Sota la lupa: ColaCao Noir

Es presenta com una versió intensa del ColaCao, i hi destaca la presència de quatre varietats de cacau, però aquesta combinació només suposa la meitat del producte. La resta? Ingredients que aporten calories, però nutrients poc interessants.
1 Març de 2021

Sota la lupa: ColaCao Noir

Adjectius que són pur “màrqueting”: intens i deliciós

Les paraules “noir” (negre, en francès) i “intens” no es corresponen amb categories legals, per tant el producte no ha de complir cap especificació pel que fa al contingut mínim de cacau. Passa el mateix amb la paraula “deliciós”. Són esments que s’usen com a reclam publicitari.

Tipus de producte, segons la llei

“Preparat per a beguda de cacau intens. Amb edulcorants” és la denominació de venda del producte. Aquesta descriu l’aliment i permet al consumidor conèixer la naturalesa i distingir-lo d’altres productes amb els quals es podria confondre, com el cacau desgreixat, que té més bona qualitat. En productes com aquest, que contenen un edulcorant o més, és obligatori incloure l’esment “amb edulcorants” al costat de la denominació de l’aliment. Així ho fa.

Realment no porta sucre?

En l’envàs es pot llegir el missatge “0% sucres afegits. Conté sucres naturalment presents”. Aquesta al·legació es pot fer sempre que no s’hi hagin afegit sucres simples ni cap aliment utilitzat per les seves propietats edulcorants (com la mel o els sucs de fruites). En aquest cas, el producte sí que ho compleix.

L’esment “Conté sucres naturalment presents” és obligatòria, ja que l’aliment conté sucres que estan presents de manera natural en les matèries primeres. En aquest cas, es troba fonamentalment en el cacau. Sí que porta edulcorants, en concret, acesulfam K i la sucralosa, però aquests no es consideren sucres.

Tot i que no porta sucre, alguns dels seus ingredients actuen en l’organisme com si ho fossin. És el cas de la maltodextrina, un tipus de carbohidrat complex d’absorció ràpida format per molècules de glucosa i que s’obté a partir de grans rics en midó. Aquest ingredient actua a nivell metabòlic com els sucres lliures: eleva ràpidament la glucèmia en sang, que fa treballar el pàncrees per a alliberar insulina. Aquest tipus de compostos produeix cicles de pujades de glucosa i d’insulina que, a la llarga, poden fer que les cèl·lules es facin resistents a la insulina i l’organisme en necessiti més quantitat per a aconseguir eliminar la glucosa de la sang.

La maltodextrina no té capacitat per a endolcir, però s’utilitza perquè augmenta el volum del producte i evita que s’endureixi. En definitiva, és un ingredient sense interès nutricional: com menys, millor.

Els ingredients: només la meitat del producte és cacau

  • Cacau. Només el 50% de ColaCao Noir és cacau. Concretament, cacau desgreixat, que és el producte obtingut per la transformació en pols dels grans de cacau i l’eliminació de la mantega, de manera que conté un màxim de 20% de mantega. Això és positiu, perquè així es redueix el contingut en greixos saturats, predominants en la mantega de cacau (suposen fins a un 60% del greix). L’altra meitat del producte el componen fonamentalment la maltodextrina i la farina de blat refinada.
  • Maltodextrina. Com dèiem, és un hidrat de carboni complex. No sabem el percentatge que porta, perquè no és obligatori indicar-ho en l’envàs.
  • Farina de blat refinada. Igual que la maltodextrina, és un ingredient que aporta calories, però no nutrients d’interès.
  • Additius i aromes. La resta del producte el componen aquestes substàncies. El ColaCao Noir té un sabor dolç –i no el característic sabor amarg del cacau– perquè, entre els additius, incorpora dos edulcorants: l’acesulfam K i la sucralosa. Tots els additius que s’utilitzen a la Unió Europea són segurs en les dosis utilitzades.

Com hem de llegir la informació nutricional: ColaCao Noir + llet

La informació nutricional s’ofereix per ració de producte reconstituït, és a dir, preparat amb llet desnatada (la recomanada pel fabricant). Això està acceptat sempre que, com en aquest cas, s’incloguin les instruccions específiques de preparació amb detall suficient i la informació faci referència a l’aliment a punt per consumir. Així, el valor nutricional per cada 100 ml es refereix als nutrients aportats per 10 g de ColaCao Noir + 100 ml de llet desnatada.

Les calories importen?

Més de la meitat de l’energia que indica la informació nutricional per ració (104 kcal) procedeix de la llet, una quarta part aproximadament s’obté del cacau en pols desgreixat i l’altra quarta part de la maltodextrina i de la farina. El problema no són les quilocalories, sinó d’on les obtenim: és un aliment de consum ocasional, amb un percentatge baix de cacau i ingredients de mala qualitat sense interès nutricional, que no hauria de formar part d’una dieta saludable.

Conclusió

El nom, la presentació i els reclams com “0% sucres afegits” evoquen un producte d’alta qualitat. Malgrat això, només conté un 50% de cacau i la resta són ingredients de categoria inferior, incloent-hi farina refinada. Qualsevol producte fet amb 100% cacau en pols desgreixat és una alternativa de millor qualitat.

Puntuació Nutri-score 

Convé tenir en compte que en aquest cas el càlcul es fa sobre l’aliment reconstituït, és a dir, sobre 100 ml de llet desnatada (amb un Nutri-score A) amb 10 g de ColaCao Noir. Tot i que el càlcul està lleugerament penalitzat pels sucres simples del producte, com que té fibra, que procedeix dels 5 g de cacau, i proteïna, sobretot de la llet, la valoració és positiva.