Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Gelats infantils : Gelats infantils: unes postres per a prendre amb mesura

Encara que tenen menys sucres que les versions per a adults, el consum ha de ser molt puntual.

Amb l’època estival arriben la calor i els gelats. La varietat de formats, ingredients i sabors és enorme (cornets, bombons, sandvitxos, polos…), així que no és fàcil triar. Entre aquest ventall d’opcions també podem trobar gelats elaborats específicament per a la població infantil que, en general, es poden identificar a simple vista pels dissenys cridaners: envasos de colors virolats, amb personatges infantils, formes curioses, noms que s’encomanen fàcilment… Dins d’aquesta categoria també hi ha diferències notables entre uns gelats i uns altres, per això convé tenir en compte alguns detalls importants per a poder triar amb coneixement.

Sis categories diferents

Quan triem gelats, el primer que solem fer és classificar-los en dos grups: “els de gel” i “els de nata”. Però si ens fixem en l’etiqueta no trobarem aquests noms per enlloc, perquè són només col·loquials. En realitat, el nombre de categories que hi ha és més gran i, a més, reben altres noms, tal com recull la legislació (RD 618/1998):

 • Gelat de crema. Ha de contenir, almenys, un 8% de matèria grassa d’origen lacti i, com a mínim, un 2,5% de proteïnes làcties.
 • Gelat de llet. Elaborat, almenys, amb un 2,5% de matèria grassa làctia i un 6% d’extracte sec magre lacti, com a mínim.
 • Gelat de llet desnatada. Té, com a màxim, un 0,30% de matèria grassa làctia i, com a mínim, un 6% d’extracte sec magre lacti.
 • Gelat. Almenys un 5% del contingut és matèria grassa alimentària. Les proteïnes han de ser d’origen lacti.
 • Gelat d’aigua. Conté, almenys, un 12% d’extracte sec total. És a dir, com a molt, pot tenir un 88% d’aigua.
 • Sorbet. Té com a mínim un 15% de fruita i, almenys, un 20% d’extracte sec total. És a dir, només pot tenir un màxim d’un 80% d’aigua.

Podem conèixer la categoria a què pertany cada gelat fixant-nos en la denominació legal de venda, que normalment es mostra a l’etiqueta al costat de la llista d’ingredients. En els gelats analitzats, només n’hi ha de tres tipus: gelats (Mikolápiz de Nestlé i Spiderman de Frigo); gelats d’aigua (Pirulo Tropical i Colajet, de Nestlé, i Frigo Chuches) i sorbets (Calippo de Frigo, Frutti de Nestlé i polos Eroski).

En alguns productes la classificació no és tan senzilla, perquè trobem barreges de diferents tipus de gelat dins del mateix envàs, com passa en Fantasmikos de Nestlé (gelats d’aigua i sorbets) o fins i tot dins del mateix gelat, com el cas de Drácula de Frigo, que està compost per tres parts: gelat d’aigua, sorbet i gelat.

Aigua o llet

Com dèiem, la classificació popular dels gelats en dos grups (“de gel” o “de nata”) no és rigorosa i ens pot despistar, sobretot perquè no tots els “de nata” contenen aquest ingredient. Però en certa manera aquest criteri sí que pot ser útil per a orientar-nos: els primers estan compostos bàsicament per aigua (aquí entrarien els “gelats d’aigua” i els “sorbets”) i els segons estan elaborats principalment amb llet, concretament llet en pols desnatada (serien els productes d’aquesta guia de la categoria “gelat”).

Les diferències no es redueixen només a la composició, sinó també a la manera d’elaborar-los. En els gelats d’aigua i els sorbets es barregen els ingredients fins a obtenir un resultat homogeni. La combinació que s’obté s’introdueix en un motlle on es congela amb la forma desitjada. En el segon cas, els de la categoria “gelats”, el que es fa és batre els ingredients mentre s’hi incorpora aire a temperatures de congelació. L’objectiu és aconseguir que es formi una estructura on quedin atrapades bombolles d’aire, perquè la textura sigui lleugera, i es formin cristalls de gel petits, perquè no sigui terrosa.

De què estan fets?

Podrem saber la composició dels gelats observant la llista d’ingredients. Però no només això. També tindrem una idea de la seva proporció, ja que s’ha d’enumerar en ordre decreixent, segons el pes en el producte. Així, podrem confirmar que en els gelats d’aigua i en els sorbets el primer ingredient és l’aigua, perquè també és el majoritari. En els productes de la categoria de “gelats” (com Mikolápiz i Spiderman), l’ingredient principal és la llet en pols desnatada.

Anàlisi

Per elaborar aquesta guia de compra es van seleccionar gelats infantils elaborats per marques capdavanteres al mercat, en les quals es va analitzar principalment:

 • Puntuació Nutri-Score. La valoració està molt determinada per la quantitat de sucres, greixos i energia.
 • La informació comercial. Analitzem si aporta informació de valor o si pot resultar confusa o portar el consumidor a engany.
 • Els ingredients. Sobretot la quantitat de fruita i el tipus de greix utilitzat.
 • Preu. No va ser un criteri per a avaluar la qualitat del producte, però la qualitat/preu s’ha tingut en compte per a les posicions del rànquing.
 • L’etiquetatge. Es va examinar si compleix la legislació vigent.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions