Pizzes congelades

Pizzes congelades: el secret és als ingredients

Per triar la millor pizza, el secret no és a la massa, com resava el famós eslògan d’una coneguda cadena de pizzeries. Saber què porta i en quina proporció ens ajudarà a triar l’opció més recomanable. Una pista: busca les que portin verdures i hortalisses, i alerta amb la sal.
1 Novembre de 2021

Pizzes congelades: el secret és als ingredients

La pizza és un dels aliments que agrada a gairebé tothom. Possiblement és perquè reuneix una sèrie de característiques que solen ser molt atractives: té una combinació de sabors molt particular (àcid, dolç, salat, umami), una aroma molt atractiva (pa torrat, orenga…) i una textura plena de matisos (cruixent, elàstica, esponjosa). I tot això amb només tres ingredients bàsics: farina, tomàquet i formatge.

Ara bé, hi ha una mica de truc quan es diu que “la pizza agrada molt”, perquè en realitat n’hi ha de molts tipus. Només hem de pensar, per exemple, en la quantitat de varietats que podem tenir només fent uns canvis en els tres ingredients bàsics: la massa (cruixent, esponjosa, fina, gruixuda…), el tomàquet (àcid, dolç, en puré, en salsa…) o el formatge (varietat, grau de maduració…). Sense oblidar la resta dels ingredients, entre els quals podem trobar una diversitat gairebé infinita, des dels clàssics pernil dolç o tonyina fins a opcions menys comunes, com espàrrecs, quinoa o la controvertida pinya. Hi ha una pizza al gust de cada persona.

Per triar, busca a l’etiqueta

Els ingredients de la pizza no només en determinen les característiques organolèptiques –sabor, aroma o textura–, sinó que també influeixen decisivament sobre altres aspectes, com el preu o la composició nutricional. De fet, hi ha diferències enormes entre diferents marques i varietats, així que és especialment important llegir les etiquetes amb deteniment per a fer-ne una bona tria.

Això sí, consultar les etiquetes no sempre és fàcil, entre altres coses perquè requereix temps i, sovint, costa interpretar-les. Per no parlar que, de vegades, ni tan sols ens ho plantegem perquè tenim la sensació que no fa falta. Això pot passar precisament amb aliments com les pizzes, perquè, com que a la part frontal de l’envàs mostren una imatge del producte al costat del nom i dos o tres ingredients “principals”, podem arribar a pensar que aquesta informació és suficient per a conèixer les seves característiques. Però en realitat no és així.

En què ens hauríem de fixar?

El primer que hauríem de consultar és la denominació del producte, que normalment figura al costat de la llista d’ingredients. Així podrem tenir una idea aproximada de les seves característiques.

És un producte per al qual no hi ha categories comercials ni definicions legals, com sí que passa en altres aliments com el pernil dolç o el formatge. En aquest producte trobarem una descripció breu de les seves característiques (per exemple, “pizza de massa fina coberta amb formatge edam, mozzarella, emmental i formatge blau”), amb una referència al tipus de tractament a què s’ha sotmès (en aquest cas, “producte ultracongelat”).

Però, sens dubte, la part més important de l’etiqueta és la llista d’ingredients, perquè és la que realment ens informa de les característiques del producte. Ja sabem que s’hi mostren els compostos que formen part de l’aliment i que s’enumeren en ordre decreixent, segons el pes. Per això no és d’estranyar que el primer ingredient que es mostra en totes les pizzes sigui la farina de blat, ja que és l’element majoritari. Tampoc no hi ha sorpreses amb el tomàquet i el formatge, que són els elements que es mostren a continuació, ja que també són els més abundants en gairebé totes les pizzes analitzades, tret d’alguna excepció, com Garden Gourmet Veggie Lovers, que no porta formatge.

Anàlisi

Per fer aquesta guia de compra es van seleccionar pizzes elaborades per marques líders en el mercat, en les quals es va analitzar principalment:

 • Puntuació Nutri-Score. La valoració està especialment determinada per la quantitat de sal, de greix i l’aportació calòrica.
 • La informació comercial. Analitzem si aporta informació de valor o si pot ser confusa o portar a engany al consumidor.
 • Els ingredients. Per conèixer la qualitat comercial del producte, especialment respecte dels que es destaquen en el nom, així com la quantitat de tomàquet.
 • Preu. No va ser un criteri per a avaluar la qualitat del producte, però la qualitat/preu s’ha tingut en compte per a les posicions del rànquing.
 • L’etiquetatge. Es va analitzar si compleix la legislació vigent.

Més o menys tomàquet

Si en l’envàs es destaca algun ingredient, tant si és amb imatges o amb paraules, s’ha d’indicar la proporció concreta en què es troba. Per exemple, en les pizzes s’indica la quantitat de tomàquet, perquè aquest ingredient s’esmenta en la denominació de venda. Així, podem saber que hi ha grans diferències entre els productes analitzats, ja que alguns tenen més del doble de tomàquet que d’altres. Les quantitats van des del 27% de Dr. Oetker Ristorante Prosciutto fins al 12,6% d’Eroski Seleqtia de Provolone i Boletus. Això no és necessàriament un indicador de la qualitat de la pizza, però si la quantitat de tomàquet és molt elevada, pot ser un senyal que els ingredients més valorats, és a dir, els que donen nom al producte, com el pernil o les verdures, estan en baixa proporció. És el que passa precisament en la pizza de Dr. Oekter.

Els ingredients “estrella”

Dels ingredients que es destaquen en l’envàs –per exemple, en el nom i en la imatge de la part frontal–, també s’indica la proporció en què es troben, això ens dona una pista excel·lent per a tenir una idea de les característiques del producte.

Les quantitats oscil·len entre el 36,7% dels vegetals de Garden Gourmet Veggie Lovers i el 14% del pernil dolç de Dr. Oetker Ristorante Prosciutto. En qualsevol cas, gairebé totes compleixen amb el que prometen. És a dir, els ingredients que es promocionen es troben en quantitats significatives i solen ser els principals, després de la farina, el tomàquet i, de vegades, el formatge. Així, Garden Gourmet Veggie Lovers és la pizza que conté més proporció d’aquests ingredients “nobles”. La segueixen Buitoni American Style XtraCheese, amb un 24,7% de formatges; Buitoni Massa Fina de pernil i formatge, amb un 15% de mozzarella i un 9% de pernil dolç, i Buitoni Bella Napoli Verdures, amb un 23,5% de verdures.

L’únic ressenyable és que en la pizza Garden Gourmet Veggie Lovers destaca la presència de quinoa, quan en realitat es troba en una proporció de només el 0,7%.

L’oli importa?

A més dels tres ingredients bàsics i els que donen nom al producte, podem trobar-ne d’altres que també es troben habitualment en l’elaboració de les pizzes, com l’oli, que s’utilitza sobretot per a aconseguir que la massa no quedi seca ni trencadissa. En els productes analitzats, els olis utilitzats són d’oliva, nabina, gira-sol i palma. Els més apreciats per les característiques nutricionals són els dos primers: el d’oliva –present a Eroski Seleqtia de Provolone i Boletus i en Buitoni Bella Napoli Verdures– i el de nabina, que és com es coneix l’oli de colza i és present a Buitoni Massa Fina de pernil i formatge i Buitoni American Style XtraCheese. Podríem considerar que l’oli de gira-sol –utilitzat a Garden Gourmet Veggie Lovers– té un efecte neutre sobre la salut. L’oli de palma, que es troba a Dr. Oekter Casa di Mamma 4 formatges, és el menys apreciat.

En qualsevol cas, hem de tenir en compte diversos matisos. El primer és que habitualment s’utilitzen diversos tipus d’oli en el mateix producte: per exemple, Dr. Oetker Tradizionale Speciale porta oli de nabina i d’oliva verge extra. I la segona anotació, molt més important, és que a l’hora de triar aquest tipus de productes hauríem de centrar l’atenció en les característiques generals i no tant en detalls com el tipus d’oli, encara més quan es troba en una proporció bastant escassa. Dit d’una altra manera: des del punt de vista nutricional, és preferible comprar una pizza on predominin els ingredients saludables, encara que estigui elaborada amb oli de gira-sol, com Garden Gourmet Veggie Lovers, que no una amb ingredients insans per molt que porti oli d’oliva verge extra o de nabina, com Dr. Oetker Tradizionale Speciale, que porta salami i pernil dolç.

Així s’elaboren

Algunes persones desconfien d’aquest tipus de productes perquè pensen que estan sotmesos a tractaments estranys o que contenen ingredients perillosos. Res d’això. En realitat, una pizza ultracongelada s’elabora bàsicament com si la féssim a casa: es forma la massa amb farina, aigua i sal, en la majoria dels casos, també amb oli i llevat. Es deixa fermentar, en cas necessari, se li dona forma i es cobreix amb una base de tomàquet i els ingredients al gust. A continuació, s’introdueix en un túnel de congelació on hi ha una temperatura d’uns -40 °C i, posteriorment, s’emmagatzema en congeladors a uns -20 °C fins al moment del consum.

Què podem dir dels nutrients?

Una altra part important de l’etiquetatge és la informació nutricional. És gairebé l’únic que solem llegir, sobretot, les calories i els greixos, però per si sola no sempre és útil i pot donar lloc a males interpretacions. Per exemple, les pizzes Garden Gourmet Veggie Lovers i Buitoni American Style XtraCheese tenen aproximadament la mateixa proporció d’hidrats de carboni (al voltant del 25%), però en el primer cas una bona part procedeix de verdures i hortalisses, així que es tracta d’hidrats de carboni complexos, més recomanables. En el segon cas provenen, majoritàriament, de la farina de blat, composta bàsicament per midó, per tant són hidrats de carboni simples i menys recomanables. És a dir, per a interpretar la informació nutricional l’hem de complementar amb la llista d’ingredients.

A grans trets, les pizzes tenen una proporció significativa d’hidrats de carboni, al voltant del 26% en els productes analitzats. Això no és d’estranyar, si tenim en compte que els ingredients principals són la farina i el tomàquet.

En la majoria trobem una quantitat de greixos notable, al voltant del 7%, encara que hi ha diferències entre les que tenen molt de formatge i les que no en tenen tant. Buitoni American Style XtraCheese aporta un 11% de greixos; Garden Gourmet Veggie Lovers, que no porta formatge, conté un 4% de greixos.

La resta dels ingredients principals són els que marquen les diferències entre els nutrients, com la fibra, més abundant en les pizzes elaborades amb verdures, o les proteïnes, la proporció de les quals és més alta en pizzes amb ingredients proteics, com Eroski de tonyina, Buitoni American Style XtraCheese o Buitoni Forno di Pietra Barbacoa, amb valors compresos entre l’11 i el 12%.

Quantes calories s’ingereixen?

L’aportació calòrica és més alta en les pizzes que contenen quantitats notables de certs ingredients, com el formatge, per la quantitat de greix. Per exemple, a Buitoni American Style XtraCheese (255 kcal/100 g) o Dr. Oekter Casa di Mamma 4 formatges (224 kcal/100 g). És més baix en les pizzes amb ingredients poc calòrics, com les de verdures: Garden Gourmet Veggie Lovers (169 kcal/100 g) i Buitoni Bella Napoli Verdures (177 kcal/100 g). Per tenir una referència, una poma aporta unes 50 kcal; una escalopa de vedella, unes 150 kcal, i un dònut de xocolata, unes 265 kcal. Òbviament totes les calories no són iguals, és més saludable un grapat de nous que un tros de pastís, encara que les primeres aportin més calories. En el cas de les pizzes, però, sí que s’ha de tenir en compte perquè aquests productes tenen una aportació calòrica considerable.

Alerta amb la sal

Hem de posar especial atenció a la quantitat de sal. Aquí també trobem diferències notables, que van des del 0,6% de Garden Gourmet Veggie Lovers fins al 1,4% de Buitoni American Style XtraCheese. En la majoria, la quantitat de sal s’acosta a l’1,2%; això és un valor bastant elevat, ja que es considera que un aliment té molta sal a partir d’un 1,25%. De fet, les úniques pizzes que es troben per sota de l’1,2%, a més de Garden Gourmet, són Buitoni Massa Fina (1,15%) i Buitoni Bella Napoli Verdures (1%).

El contingut de sal és, precisament, un dels elements que més influeix en aquest cas a l’hora de puntuar el producte amb el sistema Nutri-Score, sense oblidar d’altres que també tenen molt de pes, com la quantitat de greix i l’aportació calòrica. Les diferències en aquests nutrients també expliquen la gran varietat de puntuacions que mostren els productes analitzats, que van des de la A de Garden Gourmet Veggie Lovers fins a la D de Dr. Oekter Casa di Mamma 4 formatges i Buitoni American Style XtraCheese.

El podi de la sal
 • Buitoni American Style XtraCheese: 1,4%
 • Dr. Oetker Tradizionale Speciale: 1,3%
 • Dr. Oetker Prosciutto: 1,3%
 • Eroski de tonyina: 1,3%
 • Eroski Seleqtia Provolone i Boletus: 1,3%
 • Dr. Oetker Casa di Mamma 4 formatges: 1,2%
 • Buitoni Massa Fina pernil i formatge: 1,15%
 • Buitoni Forno de Pietra Barbacoa: 1,12%
 • Buitoni Bella Napoli Verdures: 1%
 • Garden Gourmet Veggie Lovers: 0,61%

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que un producte és alt en sal si conté més de 1,25% de sal.

Diferències importants en el preu

Hi ha diferències notables en els preus de les pizzes analitzades. Si fem la comparació per a una ració de 100 grams, les més cares són Garden Gourmet Veggie Lovers (1,20 €) i Dr. Oetker Tradizionale Speciale (1,12 €). Les més barates són Eroski de tonyina (0,54 €) i Eroski Seleqtia de Provolone i Boletus (0,70 €). Aquestes diferències per l’elecció dels ingredients estan justificades? No.

