Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Talassoteràpia : Salut i bellesa amb sabor a mar

Els centres de talassoteràpia han d'utilitzar aigua marina en els seus tractaments, encara que per culpa del buit legal del sector en algunes instal·lacions no es compleix aquesta premissa

Els efectes saludables dels banys de mar es coneixen des de fa milers d’anys. S’han trobat referències del poder del clima i els fangs del delta del Nil en papirs egipcis, i el pare de la medicina, Hipòcrates, ja deia que el mar era capaç de curar malalties i receptava immersions i llavats en aigua salada per tractar malalties comunes. Els seus ensenyaments es van perdre en la fosca i poc higiènica Edat Mitjana, i no es van recuperar fins al segle passat, quan les platges es van omplir de banyistes.

Avui en dia no cal esperar a l’estiu per a gaudir de les propietats curatives de l’aigua de mar.

Els centres de talassoteràpia (del grec thalasa, ‘mar’, i therapia, ‘tractament o cura’) ofereixen durant tot l’any i a cobert tractaments que combinen les tradicionals propietats terapèutiques del mar amb les tecnologies i els coneixements més moderns aplicats a conceptes com la temperatura, la càrrega iònica, la pressió o la presència de minerals en les seues aigües. En aquestes cures marines l’aigua s’aprofita com a font termal; es recull a diferents profunditats per assegurar-ne la puresa i s’aplica a temperatures que oscil·len entre els 10ºC i els 40ºC, depenent de l’objectiu del tractament. En molts casos es complementen amb pressió, bombolles o ultrasons. /imgs/20060401/informe01.jpg

Segons un informe de l’empresa Anàlisi sectorial i estratègica (DBK), a l’acabament del 2002, els 22 centres de talassoteràpia ubicats a Espanya oferien 8.979 places hoteleres i els centres de salut i bellesa, amb 24 establiments, disposaven d’un total de 6.892 places. L’eclosió al nostre país d’aquests establiments va tenir lloc en la dècada dels 90. En aquell moment, el 80% dels clients acudia a aquests centres amb malalties cròniques i un objectiu terapèutic. En l’actualitat, la majoria dels que practiquen turisme de salut ho fa per combatre l’estrès, per recuperar vitalitat, millorar l’aspecte físic i prevenir possibles malalties. El perfil d’aquests nous usuaris també ha canviat en l’última dècada i s’ha ampliat molt el ventall d’edats, des de joves fins a ancians.

A falta d’una llei nacional o europea que regule l’ús de les teràpies marines, la Federació Internacional Mer et Santé (mar i salut) defineix així la talassoteràpia: “Consisteix en la utilització simultània, sota supervisió medica i amb un objectiu preventiu o curatiu, dels beneficis del medi marí, que comprenen el clima marí, l’aigua de mar, els fangs marins, les algues i altres substàncies extretes del mar.” Convé tenir present, no obstant això, que els efectes beneficiosos dels tractaments de talassoteràpia no comencen a ser notables fins passats uns set dies de tractament, i que no són deguts únicament als tractaments hidroterapèutics que es dispensen en aquests centres, sinó a la seua acció sinèrgica amb el canvi d’hàbits, l’alimentació correcta, l’estada a l’aire lliure, la realització d’exercici i l’alliberament temporal de les preocupacions quotidianes que es produeix quan acudim a un d’aquests centres.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions