Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Cadascuna compleix la seva funció

/imgs/20030201/analisisb01.jpg S'han analitzat quatre piles salines (les normals) i quatre alcalines (les de major rendiment), totes elles d'un sol ús i no recarregables. Les piles alcalines són, de mitjana, tres vegades més cares que les normals. Si les primeres costen entre els 0,79 euros per unitat de Cegasa i els 1,06 euros d'Energizer, les salines més barates valen 15 cèntims (Panasonic) i les més cares, Varta, pugen a 46 cèntims. Les dues piles de millor qualitat en cada tipus (Samsung en salines i Varta en alcalines), ofereixen el segon millor preu en el seu tipus, per la qual cosa aquestes dues han sigut triades com la millor relació qualitat-preu en cada tipus de pila.

Les piles salines analitzades són del tipus R6 i les alcalines LR6, les dues d'1,5 volts, les més usades. Les lletres R, F i S defineixen, respectivament, la forma cilíndrica, plana i paral·lelepípeda de la pila. El nombre "6" indica la mida, inferior a 14,5 mil·límetres de diàmetre i 50,5 mil·límetres d'alt en este cas. La diferència entre aquests dos grups de piles està en la seva composició, que s'assenyala per mitjà de la inclusió o no d'una "L" en el nom. Si la pila genera l'electricitat per mitjà de diòxid de manganès, clorur d'amoni i clorur de zinc, no cal que aparegui cap lletra abans de "R6". En les alcalines, no obstant això, s'afegeix una "L" per a indicar que estan compostes de diòxid de manganès, hidròxid de metall alcalí i zinc (LR6).

Més respectuoses amb el medi ambient

Aquestes vuit mostres no utilitzen, per a produir electricitat, metalls pesats tòxics com el mercuri o el cadmi, abans habituals i molt contaminants. De totes maneres, les piles usades han de ser, sempre, dipositades en un contenidor de recollida selectiva.

La tensió inicial mínima en buit d'una pila d'aquestes característiques ha de ser d'1,5 volts. Per comprovar si l'aconseguien es va mesurar la tensió de les vuit mostres, que en tots els casos va demostrar estar per damunt d'aquesta xifra. Varta salina va ser la que va oferir una major tensió inicial (1,677 volts), mentre que la de menor tensió també va ser una salina, Panasonic (1,587 volts).

Les piles alcalines van pesar de mitjana un 40% més que les salines. Entre les salines Cegasa va demostrar ser la més lleugera (15,65 grams) i Panasonic la més pesada (17,98 grams). Entre les alcalines, Varta va ser la més lleugera (22,85 grams) i Energizer la de més pes (24,4 grams). En qualsevol cas, la diferència de gramatge és mínima. Les dimensions també van ser correctes i molt semblants en tots els casos.

Quant a l'aspecte exterior i acabat, les piles més ben valorades van ser la salina Panasonic i les alcalines Energizer i Duracell ("molt bé"). Varta i Cegasa només van aconseguir el "normal".

Temps d'ús

Per a valorar la durada d'una pila es cronometra el temps en què subministra, amb diferents resistències i de forma contínua, una tensió des d'1,5 fins a 0,9 volts. Cada mostra va ser sotmesa a quatre resistències distintes, que simulen la despesa d'una ràdio (75 ohm, la resistència de menor consum), un wàlkman o díscman (10 ohm), un cotxe a radiocontrol (3,9 ohm) i un flaix de càmera fotogràfica (1 ohm, la més exigent).

El rendiment de cada grup de piles és diferent segons el tipus d'aparell on s'utilitzen: en una ràdio les alcalines duren 2,7 vegades més que les normals, en un wàlkman o díscman 3,25 vegades més, en una llanterna, cotxe a radiocontrol 4,37 vegades més, i en el flaix d'una càmera fotogràfica 10,06 vegades més. Per tant, tenint en compte que les piles alcalines costen de mitjana més del triple que les normals, aquestes resulten rendibles en els artefactes que consumeixen poca electricitat (com ràdios i cassets), mentre que les alcalines treballen millor en aparells amb grans necessitats energètiques, com ara joguines de radiocontrol o flaixos. En l'anàlisi de cada pila, dins del grup de les salines va destacar Cegasa per comptar amb la durada més alta en ràdios (66,3 hores) i wàlkmans (6,22 hores), això és, la despesa energètica per al que està indicada. En l'extrem oposat es va situar Samsung amb 50,4 hores per a les ràdios i Panasonic, que no va arribar a les 5 hores per als wàlkmans. Davant d'una despesa energètica exigent, com era d'esperar, les salines van tenir un comportament pèssim, però que està justificat per la seva naturalesa: en els quatre casos menys de dues hores per a la joguina a radiocontrol, i menys de deu minuts per al flaix.

En el grup de les alcalines la més duradora va ser Energizer, ja que a pesar d'obtenir el segon lloc per a ràdios va oferir la major durada tant per a wàlkmans (19 hores), joguines a radiocontrol (6 hores i 51 segons) i flaixos de càmeres ( 54 minuts i 40 segons). Duracell va ser la de menor durada entre les alcalines, en obtenir el menor temps en ràdios (162 hores i 39 minuts), wàlkmans (17 hores i 13 minuts) i joguines a radiocontrol (4 hores i 48 minuts) i la segon pitjor per als flaixos (48 minuts i 10 segons).

En seguretat, bé

/imgs/20030201/analisisb02.jpg També es va comprovar la temperatura i el comportament de cada pila davant d'un curtcircuit. Cap de les mostres va explotar ni va presentar deformacions que afectessin la seguretat dels usuaris, però les quatre alcalines es van escalfar més que les salines. Cegasa alcalina va arribar als 117 graus (molt malament) i Duracell, que va ser la millor entre les alcalines, als 82 graus (malament). Aquestes dades no incompleixen cap norma, però s'han de tenir en compte, per exemple, en la fabricació de joguines, i col·locar les piles en compartiments protegits. La millor en aquest test va resultar Panasonic, amb 54 graus centígrads (molt bé).

Una característica important a avaluar és el comportament de les piles davant d'un funcionament en continu. Per a fer-ho es van sotmetre les piles a una descàrrega de 3,9 ohms (equivalent al funcionament d'una joguina a radiocontrol) durant 5 minuts. Samsung, va ser la pila salina que millor valoració va obtenir (molt bé) i Panasonic la pitjor (normal), per ser la pila més descarregada davant de la mateixa càrrega i el mateix temps. Dins de les alcalines, van destacar Varta i Energizer, que van obtenir un "molt bé", mentre que els resultats més discrets van ser per a Duracell i Cegasa (bé).

A més del funcionament en continu, també es va observar el funcionament en discontinu per mitjà de 10 cicles de descàrrega amb una resistència d'1 ohm (semblant al flaix d'una càmera) durant 1 minut, deixant després un temps de recuperació de 30 segons. Les piles salines que millor resultat van obtenir van ser Varta i Cegasa, i el seu comportament es va valorar com a molt bo. Panasonic va demostrar ser la pitjor entre les salines. En canvi, totes les alcalines van aconseguir el molt bé.

Totes les mostres van complir la normativa d'informació i protecció al consumidor, però en els vuit casos la informació subministrada va ser molt millorable, en diferent grau i per diversos motius. Van fallar principalment en marcatge i documentació, així com en falta de símbols i advertències.

Com a conclusió, les piles de millor qualitat van ser Samsung, entre les salines i Varta entre les alcalines. Panasonic (salina) i Duracell (alcalina) van obtenir els resultats més discrets.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions