Es pot estovar la carn amb suc de pinya?

Algunes fruites i vegetals com la pinya, el kiwi, la papaia, la figa o el gingebre contenen enzims que digereixen el col·lagen i les proteïnes de les fibres musculars.
1 Març de 2021

Es pot estovar la carn amb suc de pinya?

Els sucs d’aquests aliments es poden fer servir per a marinar la carn i millorar-ne la textura, i la tendresa que s’obtindrà dependrà del tipus de peça (espècie, edat, sexe i part de l’animal), la concentració dels enzims, el temps i la temperatura. La bromelaïna de la pinya té una activitat màxima d’entre 37 °C i 70 °C, però també actua a temperatura de refrigeració, fet que permet marinar la carn a la nevera sense riscos de seguretat alimentària. Aquest mètode té l’avantatge de millorar la suculència, la retenció d’aigua i la tendresa, sense afectar negativament altres paràmetres de qualitat com el sabor o el color. Per contra, l’acció dels enzims només és superficial i l’interior de la carn quedarà inalterat, però ho podem corregir si injectem el suc de pinya en la carn.

Aliments que combaten l’astènia primaveral

Els símptomes que apareixen en aquesta època de l’any relacionats amb l’adaptació als canvis de llum i temperatura es coneixen com a astènia primaveral. Els suplements (de vitamines i minerals) es promocionen com una ajuda contra el cansament, però, tret que en tinguem un dèficit, no estan recomanats, i alguns com el ginseng o la gelea reial poden tenir efectes adversos. Sí que hi ha constància que un patró dietètic inadequat, amb un consum alt de carn vermella, cereals refinats, sal, sucre o ultraprocessats, pot incrementar el risc de patir alts i baixos anímics. Per això es recomana seguir una dieta saludable i mantenir bons hàbits: exercici, horari d’ingesta regular, higiene del son i exposició moderada al sol.

Quan hem de fer servir la sal iodada

L’OMS recomana el consum de sal iodada per a obtenir una ingesta adequada de iode, especialment en embarassades i nens pel paper d’aquest mineral en el desenvolupament cerebral. Les diverses tècniques de cocció produeixen pèrdues de iode que poden ser importants, per això hem d’afegir la sal iodada al final de la cocció i emmagatzemar-la lluny de la calor i de la humitat.

Les algues i el llevat de cervesa aporten B12?

No. Aquesta vitamina només es troba de manera natural en productes d’origen animal i, si apareix en aliments vegetals, és perquè el fabricant l’ha afegit. Encara més, les algues o el llevat de cervesa contenen compostos semblants a la vitamina B12 però no actuen igual en l’organisme i poden emmascarar-ne el dèficit. Tots els vegetarians han de prendre suplements amb aquesta vitamina.

La relació entre el pol·len i les al·lèrgies alimentàries

Hi ha fruites i verdures que poden desencadenar la síndrome d’al·lèrgia oral (SAO), una al·lèrgia alimentària lleu amb sensació de picor als llavis, a la boca i a la gola, en persones que tenen al·lèrgia al pol·len. Es produeix perquè algunes proteïnes dels vegetals i del pol·len són molt semblants. És típica en persones que tenen al·lèrgia al pol·len del bedoll, que manifesten símptomes al·lèrgics quan mengen kiwi, poma, pastanaga o avellanes.