Higiene dental

Objectiu: una boca sana

Una alimentació equilibrada, una higiene diària correcta i les visites periòdiques el dentista, imprescindibles
1 Febrer de 2003
Img consejo del mes listado

Objectiu: una boca sana

/imgs/20030201/consejos01.jpg
La nostra dentadura és, a més d’una important targeta de presentació, la primera part de l’aparell digestiu. Un masticació correcta dels aliments, per exemple, evita determinats problemes d’estómac, i només es pot efectuar si els nostres molars es troben en bon estat. Altres problemes que pot ocasionar una higiene incorrecta de la boca són càries, gingivitis o infeccions, les patologies més freqüents de la boca. Perquè sigui efectiva, la neteja bucal s’ha de realitzar de la forma i amb les eines adequades. Uns minuts al dia de dedicació asseguren una dentadura sana i bonica per a tota la vida.

 • És convenient que les visites el dentista es realitzin de forma rutinària des dels 3 anys, ja que a aquesta edat ja s’ha completat l’erupció primària de les dents. A partir d’aquesta edat els controls rutinaris són necessaris cada 6 mesos o, almenys, una vegada a l’any, i sempre que es detecti algun tipus de problema com úlceres, càries, mal alè, sagnat de geniva, mobilitat dentària, alteracions de la saliva…
 • L’alimentació és de gran importància per a la boca; els sucres cariogènics (presents en caramels i dolços) la danyen, mentre que les verdures netegen i enforteixen la salut bucodental. La llet i els derivats lactis aporten el calci necessari per a les dents en la fase de formació d’aquests.
 • No forci la dentadura partint fruita seca, i eviti prendre begudes o aliments excessivament freds o calents.
 • El tabac perjudica la salut de la boca, ja que contribueix a empitjorar la malaltia de les genives.

L’art de raspallar-se

 • /imgs/20030201/consejos02.jpg
  Procuri raspallar-se les dents després de cada àpat (esmorzar, dinar i sopar). No deixi passar més de quinze minuts entre el final de l’àpat i la raspallada.
 • En el cas que només pugui rentar-se les dents una vegada al dia, faci-ho abans d’anar al llit, ja que durant el son la producció de saliva i els moviments linguals disminueixen, la qual cosa afavoreix la formació de placa bacteriana si no s’ha realitzat una bona higiene dental.
 • Triï un raspall de dents amb capçal de punta arrodonida i petit per a arribar fàcilment a totes les dents. Els seus filaments han de ser suaus i de puntes arrodonides per tal d’evitar lesions en les genives. Canviï de raspall cada dos mesos.
 • Usi dentífrics amb fluor. Reforcen l’estructura de l’esmalt i redueixen entre un 20% i 40% la possibilitat que es formin càries.
 • Raspalli les peces en grups de dos o tres. Asseguri’s que el raspall arriba a totes les superfícies dentàries. Per a fer-ho, raspalli’s a poc a poc i seguint un ordre: comenci per les dents de la mandíbula superior, i continui amb les de la inferior. El temps calculat per a fer la neteja dental de manera òptima és de tres a quatre minuts.
 • Renti’s les dents suaument, i sempre partint de la geniva, per a no arrossegar-hi la brutícia. Recordi que una raspallada massa vigorosa pot danyar les seves dents i genives, i provocar hipersensibilitat dental.
 • No s’oblidi de la neteja de la llengua. En ella s’acumulen gran quantitat de bacteris, per la qual cosa la seva atenció és necessària per a mantenir la salut bucal. Per a rentar-la, fregui-la amb suavitat cap endavant mitjançant el raspall de dents o un netejador lingual.
El bon ús de la seda dental
 • Tingui cura dels espais interdentals. Si no té a penes espai entre les dents, faci servir la seda dental. Si entre les dents té prou espai (per pèrdues o per moviments dentaris), utilitzi un raspall especial anomenat raspall interproximal.
 • L’ús de la seda dental és només aconsellable en els nens a partir dels dotze anys, ja que a aquesta edat ja han aconseguit el desenvolupament neuromuscular adequat per a un control efectiu de la tècnica.
 • Mogui la seda de dalt avall sobre la cara lateral de la dent. No s’oblidi de passar la seda sobre les cares laterals dels últims queixals. Després de l’ús de la seda, esbandeixi’s la boca per a eliminar les restes d’aliments o de placa despresa.