Sota la lupa: Tosta Rica Fibra

Aquest producte, dirigit al públic infantil, fa servir com a reclam diverses declaracions nutricionals i de propietats saludables. Malgrat això, continua sent una galeta, és a dir, un aliment poc recomanable i de consum molt ocasional.
1 Juliol de 2021

Sota la lupa: Tosta Rica Fibra

Que les vitamines i minerals no siguin una raó de compra

Aquestes galetes destaquen a l’envàs que contenen “6 vitamines, ferro i calci”. No incompleixen la llei, perquè aquesta declaració es pot fer sempre que 100 g de l’aliment aportin, com a mínim, el 15% de les ingestes de referència d’aquests micronutrients. I totes les vitamines i minerals d’aquestes galetes cobreixen entre el 15% i el 57% aquestes ingestes. Però aquestes quantitats, que no s’obtenen a partir de les matèries primeres principals sinó que s’hi han afegit com a ingredients, no compensen l’aportació de sucres i d’hidrats de carboni de fàcil assimilació que conté aquest producte.

Podem obtenir la mateixa quantitat d’aquests micronutrients que té una ració establerta pel fabricant (5 galetes, 30 g) a partir d’aliments sense enriquir i saludables:

 • Calci, amb 10 avellanes (16 g).
 • Ferro, amb 1 cloïssa petita (6 g).
 • Vitamina A, amb 3 g de pastanaga.
 • Vitamina D, amb 1 g de tonyina.
 • Tiamina (B1), amb 9 g de llavors de gira-sol.
 • Riboflavina (B2), amb mig ou (36 g).
 • Niacina (B3), amb 10 cacauets (15 g).
 • Vitamina B6, amb 7 nous (35 g).

I molt menys per la quantitat de fibra

Aquestes galetes contenen 5,4 g de fibra per cada 100 g, per això ho poden destacar a l’envàs. La major part (80%) s’hi afegeix com a ingredient en forma de fibra de civada. La versió normal en conté 2 g per cada 100 g.

Es pot obtenir la mateixa quantitat de fibra (1,5 g) que les cinc galetes amb sis nous, 12 mongetes vermelles, una poma petita (75 g) o la quarta part d’un albercoc dessecat (orellana).

Molts afegits, però, de què estan fetes realment?

 • Farina de blat refinada. És l’ingredient principal i suposa el 63% del producte. La major part dels 5,8 g de proteïnes que conté procedeixen d’aquest ingredient. És una proteïna amb una qualitat mitjana-baixa en comparació amb altres proteïnes vegetals, com les dels llegums, ja que és deficitària en lisina, un aminoàcid essencial que només podem obtenir amb l’alimentació.
 • Sucre. És el segon component en quantitat i s’hi afegeix en forma de sacarosa (sucre de taula), encara que conté xarop compost per glucosa i fructosa. Els 24 g de sucres declarats en l’etiquetatge procedeixen fonamentalment d’aquests dos ingredients. Hi ha dos ingredients més que hi aporten quantitats petites de sucres: la farina de blat (0,8 g/100 g) i el sèrum lacti, que conté lactosa.
 • Oli de gira-sol alt oleic. El tercer ingredient per ordre de pes suposa un 14% del producte i hi aporta la totalitat dels greixos.

Sota la lupa: Tosta Rica Fibra (II)

Unes galetes que cuiden el cor… o no

A l’envàs s’inclou el missatge: “Cuida’t el cor. Substituir en l’alimentació greixos saturats per insaturats contribueix a mantenir nivells normals de colesterol en sang”. És una al·legació regulada que es pot fer sempre que un aliment sigui “alt en greixos insaturats”; és a dir, que almenys un 70% dels àcids grassos procedeixin de greixos insaturats i que aportin més del 20% del valor energètic. Aquestes galetes ho compleixen, perquè els greixos procedeixen íntegrament de l’oli de gira-sol. Tanmateix, la poca qualitat de la resta d’ingredients fa que el producte sigui poc recomanat.

Si volem “cuidar-nos el cor”, hem de consumir aliments saludables que compleixen els mateixos requisits dels greixos: la fruita seca crua o torrada (avellanes, nous, anacards…) o el peix blau (areng, truita, salmó…).

Una recomanació poc saludable

A l’envàs es recomana un esmorzar de cinc galetes, un got de llet semidesnatada i una poma. Malgrat els missatges publicitaris, no hi ha cap evidència científica que avali la idea que l’esmorzar ha d’estar compost per cereals, llet i fruita: qualsevol esmorzar que incorpori aliments saludables és adequat. L’esmorzar que proposa el fabricant suposa una ingesta de 7,2 g de sucres. L’OMS estableix el límit màxim d’aquests sucres en 25 g al dia. Aquesta ració aporta 131 kcal, l’equivalent a més del 10% de l’energia diària que hauria d’ingerir un nen de 10 anys d’alçada i de pes mitjans amb una activitat física moderada, o al 15% de l’energia que requeriria el mateix nen si fos sedentari.

Dibuixos animats que impulsen la compra

La presència de dibuixos animats és una tècnica de màrqueting persuasiu que fa servir personatges que són familiars o que tenen un interès especial per als nens, fet que suposa un element de pressió de compra. Tosta Rica Cuétara pertany a Adam Foods, empresa adherida al Codi PAOS, un sistema d’autoregulació voluntari subscrit pel Ministeri de Sanitat i la indústria per a regular la publicitat d’aliments destinats a nens. Aquest codi prohibeix expressament que s’utilitzin personatges de pel·lícules o sèries de ficció, però aquesta prohibició es limita a la publicitat i no afecta l’etiqueta ni l’embalatge, per la qual cosa compleix aquest codi.

Conclusió

És un producte ultraprocessat amb un alt contingut en sucres simples i alt valor energètic. Els nutrients destacats es poden obtenir fàcilment a partir d’aliments saludables. L’OMS considera totes les galetes dins de la categoria de dolços i advoca per no permetre’n la publicitat dirigida a nens. No hauria de ser de consum habitual, ni molt menys diari.

Puntuació Nutri-Score

Està penalitzat fonamentalment per l’alt contingut en energia i sucres simples, i lleument per la quantitat de greixos saturats. La nota es veu afavorida per la quantitat de fibra. En aquest producte les proteïnes no es tenen en compte per a calcular la nota perquè té una puntuació negativa molt elevada que no s’ha de millorar.