Sota la lupa: Salsa guacamole Old El Paso

L’alvocat es considera un aliment beneficiós per a la nostra salut i el guacamole, la polpa aixafada i amanida, es presenta habitualment com una alternativa saludable a les cremes per a untar. Analitzem aquesta salsa, que s’allunya de totes les bondats del preparat mexicà.
1 Novembre de 2021

Sota la lupa: Salsa guacamole Old El Paso

“Salsa guacamole” no és el mateix que “guacamole”

La denominació de venda d’aquest producte és “salsa guacamole”. Aquesta definició legal es troba dins de la categoria “altres tipus de salses”; és a dir, productes que són el resultat d’una barreja de diferents ingredients i que, sotmesos al tractament culinari convenient, s’utilitzen per a acompanyar el menjar o preparats alimentaris. La normativa no té una definició específica del que és la “salsa guacamole”, per això s’utilitza aquest nom perquè és la denominació habitual o consagrada per l’ús. Tot i això, no s’ha de confondre amb el guacamole, que s’engloba en la definició de “fruites i verdures processades” i que és polpa d’alvocat aixafada amb addició d’ingredients com ara sal, espècies, àcid cítric, conservants, antioxidants i estabilitzants. En el guacamole, l’alvocat és l’ingredient principal i, generalment, suposa més d’un 90% del producte. En aquesta salsa, no.

On és l’alvocat?

L’ingredient principal d’aquesta salsa és l’aigua. El segon en pes és l’alvocat, encara que només hi és present en un 13,6% del producte, una quantitat molt allunyada del 90-95% habitual del guacamole.

La resta d’afegits: de tot una mica

Aquesta salsa també conté tomàquets a trossets (10,2%) i ceba (7,2%). Del total del producte, només un 31% aproximadament es correspon amb ingredients típics del guacamole –alvocat, tomàquet, ceba i condiments–, de manera que en una ració (15 g) de salsa guacamole trobarem només 2 g d’alvocat, 1,5 g de tomàquet i 1 g de ceba.

Els compostos següents per ordre de pes són matèries primeres de menor interès nutricional i que no s’esperen en la recepta del guacamole: farina de blat refinada, crema de formatge, nata, midó modificat de blat de moro, oli refinat de nabina (colza) i flocs de patata.

En una proporció inferior també trobem additius amb finalitats tecnològiques i aromatitzants: correctors d’acidesa (àcid cítric, glucono-delta-lactona), sèrum lacti en pols (llet), sucre, xarop de glucosa deshidratat, xili de Jalapa deshidratat, dextrosa, antioxidant (àcid ascòrbic), colorants (complexos cúprics de clorofil·lines, luteïna), extracte de llevat, caseïnat (llet), all en pols, plantes aromàtiques i aroma natural.

Un perfil nutricional sense interès

  • Greixos. Aquesta salsa té un contingut moderat en greix: 5,4 g per 100 g de producte, del qual només 1,6 g procedeix de l’alvocat. És a dir, només el 30% prové dels greixos saludables d’aquest fruit. La resta és de la crema de formatge i de la nata, que aporten la major part dels greixos saturats, dels quals cal reduir-ne la ingesta, i l’oli refinat de nabina.
  • Hidrats de carboni. Aporta 10,9 g, que provenen de la farina de blat i dels sucres. És a dir, són fonamentalment midó i sucres, per tant no tenen interès nutricional. La petita quantitat de sucres (3,2 g) té diversos orígens: alguns d’intrínsecs (tomàquet, ceba, alvocat i lactosa del formatge) i uns altres d’afegits (sucre i xarop de glucosa). No podem saber la quantitat de cadascun.
  • Fibra. No és un producte que destaqui pel contingut en fibra, que és petit (1,6 g). Aquest procedeix dels diversos ingredients vegetals.
  • Proteïnes. El contingut en aquest nutrient és irrellevant, perquè en té una quantitat petita i té l’origen fonamentalment en la farina de blat i en la crema de formatge.
  • Sal. És el nutrient que més penalitza aquesta salsa, perquè en té un contingut moderat-alt, amb 0,86 g per 100 g de producte.

Conclusió

Malgrat que l’alvocat és un aliment saludable que conté greixos de bona qualitat, aquesta salsa presenta una quantitat molt petita d’aquesta fruita i no és equiparable al “guacamole”, elaborat bàsicament amb alvocat. És un producte de baixa qualitat i cal evitar-ne el consum.

Nutri-Score

Està penalitzat fonamentalment per l’alt contingut en sal. No conté quantitats significatives de fibra, proteïna, ingredients vegetals ni els greixos que el sistema Nutri-Score qualifica positivament, per tant la nota final és C.