Barretes energètiques

Barretes energètiques: fruita seca, cereals... i molt de sucre

Si ens guiem per l’aspecte, tenim la sensació que només les diferencia el sabor. Però hi ha grans matisos entre elles, tant en la composició com en el preu. Per a triar bé una barreta convé supervisar bé els seus ingredients.
1 Març de 2021

Barretes energètiques: fruita seca, cereals... i molt de sucre

En només una dècada, alguns aspectes de la nostra alimentació han canviat dràsticament. Per exemple, en general mengem menys carn i prenem menys llet, mentre que hem començat a consumir certs productes que fins fa poc eren gairebé exòtics o desconeguts, com ara begudes vegetals, soia texturitzada, guacamole, flocs de civada… Tant és així, que ja s’han fet un lloc definitiu als lineals dels supermercats.

Amb les barretes energètiques ha passat una cosa semblant. No són noves en el mercat perquè abans ja existien les anomenades “barretes dietètiques”, promocionades com a suposats “substitutius de menjars” i amb preteses finalitats “aprimadores”, o les barretes especialitzades per a la pràctica esportiva. Però els últims anys aquest format de producte s’ha popularitzat, de manera que l’oferta s’ha ampliat i s’ha diversificat notablement.

Les barretes que analitzem en aquesta guia no es comercialitzen per a un ús especialitzat, “dietètic” o esportiu, sinó per a un consum divers, com podem apreciar en alguns dels envasos. S’hi troben diferents suggeriments; per exemple, per a prendre-les a l’esmorzar (Golden Grahams, Nestlé Fitness), per a la pràctica esportiva (Nature Valley, Nestlé Fitness), per a l’alimentació de la població infantil (Choco Krispies de Kellogg’s) o per a consumir-les en qualsevol situació, a l’oficina, a la muntanya o al gimnàs (Eroski). Però quines característiques tenen aquests productes?

Poden ser molt diferents

A primera vista totes les barretes poden semblar iguals, ja que presenten algunes característiques en comú; per exemple, la forma i la mida. Però si ens hi fixem una mica més, veiem que tenen un aspecte diferent: en algunes barretes s’aprecia fàcilment la presència de cereals sencers, com a Hero Muesly o Nature Valley; en d’altres destaca la presència de fruita seca, com a El Almendro o Bekind, i unes altres estan recobertes d’ingredients que costa identificar, com Choco Krispies de Kellogg’s o Golden Grahams. Això ens pot donar alguna pista sobre la composició, però és important consultar l’etiquetatge, perquè de vegades l’aspecte o els missatges de l’envàs ens poden portar a engany.

De vegades les aparences enganyen

Quan consultem l’etiquetatge és important tenir en compte tres parts fonamentals: la denominació de venda, la llista d’ingredients i la informació nutricional. Per a les barretes no hi ha una legislació específica; per tant, com a denominació de venda han de mostrar una descripció del producte tan ajustada a la realitat com sigui possible. Aquesta descripció, que normalment es mostra al costat de la llista d’ingredients, queda a criteri del fabricant, així que podem trobar etiquetes on la denominació és vaga i escarida, com a Nestlé Fitness (“barreta de cereals amb xocolata”) i unes altres on és més detallada, com a Kellogg’s xocolata amb llet (“barreta de flocs de blat integral i cereals amb trossets i base de xocolata amb llet”). Aquesta informació és especialment important en productes on la marca comercial ens pot donar a entendre que tenen unes característiques de què realment no disposen. Per exemple, si ens fixem en la barreta Hero avellanes podríem pensar que aquesta fruita seca és l’ingredient principal, però la denominació de venda indica “barreta de cereals amb avellanes”, fet que ens informa que el producte està compost principalment per cereals. Choco Krispies ho fa semblant: aquesta marca podria donar a entendre que el producte conté xocolata (és a dir, cacau i mantega de cacau), i en realitat només té cacau. Per això en l’envàs indica “sabor de xocolata”.

Anàlisi

Per fer aquesta guia de compra es van seleccionar barretes energètiques elaborades per marques capdavanteres en el mercat, en les quals es va analitzar principalment:

 • Puntuació Nutri-score. La valoració està molt determinada per la quantitat d’energia, greix, proteïnes, sucres i fibra.
 • La informació comercial. Analitzem si aporta informació de valor o si pot ser confusa o portar el consumidor a engany.
 • Els ingredients. Analitzem de què estan fetes aquestes barretes per conèixer la qualitat comercial del producte.
 • Preu. No va ser un criteri per a avaluar la qualitat del producte, però la qualitat/preu s’ha tingut en compte per a les posicions del rànquing.
 • L’etiquetatge. Es va analitzar si compleix la legislació vigent.

Fruita seca o cereals?

En la llista d’ingredients s’han de mostrar els elements que hi ha presents en el producte per ordre d’importància segons el pes. A més, si n’hi ha cap que es destaqui d’alguna manera en l’envàs, amb paraules o amb imatges, se n’ha d’especificar la proporció. Així ens podrem fer una idea de la composició del producte. A grans trets, les barretes es poden agrupar en dos grups, segons l’ingredient majoritari:

 • Fruita seca. Entre les que estan elaborades amb aquest ingredient destaquen Bekind, amb un 76% d’ametlles i anacards, i El Almendro, amb un 61% d’ametlles i avellanes. Alguns productes destaquen la presència de fruita seca en l’envàs, i això ens pot donar a entendre que és l’ingredient majoritari, però no sempre és així. Així ho fa Hero avellanes, composta principalment per cereals (27% de flocs integrals de civada, ordi i blat) i amb només un 10% d’aquesta fruita seca. La barreta Eroski fruita seca suma un 25% de cacauet i un 16,5% de fruita seca: són els ingredients majoritaris i nutricionalment són semblants en el contingut de proteïnes i greixos (encara que els cacauets són, realment, llegums).
 • Cereals. Són les barretes que més abunden en el mercat. Això sí, no totes són iguals. El més desitjable és que els cereals siguin integrals (és a dir, que estiguin constituïts per les tres parts que els formen: endosperma, segó i germen) i que siguin sencers. Així aporten més nutrients, com els minerals del segó i els àcids grassos del germen, i aporten fibra, de manera que s’absorbeixen més lentament, per tant provoca un menor augment de la glucosa en sang. A més, sacien més, a la qual cosa també contribueix que es presentin sencers, ja que s’han de mastegar més. Entre els productes que contenen flocs de cereals integrals destaquen Nature Valley (amb 59% de civada) i Hero Muesly (48% de civada).

En l’altre extrem trobem les barretes elaborades a partir de cereals refinats o farines refinades, com Choco Krispies de Kellogg’s, amb arròs refinat. Aporten menys nutrients, sacien menys i provoquen més augment de la glucosa en sang; per tant, són les menys recomanables.

D’altra banda, és habitual trobar barretes que contenen cereals en diversos formats simultàniament: flocs integrals sencers, farina integral i cereals o farina refinats. És el cas de Kellogg’s xocolata amb llet, que conté 37,5% de blat i civada, a més de farina de blat integral i farina d’arròs; de Nestlé Fitness, amb un 30,2% de blat i civada integrals, un 14,5% arròs refinat i un 4,4% de farina de blat integral; o de Golden Grahams, amb un 25,6% de blat i civada integrals, un 8,9% de farina integral de blat i un 5,1% de sèmola de blat de moro i de farina d’arròs.

El paper dels sucres

Una característica que tenen la majoria de barretes és que entre els ingredients tenen algun endolcidor. El més comú és el xarop de glucosa o de fructosa, perquè, a més d’aportar sabor dolç, actua com a cola o aglutinant per a unir els diferents elements que conformen la barreta. És el que passa amb les barretes d’Hero o amb les de Kellogg’s. També és habitual la presència de sucre, perquè aporta gust dolç i textura en ingredients com la xocolata o els cereals inflats ensucrats, com a les barretes Eroski amb xocolata, Nestlé Fitness o Choco Krispies de Kellogg’s.

En algunes barretes, l’endolcidor que es fa servir és la mel, com és el cas d’El Almendro. Aquest ingredient gaudeix de bona fama, perquè popularment es percep com a més saludable que el sucre blanc, però en realitat l’aportació nutricional és si fa no fa el mateix, ja que està compost per una proporció elevada de sucres. En definitiva, la diferència més important és que la mel aporta un sabor característic, així que, més que res, és una qüestió de gustos. En aquest aspecte també hem d’estar atents. Per exemple, les barretes Nature Valley s’anomenen “Crunchy civada i mel” i destaquen la presència d’aquest ingredient amb una imatge a la portada de l’envàs, però si observem la llista d’ingredients l’endolcidor principal és el sucre blanc, i la mel es queda en una proporció de només el 3%.

El que aporta…

Una barreta de fruita seca (25 g)

 • 140 kcal
 • 10 g de greix
 • 2 g de greixos saturats
 • 7 g d’hidrats de carboni
 • 5 g de sucres
 • 2,2 g de fibra
 • 4,5 g de proteïna

Una barreta de cereals (25 g)

 • 110 kcal
 • 5 g de greix
 • 1,5 g de greixos saturats
 • 17 g d’hidrats de carboni
 • 7 g de sucres
 • 1,5 g de fibra

Un grapat de ametlles (25 g)

 • 148 kcal
 • 12,4 g de greix
 • 0,9 g de greixos saturats
 • 2,4 g d’hidrats de carboni
 • 1 g de sucres
 • 3 g de fibra
 • 5,3 g de proteïna

Altres compostos

A més de l’ingredient principal i dels endolcidors que serveixen com a aglutinants, en aquestes barretes podem trobar altres ingredients. En les que tenen una formulació més bona des del punt de vista nutricional és habitual la presència d’ingredients saludables, com ara llavors de carabassa (El Almendro, Hero Muesly) o nabius deshidratats (Hero Muesly). En la resta és freqüent la presència d’ingredients poc recomanables, com ara xocolata ensucrada (per exemple, Nestlé Fitness o Kellogg’s xocolata amb llet) o olis de mala qualitat nutricional (com oli de palma, a Kellogg’s xocolata amb llet).

Algunes barretes, com Nestlé Fitness, Choco Krispies de Kellogg’s o Kellogg’s xocolata amb llet estan enriquides amb vitamines o minerals (per exemple, vitamines B3 i B6, calci, ferro…). En el nostre context és innecessari, perquè són nutrients que podem trobar regularment en els aliments que consumim en una dieta habitual. El problema principal d’aquesta pràctica és que ens pot fer pensar que el producte és saludable, quan en realitat no sempre és així, com passa en aquests casos.

Etiquetes “netes”

En alguns productes no és fàcil llegir ni interpretar l’etiqueta perquè la llista d’ingredients és molt llarga i inclou una infinitat de substàncies. Això és perquè molts dels elements que componen la barreta són ingredients compostos, com la xocolata, formada alhora per cacau, mantega de cacau i sucre. A més, és habitual l’ús d’altres ingredients que acompleixen funcions tecnològiques, com ara emulgents (per exemple, lecitina de soia) o substàncies que milloren la textura, com la llet en pols o el sorbitol. En canvi, en algunes barretes, com El Almendro, Nature Valley o Bekind, s’opta per una formulació molt més senzilla, que es tradueix en una etiqueta més fàcil d’entendre. És el que es coneix com a “etiqueta neta” o “clean label”.

Els nutrients

El tercer element important és la informació nutricional, que s’ha de mostrar referida a 100 g de producte, però en casos com aquest, on es tracta d’un aliment que es comercialitza en paquets amb racions individuals de mida variable, segons la marca, és convenient observar també la informació per porció, ja que així ens farem una idea més concreta dels nutrients que ens aporta en cada ingesta.

L’aportació nutricional de les barretes pot ser molt diferent, depenent de la composició. Les que contenen una proporció elevada de fruita seca, com El Almendro i Bekind, aporten una quantitat notable de proteïnes (19,8% i 17%, respectivament), de greixos de bona qualitat (46,2% i 41%, respectivament), de fibra (10,3% i 8,7%) i d’energia (594 kcal/100 g i 544 kcal/100 g, respectivament). De fet, són les que més destaquen en aquests aspectes, juntament amb Eroski fruita seca, pel contingut en cacauets i fruita seca (36% de greix, 12% de proteïnes i 539 kcal / 100 g).

D’altra banda, les barretes amb els cereals com a ingredient majoritari, com Nature Valley, Hero Muesly o Eroski cereals, aporten menys quantitat d’aquests nutrients (al voltant d’un 13% de greix, un 7% de proteïnes, un 5% de fibra i 415 kcal/100 g).

Pel que fa al sucre, els productes amb fruita seca, El Almendro i Bekind, són els que menys quantitat aporten (19,3% i 12%, respectivament), mentre que en la resta està al voltant del 28%, una quantitat molt considerable. En aquest sentit destaquen especialment Eroski cereals (33%), Nestlé Fitness (30%), Nature Valley i Hero avellanes (cadascun amb un 28%). Això, traduït a l’aportació per unitat (que pesa uns 25 g), vol dir que té una aportació d’uns 3,6-5 g de sucre en les barretes amb menys quantitat (al voltant d’una culleradeta) i uns 8,6-12 g en les que en tenen més (unes dues o tres culleradetes). Això ens fa pensar que aquestes últimes són clarament insanes, per això no les hem de destinar a un consum habitual.

Mala nota a Nutri-Score

Aquests valors, amb una alta aportació d’energia, greixos saturats i sucres, expliquen les males puntuacions que aquests productes obtenen en el sistema Nutri-Score: una D per a tots, excepte per a El Almendro i Bekind, que obtenen una C pel contingut en fruita seca i perquè aporten menys greixos saturats. Choco Krispies de Kellogg’s també obté una C, en aquest cas pel baix contingut en greixos saturats i la menor aportació d’energia.

Els valors nutricionals ens han de servir com a orientació, però el més important són els ingredients. Per exemple, no és el mateix obtenir 420 kcal a partir de 100 g de Choco Krispies de Kellogg’s, compostes majoritàriament per arròs refinat i sucre, que ingerir 594 kcal a partir de 100 g de barretes El Almendro, compostes principalment per fruita seca. És preferible aquesta última perquè els ingredients són més saludables. I es pot dir el mateix per a la resta de nutrients.

Diferències de preu importants

Les barretes més cares són les que contenen una proporció elevada de fruita seca, concretament El Almendro (2,49 €/100 g) i, sobretot, Bekind (4,43 €/100 g), el preu de les quals és gairebé el doble de l’anterior i pràcticament quadruplica el de la resta. Tot i que la fruita seca és un ingredient més car, la seva presència no justifica l’enorme diferència en l’import: Bekind té un 76% de fruita seca, mentre que El Almendro en té un 61% i una composició més bona. Recordem que la barreta Eroski fruita seca té una composició que en alguns aspectes s’assembla a les anteriors pel contingut en cacauets i fruita seca i és bastant més econòmica (1,25 €/100 g).

De totes maneres, potser resulta més pràctic comparar el preu per barreta: en aquest cas els resultats canvien, ja que no totes les marques pesen el mateix. En aquest sentit, trobem tres rangs de preu: les més cares, on es troben de nou Bekind (1,33 €) i El Almendro (0,52 €), juntament amb Hero Muesly (0,53€); les més barates, sobre els 0,27 € per barreta, com Eroski cereals (0,22€), Hero avellanes (0,28€), Kellogg’s xocolata amb llet i Choco Krispies de Kellogg’s (les dues amb un preu de 0,29 €); i les de preu intermedi, amb uns 0,45 € per barreta: Fitness Nestlé, Nature Valley, Eroski fruita seca i Golden Grahams.

