Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Anàlisi de les mesures antropomètriques de 3.966 persones per a conèixer la prevalença de sobrepès i obesitat abdominal a Espanya : 3 de cada 5 persones de 25 a 64 anys pateixen d'excés de pes

La prevalença de sobrepès estimada en la població adulta a Espanya és del 39,6% i la d'obesitat, del 21,6%, segons l'enquesta nutricional de la població espanyola (ENPE) promoguda per la Fundació EROSKI

/imgs/20160701/tp.jpg

La prevalença mundial d’obesitat s’ha duplicat entre el 1980 i el 2014, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El 2014, el 39% de les persones adultes de 18 o més anys tenien sobrepès i el 13% eren obeses. El 2013, més de 42 milions de nens menors de cinc anys tenien sobrepès al món.

L’OMS defineix l’obesitat i el sobrepès com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut. Un problema que es deu fonamentalment a un desequilibri energètic entre calories consumides i gastades. En línies generals, la humanitat ha augmentat la ingesta d’aliments hipercalòrics (rics en greix, sal i sucres, però pobres en vitamines, minerals i altres micronutrients) i ha reduït considerablement l’activitat física que du a terme, a canvi de fomentar el sedentarisme.

L’excés de pes ha esdevingut un dels problemes més importants de salut pública al món. Per a l’OMS, tant l’obesitat com el sobrepès estan relacionats amb més morts que el baix pes. Així, presentar valors alts en l’índex de massa corporal (IMC) i obesitat abdominal s’associa a mortalitat per totes les causes, morbiditat, discapacitat i, com a conseqüència, anys amb un estat de salut deteriorat i baixa qualitat de vida. A més, l’obesitat és un factor de risc de malalties com la diabetis mellitus de tipus 2, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

Aquesta situació va portar la Fundació EROSKI a promoure el 2014 l’Enquesta Nutricional de la Població Espanyola (ENPE), juntament amb la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC). L’objectiu principal era descriure la prevalença d’obesitat total i abdominal en una mostra representativa de la població espanyola. També, analitzar la distribució de diferents indicadors d’adipositat corporal (percentatge de massa total del cos compost de greix).

Com es va fer

En total, 3.966 persones distribuïdes per tot el territori nacional (més de 210 persones per comunitat autònoma) van aportar les seves mesures antropomètriques. El 52% eren dones i tots els participants tenien edats compreses entre els 25 i els 64 anys: el 30%, de 45 a 54; un 28%, entre 35 i 44; un altre 21%, entre 55 i 64; i el 20%, de 25 a 34. A més, segons el nivell educatiu, el 43% tenia estudis primaris o menys, el 34% comptava amb estudis secundaris i el 23%, amb estudis superiors.

Aquesta recerca va ser dirigida per diversos especialistes: el director, Javier Aranceta (professor de Nutrició Comunitària a la Universitat de Navarra, president del Comitè Científic SENC i investigador a la Xarxa CiberOBN); la coordinadora, Carmen Pérez Rodrigo (SENC-Fundació FIDEC); i els investigadors, Goiuri Alberdi (SENC-School of Medicine en University College of Dublin), Natalia Ramos (departament tècnic de Sprim) i Sonia Lázaro (Sprim). A més, la Revista Espanyola de Cardiologia va publicar a l’abril de 2016 les conclusions principals de l’estudi.

Mesures

Entre el maig de 2014 i de 2015, es van obtenir dades antropomètriques vàlides de 3.801 subjectes, el 49% homes i el 51% dones. Diversos enquestadors professionals formats específicament per a aquesta recerca van mesurar cada participant en posició de bipedestació (drets), descalços i amb roba lleugera.

En concret, van prendre les següents mesures antropomètriques individuals:

  • Talla (cm): amb un estadímetre portàtil es va mesurar la distància entre el cap i els peus.
  • Pes corporal (kg): amb bàscules digitals es va mesurar el pes del cos distribuït entre tots dos peus.
  • Perímetre de la cintura o PC (cm): amb una cinta mètrica inextensible es va buscar el punt mitjà entre l’última vora costal i la cresta ilíaca i, en aquest punt, es va mesurar la circumferència de la cintura.
  • Perímetre del maluc (cm): també amb una cinta mètrica inextensible es va mesurar el punt de màxima circumferència sobre les natges en un plànol horitzontal.

La talla i el pes corporal proporcionen l’índex de massa corporal o IMC. L’OMS explica que es tracta d’un indicador simple de la relació entre el pes i la talla que es fa servir freqüentment per a identificar el sobrepès i l’obesitat en els adults.

Encara que l’IMC proporciona informació útil sobre l’excés de pes en la població (és la mateixa mesura per als dos sexes i per als adults de totes les edats), l’OMS recomana considerar-la a títol indicatiu perquè és possible que no es correspongui amb el mateix nivell de grossor en diferents persones.

Per la seva banda, el perímetre de la cintura es fa servir per a estimar la prevalença de l’obesitat abdominal. Tanmateix, aquest indicador pot sobreestimar o subestimar el risc dels individus alts i baixos, ja que no té en compte la talla. De manera que, com a alternativa, els experts de l’ENPE van proposar l’índex cintura-talla, un bon indicador d’adipositat abdominal, similar al perímetre de la cintura.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions