'Widgets'

Escriptoris multiservei

Els widgets són diminuts programes que ofereixen funcions útils i divertides que van des de les previsions meteorològiques fins al maneig dels altaveus de l'ordinador
1 Abril de 2006
Img internet

Escriptoris multiservei

Els ‘widgets’ s’assemblen a les peces imantades adherides a la porta de la nevera que serveixen per a prendre notes ràpides o tenir a la vista un número de telèfon. Aquestes petites aplicacions informàtiques es troben molt lluny de programes com Photoshop, MS Office o iTunes, capaços de fer mil funcions. Cada ‘widget’ s’especialitza en una tasca (generalment, molt simple), però la fa de forma senzilla i eficaç: n’hi ha que serveixen per a pujar o baixar el volum dels altaveus o resoldre ràpides regles de tres; altres mostren l’hora en rellotges de mil estils, ofereixen finestretes allargades per a escriure una nota de manera ràpida o fan recerques -en Google, en el diccionari de la RAE…- sense necessitat d’obrir el navegador.

El catàleg d’utilitats inclou les previsions meteorològiques, les notícies del dia de gairebé qualsevol web o les fotos digitals que l’usuari té emmagatzemades en el disc dur. Fins i tot, amb el ‘widget’ apropiat, passaran per la pantalla les imatges procedents de pàgines web com Flick (www.flickr.com), en què els internautes guarden els seus àlbums fotogràfics.

Els programes de ‘widgets’ estan disponibles en els sistemes operatius més comuns (Windows, Mac OS X i Linux) i amb funcions molt variades i curioses, però tots tenen una cosa en comú: es descarreguen de la Xarxa d’una manera senzilla i ràpida (són gairebé sempre gratuïts) i s’instal·len a l’ordinador. Alguns es veuen de forma constant en el fons de l’escriptori i altres apareixen en la pantalla quan es pressiona una tecla. A més, es poden manejar còmodament amb el ratolí i el teclat com un programa més.

Yahoo! Widgets, obert als usuaris

Una de les principals referències dins dels ‘widgets’ es vincula amb la paraula Konfabulator. Amb aquest nom s’identificava una aplicació de pagament que oferia a l’internauta la possibilitat de descarregar-se els ‘widgets’ que desenvolupava tant per a Windows com per a Mac OS X. Tot i el seu preu (gairebé 20 euros), el servei va tenir un gran èxit per la creativitat i la utilitat del seu llistat de programes, entre els quals hi havia un rellotge d’agulles, un servei meteorològic i mesuradors de la càrrega de la bateria en portàtils i de l’ús de la CPU (per a mesurar l’activitat del processador) en tot tipus d’ordinadors.

El buscador Yahoo! va adquirir el servei i no només va decidir oferir-lo de forma gratuïta, sinó que a més va deixar part del codi de Konfabulator obert perquè els usuaris poguessen accedir-hi i desenvolupar nous ‘widgets’. La pàgina Konfabulator, ara anomenada Yahoo! Widgets (http://widgets.yahoo.com/), alberga els nous programes elaborats pels internautes i permet que altres usuaris els descarreguen al seu ordinador, amb la qual cosa el nombre d’aquests miniprogrames i la diversitat de les seues funcions han augmentat notablement: moduladors de volum, controls per a utilitzar el reproductor d’àudio iTunes sense necessitat d’obrir-lo, aplicacions per a connectar amb les més diverses ràdios d’Internet o finestres per a buscar productes en els grans magatzems en són alguns exemples. /imgs/20060401/img.internet.01.jpg

Dashboard: exclusiu per a Macintosh

Mentre que Konfabulator és un servei que es pot descarregar tant en els ordinadors que funcionen amb el sistema operatiu Windows com en els que ho fan amb el Mac OS X, el gestor de ‘widgets’ Dashbord està dissenyat només per als ordinadors Macintosh i les seues diminutes aplicacions únicament funcionen en aquests ordinadors. Això sí, no cal instal·lar res: el programa ve inclòs de sèrie en l’última versió de Mac OS X, anomenada Tiger.

Aquest servei ofereix, entre altres coses, diccionaris com el de la RAE, traductors de diferents idiomes, informació de l’oratge, de les notícies d’actualitat, una calculadora, un convertidor d’unitats i un altre de monedes actualitzat en temps real. Dashboard fins i tot té una aplicació per a seguir l’arribada dels vols als diferents aeroports i saber si acumulen o no retard, de manera que l’usuari pot ajustar la seua sortida.

La barra lateral de Google Desktop

Totes les aplicacions i serveis que desenvolupa el buscador Google tenen com a característiques comunes la senzillesa i el sentit pràctic. Fa uns anys aquesta empresa va llançar a la xarxa Google Desktop, un programa que es descarregava a l’ordinador i servia perquè els usuaris poguessen buscar entre els arxius i programes del disc dur el que desitjaven. No era exactament un ‘widget’, ni tan sols era tan bonic o tan divertit com ho són els de Konfabulator i Dashboard, però sí molt útil.

Recentment Google Desktop s’ha completat amb una sèrie de ‘widgets’ entre els quals destaca la seua ‘barra lateral’. Aquesta aplicació ofereix els mateixos serveis que es poden trobar en els altres gestors. Ara bé, en comptes de consistir en un conjunt de petits programes escampats per la pantalla al gust de l’usuari, la ‘barra lateral’ de Google Desktop no es pot moure del marge dret del monitor i l’ocupa de dalt baix oferint els seus serveis en cascada.

Una altra diferència de la ‘barra lateral’ de Google Desktop consisteix que les seues funcions semblen més pensades per a estalviar a l’usuari recerques innecessàries a Internet que per a simplificar el maneig d’algunes funcions de l’ordinador. La ‘barra lateral’ avisa dels últims missatges de correu electrònic que s’han rebut i de quan han arribat a la bústia. També inclou un compendi de notícies d’actualitat. A més, permet accedir al servei de mapes de Google i veure els contactes del servei de missatgeria instantània Google Talk.

També per al sistema del pingüí
  • Els ordinadors amb Linux (de llicència lliure i gratuïta), també poden adornar-se amb interessants ‘widgets’ que alguns internautes han creat i alberguen en les seues pàgines web. Aquestes aplicacions tenen un aspecte i unes funcions semblants a les de Dashboard de Mac OS X, però han sigut desenvolupades per usuaris que no estan relacionats amb cap companyia amb fins comercials.
  • El conjunt de ‘widgets’ per a Linux més important s’agrupa en el gestor Superkaramba (http://netdragon.sourceforge.net/ssuperkaramba.html), que posa a disposició de qualsevol usuari d’aquest sistema operatiu una sèrie de programes per a personalitzar la barra del navegador, controlar la reproducció de música, fotografies i pel·lícules a l’ordinador o buscar qualsevol informació a Internet. Els ‘widgets’ de Superkaramba no funcionen en Windows ni en Mac OS X, però afirmen que Superkaramba sí que serà capaç en un futur pròxim d’utilitzar els ‘widgets’ de Dashboard.