genèticament modificats en aquestes barretes.

Va destacar en el tast, amb 7,2 punts, Aptonia amb xocolata, mentre que Power Bar amb xocolata va ser la que va sortir més mal parada, amb només 3,5 punts i arribant a disgustar alguns jutges. /imgs/20060401/img.analisis1.02.jpgEn les de plàtan només va destacar, i negativament, Power Bar, amb 4 punts.

El guardó de millor relació qualitat-preu recau en la barreta amb xocolata d'Aptonia, que és la més barata (surt a 12,50 euros el quilo, quan el cost mitjà de les altres set és de més de 30 euros el quilo) i la que més va agradar als consumidors. És cert que té més greix que les altres (el 23,5%, quan la mitjana de les altres és del 12 %) i que és la més energètica (gairebé 490 calories per cada 100 grams; la mitjana de les altres és un 18% menys), però això és admissible en un aliment d'aquestes característiques. Entre les que fan gust de plàtan, Isostar és una opció interessant.

Composició nutricional

Són productes pensats per a esportistes, i poden substituir galetes, fruites, xocolata i fruits secs, aliments que tradicionalment s'han ingerit durant o després dels esforços intensos o prolongats. En altres paraules, és una forma ràpida i còmoda de proporcionar a l'organisme una dosi generosa d'energia i nutrients quan en necessita.

La composició d'aquestes barretes és molt variada, no en va els seus ingredients són ben diferents. Els més abundants són els cereals (flocs d'avena, blat, blat moresc, arròs, segó), els fruites i els fruits secs, el sucre, la mel, la lactosa i altres components lactis, la llet en pols i la xocolata. Alguns fabricants les enriqueixen amb proteïnes làcties o vegetals, com les de soja, i amb vitamines i minerals.

Les vuit barretes són molt energètiques, a causa del seu gran contingut en hidrats de carboni. Les dues de Power Bar (370 calories per cada 100 grams) van ser les menys energètiques, i Aptonia amb xocolata es va erigir en la més calòrica, amb les seues 488 calories/100 g. La humitat o contingut en aigua d'aquestes barretes és escassa, entre el 5,2% d'Aptonia i l'11% d'Energy Cake amb plàtan.

Hidrats de carboni, majoritaris

Els carbohidrats d'aquestes barretes procedeixen tant dels cereals (hidrats de carboni complexos) com de la sacarosa i altres sucres senzills com la fructosa, la lactosa i el xarop de glucosa. Si s'hi afegeix mel, caramel, llet condensada (llet i sucre), trossets de fruita o fruites dessecades, el contingut de sucres augmenta. En aquesta comparativa, les barretes amb plàtan tenen en general més hidrats de carboni (una mitjana del 72%) que les de xocolata (63%), si bé una de plàtan, Energy Cake, tenia menys carbohidrats (65%) que una altra de xocolata (Power Bar, 70%). Quant al greix, hi destaquen Energy Cake i Aptonia, les dues de xocolata i amb més del 20% de greix; les menys grasses van ser les de Power Bar, que no arribaven al 4%. Pel que fa al perfil lipídic, en les barretes de xocolata gairebé la meitat del greix és saturat, el menys saludable. En les de plàtan, les diferències van ser acusades: el 80% del greix d'Isostar és saturat, mentre que en Enervit i Energy Cake vorejava el 60% i en Power Bar es quedava en un 23%. Ara bé, aquestes proporcions de greix saturat s'han de relacionar amb el contingut total en greix: les barretes amb més greix saturat són les dues d'Energy Cake i Aptonia amb xocolata (al voltant d'11 grams per cada 100 grams d'aliment) i les que menys, les dues Power Bar, totes dues amb menys de 2 g/100g.

D'altra banda, les barretes més proteiques són les de Power Bar (amb més del 14% de proteïnes), i en l'altre extrem figuren les altres amb plàtan: Energy Cake (5%), Enervit (4,6%) i Isostar (3,9%).

Vitamines

Els fabricants d'aquestes barretes les enriqueixen amb vitamines (sis de les vuit estudiades) i minerals (només tres barretes), que intervenen en l'aprofitament de nutrients pel nostre organisme i en els processos d'obtenció d'energia a partir dels aliments, funcions que tenen una rellevància especial en els períodes i situacions que impliquen un gran desgast energètic. L'anàlisi ha comprovat que les barretes més vitaminades són les dues de Power Bar, enriquides en vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, àcid pantotènic, piridoxina, àcid fòlic, vitamina B12, biotina i vitamina E, que es troben en un quantitat tal que, amb 100 grams d'una d'aquestes barretes, es cobreix la quantitat diària recomanada per a totes menys en una (tiamina o vitamina B1). En el pol contrari es troben les barretes Energy Cake, no enriquides en vitamines ni en minerals.

Els experts en nutrició adverteixen que el consum excessiu o desordenat d'aquests i altres productes enriquits en nutrients poden conduir a un sobreconsum si se supera la ingesta recomanada pel fabricant. I si bé una d'aquestes barretes pot arribar a aportar les quantitats diàries recomanades de moltes vitamines, aquestes es poden obtenir (i és més saludable d'aquesta manera) mitjançant una dieta equilibrada i variada.

Els fabricants no enriqueixen els seus productes afegint una per una la quantitat de cada vitamina, sinó que afegeixen un preparat que conté les diverses vitamines en les quantitats desitjades. Quan es detecta un dèficit d'una o diverses vitamines en una barreta, el normal és que afecte totes o una bona part de les afegides: el més probable és que s'haja afegit menys quantitat de la prevista d'aquest preparat. Aquest és, potser, el cas de les dues barretes d'Enervit: totes les vitamines afegides excepte una (la niacina, i només en la barreta de xocolata) es van trobar en una proporció inferior a la indicada en l'envàs. També en les barretes de Power Bar es va detectar menys contingut del declarat en vitamines: en tres vitamines en la de xocolata i en dues en la de plàtan. De la seua banda, les dues d'Aptonia i la d'Isostar (plàtan) s'ajusten, i fins i tot en alguns casos superen, la càrrega vitamínica declarada en els etiquetatges.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions