Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Així es prova l’efectivitat de les mascaretes

S’han convertit en un complement més del nostre dia a dia. Però, quines són més eficaces? Aitex i Eurofins, els dos primers laboratoris acreditats per a testar les mascaretes higièniques, ens expliquen pas a pas com en comproven l’efectivitat i la seguretat.

El SARS-CoV-2 ens va agafat a tots per sorpresa. Amb la distància social i la higiene de mans, també va arribar l’ús de la mascareta, un accessori que amb anterioritat només havíem vist portar al personal sanitari. Des d’aquell moment, van aparèixer al mercat una gran varietat de productes que van omplir les prestatgeries de les farmàcies i supermercats. Però hi havia un problema: aquells dies l’acreditació del laboratori de les mascaretes higièniques no era obligatòria.

Al mercat continuaven colant-se tapaboques que s’havien testat en laboratoris sense experiència, i alguns ni tan sols tenien una mínima solvència tècnica. Finalment, el Govern va llançar l’11 de febrer l’Ordre CSM/115/2021 per regular els requisits d’informació i comercialització d’aquest tipus de mascaretes. En aquesta norma es defineixen els criteris tècnics exigibles de filtració i respirabilitat, l’exigència de fer assajos en un laboratori acreditat i els requisits d’informació en l’etiquetatge que s’han de complir. A més, s’estableix un sistema de vigilància de mercat que retirarà totes les mascaretes que incompleixin els nous canvis normatius.

Algunes d’aquestes proves de laboratori, com l’eficiència de filtració bacteriana o l’assaig de respirabilitat, són iguals per a les mascaretes higièniques i les quirúrgiques. D’altres, com la rentada o la resistència a les esquitxades, són exclusiva per a un tipus concret (les reutilitzables i les quirúrgiques, respectivament). Els tècnics d’Aitex i d’Eurofins, els dos únics laboratoris acreditats per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC) per a efectuar els assajos que verifiquen que les mascaretes compleixen la normativa, ens expliquen pas a pas en què consisteixen aquestes proves segons la norma UNE-EN 14683:2019.

Quirúrgiques o higièniques: quina és la diferència?

Per fora són molt semblants, però ni les característiques ni la normativa que les controlen són les mateixes.

LES MASCARETES HIGIÈNIQUES. Són les que ofereixen menys protecció i només les poden usar les persones sanes. No protegeixen del contagi la persona que la porta, però evita que aquesta en contagiï d’altres. No són productes sanitaris, per això tenen un IVA del 21% i poden ser de dos tipus:

  • Reutilitzables. Es poden fer servir diverses vegades, segons les indicacions del fabricant. En l’etiqueta ha d’aparèixer el temps d’ús, les condicions de rentada i el nombre màxim de rentades. Es regeixen per la norma UNE 0065 i tenen una eficàcia de filtració bacteriana del 90% i una respirabilitat (indica l’esforç que cal fer per a respirar) inferior a 60 Pa/cm2 (com més baix, més costa respirar).
  • D’un sol ús. Només es poden utilitzar una vegada durant un període de temps marcat pel fabricant, que solen ser 4 hores. No es poden higienitzar ni rentar. Han de complir la normativa espanyola UNE 0064, que marca una eficàcia de filtració bacteriana del 95% i una respirabilitat inferior a 60 Pa/cm2.

LES MASCARETES QUIRÚRGIQUES. Són productes sanitaris que estan indicats per a les persones simptomàtiques o asimptomàtiques positives. Protegeix qui la porta posada contra esquitxades de líquids contaminats. Tenen un IVA del 4%. Es regeixen per la normativa europea UNE-EN 14683, que les classifica en dos tipus:

  • Tipus I. Indicades per als pacients o persones que es volen protegir durant la pandèmia. Tenen una eficàcia de filtració bacteriana igual o major al 95% i una respirabilitat inferior a 40 Pa/cm2.
  • Tipus II. Indicada per al personal mèdic. Tenen una eficàcia de filtració bacteriana igual o major al 98% i una respirabilitat inferior a 40 Pa/cm2 (per a les IIR, que són resistents a les esquitxades, s’estableix per sota de 60 Pa/cm2).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions