Per què no podem donar remolatxa a un nadó

La remolatxa i altres verdures, com els espinacs, les bledes, la col i les borratges, contenen nitrats de manera natural.
1 Juliol de 2021

Per què no podem donar remolatxa a un nadó

La remolatxa i altres verdures, com els espinacs, les bledes, la col i les borratges, contenen nitrats de manera natural. Aquests compostos no són tòxics, però es transformen en nitrits, que sí que poden provocar efectes adversos, especialment en nens molt petits. Si hi ha nitrits, l’hemoglobina dels nadons es pot transformar fàcilment en metamioglobina, que transporta l’oxigen en la sang, però no el pot alliberar en els teixits. Això provoca dificultats per a respirar, fatiga i un color blau característic. Per reduir-ne el risc, l’Associació Espanyola de Pediatria recomana no donar remolatxa, espinacs i col a nens menors de 12 mesos. La borratja no s’ha d’introduir abans dels 3 anys. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) amplia la restricció a les bledes i recomana donar com a màxim 45 grams d’espinacs o bledes al dia a nens entre un any i tres. S’han d’evitar totalment si el petit té una infecció gastrointestinal.

Els riscos de cuinar amb alcohol

Existeix la creença que, quan cuinem amb cervesa, vi o licors, l’alcohol s’evapora per efecte de la calor. És fals. Encara que sí que hi ha una certa degradació, el plat pot conservar entre el 4 i el 85% de l’alcohol depenent de la forma del recipient, de la calor i, sobretot, del temps aplicat: tècniques ràpides com el flamejat a penes el destrueixen. S’ha de tenir en compte sempre, però especialment quan es cuina per a persones que tinguin contraindicat el consum de qualsevol quantitat d’alcohol, com dones embarassades, persones que s’estan tractant amb fàrmacs i menors d’edat.

 

L’edulcorant eritritol, és millor que uns altres?

L’eritritol pertany a la família dels polialcohols, com el sorbitol o el maltitol. Apareix de manera natural en la fruita i en els aliments fermentats, però també s’obté de manera industrial. Té un poder edulcorant inferior al del sucre (70%) i no aporta quilocalories. Encara que es tolera millor que d’altres, hi ha risc d’efectes intestinals adversos, per això tots els aliments que en continguin més del 10% han d’indicar que “pot provocar efectes laxants”. Un adult en pot consumir fins a 0,79 g per quilo de pes al dia. És a dir, 55 g per a una persona de 70 quilos.

Les bondats de la tahina

La tahina és una pasta de llavors de sèsam moltes. A més d’aportar sabor, és nutricionalment molt rica en greixos insaturats, proteïnes i calci, que s’aprofiten molt millor a partir de les llavors de sèsam triturades que senceres. Encara que és altament calòrica, es pot fer servir com una font de greix saludable més, juntament amb la fruita seca o l’oli d’oliva. Es pot menjar sola, en salsa o com a ingredient d’altres preparacions, com l’humus o el bava ghanoush (puré d’albergínia).

Es pot tornar a congelar el pa precuit?

Aquest producte és un pa al qual s’ha interromput la cocció abans d’acabar-lo de coure, es conserva congelant-lo o envasant-lo en atmosferes modificades i el consumidor o el comerç l’acaben de coure al forn. Es pot congelar una altra vegada sense posar en perill la nostra salut, però el sabor i la textura es poden deteriorar.