Aliments irradiats: poden ser perillosos?

No. La irradiació és una tècnica de conservació que consisteix a aplicar radiacions ionitzants que inactiven microorganismes i paràsits, destrueixen plagues i alenteixen la maduració i la germinació de vegetals amb l’objectiu d’augmentar-ne la vida útil.
1 Novembre de 2021

Aliments irradiats: poden ser perillosos?

És un procés totalment segur on s’apliquen dosis regulades de radiació, la intensitat de la qual no transforma els aliments en material radioactiu. Es fa en fred i es pot aplicar a aliments ja empaquetats, encara que no és recomanable en la carn i en els lactis perquè altera els sabors i les textures. A la Unió Europea, de manera general, només es poden irradiar aliments que estan expressament autoritzats: les herbes aromàtiques, les espècies i els condiments vegetals. Els productes o ingredients que hagin passat per aquest tractament s’han d’identificar a l’etiqueta amb l’esment “irradiat”. Per les reticències que tenen els consumidors, que els identifiquen erròniament com a “radioactius”, la presència al supermercat és residual.

Per què els caquis ens deixen la boca aspra?

Es deu a la presència de tanins solubles, compostos que s’adhereixen a les proteïnes de la saliva i provoquen una sensació aspra. Aquests tanins desapareixen a mesura que la fruita madura. Per a poder consumir caquis més durs i cruixents –i facilitar-ne la conservació– s’han desenvolupat tècniques per a eliminar l’astringència, que consisteixen a mantenir la fruita collida aïllada de l’oxigen, cosa que transforma els tanins en formes insolubles que no produeixen aquest efecte.

Els suplements de melatonina per a la gent gran

La melatonina és l’hormona que s’encarrega de regular el ritme circadiari i ens ajuda a dormir. La seva concentració es redueix en les persones grans, que poden patir alteracions del son. Hi ha una certa evidència que els suplements de melatonina ajuden a agafar el son a la gent gran, però també poden produir somnolència durant el dia i estan desaconsellats per a pacients amb demència. Com tot suplement, s’ha de prendre sota supervisió mèdica.

Sí, les espècies es fan malbé

És improbable que produeixin una intoxicació alimentària, però l’oxigen i la humitat deterioren els compostos que aporten sabors, colors i aromes, per això no té sentit utilitzar-les si han perdut gran part de les propietats. Una vegada obertes, les espècies senceres duren un any i les que estan moltes, uns sis mesos. Si estan sense obrir, el temps que marqui l’envàs.

Per què alguns brous queden gelatinosos?

La massa viscosa que es forma quan cuinem brous amb ingredients d’origen animal, com les carcasses de l’aviram, i la deixem refredar és gelatina. Aquesta capa està formada per col·lagen, una proteïna que es considera de qualitat baixa, ja que aporta fonamentalment aminoàcids no essencials; és a dir, que l’organisme pot sintetitzar i que no cal aportar-los amb la dieta. Si s’hi aplica calor una altra vegada, la gelatina es tornarà a liquar.