Dels dos productes analitzats que contenen verdures, l’import de Garden Gourmet Veggie Lovers és un 22,45% més alt que el de Buitoni Bella Napoli Verdures, que a més porta oli d’oliva. Per això, a l’hora de fer la compra, cal que ens fixem bé en el preu de cada producte, perquè hi ha opcions més econòmiques amb els ingredients més recomanables. Un altre exemple que demostra que la selecció d’ingredients no ha d’encarir el producte és Eroski de tonyina. És l’opció més econòmica i està elaborada amb un ingredient considerat com a “noble”.

Si volem cuidar la butxaca, també és recomanable que ens fixem en les marques o els missatges que vinculen el producte amb una “elaboració tradicional”, com Buitoni Forno di Pietra Barbacoa o Dr. Oekter Casa di Mamma 4 formatges. Aquests missatges no tenen un significat real; és a dir, no milloren la qualitat del producte, però sí que encareixen el preu.

A l’hora de comparar imports hem de tenir en compte, a més, que moltes pizzes es comercialitzen en formats diferents. Per exemple, Buitoni Bella Napoli Verdures pesa 470 g, mentre que Buitoni Massa Fina de pernil i formatge, només pesa 320 g. Per això convé fer les valoracions referides a una mateixa quantitat de producte, per exemple, a una ració de 100 g.

Conclusions

Gairebé totes les pizzes analitzades tenen tres ingredients bàsics en comú, que són els que caracteritzen habitualment aquest aliment: farina de blat, tomàquet i formatge, sense oblidar d’altres com l’oli i la sal. Això fa que l’aportació calòrica sigui considerable: al voltant de 215 kcal per 100 g de mitjana. També passa amb la sal –al voltant de l’1,2% en la majoria dels casos– i el greix, que generalment s’acosta al 7%. De tota manera, hi ha diferències notables entre elles; per exemple, en la quantitat de tomàquet (la més alta correspon a Dr. Oetker Ristorante Prosciutto, amb un 27%) o en la d’ingredients “nobles”. En aquest aspecte les pizzes més destacades són Garden Gourmet Veggie Lovers, amb un 36,7% de vegetals, i Buitoni American Style XtraCheese, amb un 24,7% de formatge.

Si considerem exclusivament els aspectes nutricionals, les pizzes més recomanables serien Garden Gourmet Veggie Lovers i Buitoni Bella Napoli Verdures, però els preus són bastant alts, especialment per a la primera, que és la més cara de totes les que s’analitzen (1,20 €/ració). Si tenim en compte la relació qualitat-preu, les més recomanables serien Eroski de tonyina i Eroski Seleqtia de Provolone i Boletus, sobretot perquè té un preu molt inferior i tenen altres aspectes positius, com un etiquetatge molt complet, clar i fàcil de llegir.

Una pizza sí que pot ser saludable

Les pizzes tenen fama de ser aliments insans, especialment si parlem de les versions comercials. És veritat que en molts casos ho són, entre altres coses perquè aporten una quantitat de calories elevada, molta sal i greixos de mala qualitat nutricional. Això és, generalment, perquè estan elaborades amb ingredients poc saludables o gens, com el pernil dolç, el bacó, les farines refinades… Ara bé, també en podem trobar algunes versions amb característiques més bones, de manera que pugui tenir cabuda dins d’una dieta saludable. Per exemple, si triem varietats que no continguin aquest tipus d’ingredients insans, almenys, no en gran proporció, i que tinguin una quantitat notable d’altres saludables: verdures, hortalisses, fruita seca…

Recomanacions de compra

A l’hora de triar el millor producte hauríem de prestar una atenció especial a diverses qüestions:

 • Ingredients més recomanables. Des del punt de vista nutricional, el més desitjable és que hi hagi una abundància de vegetals, tant de verdures com d’hortalisses.
 • Sal i calories. De la informació nutricional, el més important és buscar els productes amb menys sal i amb poca aportació calòrica.
 • Preu. Fuig de missatges com “forn de pedra” o artesanal. No tenen significat real i encareixen el preu.

 

Quant pot gastar a l’any una família en pizzes?
 • Eroski de tonyina: 104 €
 • Eroski Seleqtia Provolone i Boletus: 145 €
 • Buitoni Massa Fina pernil i formatge: 148 €
 • Buitoni Forno de Pietra Barbacoa: 171 €
 • Dr. Oetker Prosciutto: 181 €
 • Buitoni American Style XtraCheese: 192 €
 • Dr. Oetker Tradizionale Speciale: 200 €
 • Dr. Oetker Casa di Mamma 4 formatges: 203 €
 • Buitoni Bella Napoli Verdures: 239 €
 • Garden Gourmet Veggie Lovers: 268 €

Els càlculs s’han fet considerant un consum d’una pizza a la setmana al llarg d’un any.

La millor elecció és saber què porta sobre la massa