Per què es produeix l’”efecte io-io” després de seguir algunes dietes?

Si volem conservar el pes saludable és clau seguir una pauta d’alimentació i exercici que s’adapti al nostre estil de vida.
1 Juliol de 2021

Per què es produeix l’”efecte io-io” després de seguir algunes dietes?

Coneixem com a efecte io-io o efecte rebot l’encadenament de períodes de pèrdua de pes amb d’altres en què es recuperen els quilos. L’augment de pes es deu al fet que el balanç energètic (les calories que ingerim respecte de les que gastem) surt positiu, i això fa que l’excés s’emmagatzemi en forma de greix. El que no sempre es té en compte és que hi ha una infinitat de factors, més enllà del menjar i de l’exercici, que afecten aquest desequilibri energètic (genètics, socials, psicològics…) i que estem dissenyats per protegir les reserves de greix, fet que era molt útil quan l’accés a aliments era limitat, però ara és un desavantatge.

Quan hi ha una pèrdua de pes es produeixen canvis hormonals i metabòlics i es modifica la nostra composició corporal, la qual cosa ens pot ajudar o fer més difícil el manteniment de la línia. Per exemple, si aprimem molt de pressa a costa de perdre massa muscular, necessitarem menys calories i ens costarà estabilitzar el pes. Si volem aconseguir un pes saludable i conservar-lo és clau adherir-se a una pauta d’alimentació i exercici que s’adapti als nostres gustos i hàbits perquè la puguem mantenir tota la vida.