El millor moment per a consumir-les

En els envasos d’algunes barretes s’indica un suggeriment de consum. Per exemple, a Choco Krispies i Nestlé Fitness es mostra el missatge “barretes d’esmorzar”, a Nature Valley i Nestlé Fitness es fa al·lusió a la pràctica esportiva, mentre que en d’altres com Eroski o Choco Krispies s’indica que són aptes per a tota mena d’ocasions: a la feina o a l’escola, per a la pràctica esportiva, com a snack… Aquest és un dels aspectes fonamentals que hem de considerar a l’hora de consumir aquest tipus de productes. La gran majoria no són recomanables per al dia a dia, tant si és com a snack o com a esmorzar, pel contingut elevat de sucres i la presència d’altres ingredients insans, com ara farines refinades o olis de mala qualitat nutricional. Les més saludables, Bekind i El Almendro, podrien ser aptes, però tenen un preu molt elevat (1,33 € i 0,52 €, respectivament), així que seria millor triar altres opcions més econòmiques i, sobretot, més saludables: per exemple, 25 grams d’ametlles costen uns 0,43 € (vegeu el gràfic de la pàgina 13). D’altra banda, aquestes barretes podrien ser una opció adequada per a certes situacions, com és ara la pràctica esportiva intensa i prolongada (més de 90 minuts), ja que aporten energia i nutrients, sacien i són fàcils de transportar i de consumir.

Conclusions

Entre les barretes analitzades per a elaborar aquesta guia podem fer dos grans grups, en funció de l’ingredient principal: les que contenen fruita seca (El Almendro, Bekind i, en certa manera, Eroski fruita seca, amb un 25% de cacauets i 16,5% d’ametlla i avellana) i les que contenen cereals, entre les quals destaquen Nature Valley (amb 59% de civada) i Hero Muesly (48% de civada), ja que es presenten amb forma de flocs integrals. Aquestes serien les millors opcions, especialment El Almendro i Bekind, ja que, a més, contenen una quantitat de sucres significativament inferior a la resta (19% i 12%, respectivament, és a dir 4,1 g i 3,6 g per barreta, al voltant d’una culleradeta). Ara bé, hem de tenir en compte que tenen un preu més elevat (1,33 € la barreta de Bekind i 0,52 € la d’El Almendro ). I passa el mateix amb Hero Muesly (0,53 €/barreta).

En aquest sentit, la millor relació qualitat-preu la presenta Nature Valley, amb 0,45 €/barreta. És important tenir en compte l’ús que farem d’aquestes barretes. Algunes com les que acabem de comentar poden tenir cabuda en situacions com la pràctica esportiva intensa i prolongada o el consum puntual com a snack, però moltes són insanes, com es pot veure clarament en Choco Krispies, així que no són recomanables per a un consum habitual, molt menys en el cas de la població infantil, el rang d’edat al qual va destinat aquest producte concret. Podem trobar opcions pràctiques molt més saludables i igual de còmodes per a transportar i consumir, com una poma i un grapat de fruita seca sense sal.

Aptes per a vegetarians, no totes per a vegans

Si s’ha de jutjar pels ingredients que es mostren en l’etiqueta, totes les barretes analitzades són aptes per a persones vegetarianes, és a dir, les que no consumeixen carn i peix. Així s’indica als envasos de Nature Valley, Kellogg’s xocolata amb llet i Choco Krispies de Kellogg’s, on es mostra una icona informativa en aquest sentit. Ara bé, no totes les barretes són aptes per a persones veganes; és a dir, les que no consumeixen cap producte d’origen animal, ja que la majoria estan elaborades amb ingredients com la llet o la mel. En aquest sentit només és adequada la barreta Hero Muesly, que a més ho indica a l’envàs.

Els ingredients i el preu marquen la diferència