César Gutiérrez Calvo, president de la Federació d'Associacions d'Agències de Viatges Espanyoles

"Els problemes es redueixen molt si es planifica bé el viatge"

1 julio de 2016

Milions d’espanyols ja estan de vacances o es preparen per a gaudir de l’estiu. Quin és el seu consell més bàsic abans de viatjar?

Planificar. Abans de viatjar cal organitzar molt bé on, quant de temps i com. Hem de saber que si viatgem fora de la Unió Europea, podrem necessitar un visat, i aquests no s’aconsegueixen d’un dia per l’altre. Els problemes que poden sorgir en un viatge es redueixen molt si organitzem i planifiquem bé les vacances. En aquest sentit, les agències de viatge donen seguretat al viatger i l’ajuden de forma important.

Els problemes relatius als viatges representen un terç de les demandes dels consumidors, segons la Comissió Europea. Un de cada quatre viatgers ha sofert alguna demora en el seu vol. Com es pot evitar?

Els problemes de retards i cancel·lacions depenen de les aerolínies, dels aeroports i del tràfic aeri, i són situacions difícils de planificar. Per sort, la Unió Europea regula molt bé com podem reclamar quan patim un retard o una cancel.lació, i quins drets tenim. El problema és que molts viatgers no saben on han de dirigir-se o com han de gestionar aquesta reclamació. Això sí, si el viatge s’ha contractat per mitjà d’una agència de viatges, aquesta pot donar un cop de mà i intervenir-hi.

Un altre dels problemes és la sobrereserva…

La sobrereserva és legal, encara que no sé si és comprensible. Seria desitjable que, si compres un bitllet, tinguis la teva plaça quan vas a buscar-lo. Les assegurances de viatge ens ajuden també en aquest sentit: et donen tranquil.litat per si ocorre qualsevol problema.

Les noves modalitats de compra en línia fan que molts viatges i paquets turístics s’adquireixin amb pagament immediat i sense possibilitat de canvi ni reemborsament. Això és just per als viatgers?

L’agència de viatges t’assegura que això no et passarà: ella contracta tots els serveis i serà responsable de solucionar qualsevol problema que sorgeixi a les vacances.

Però hi ha una escena molt familiar que es repeteix cada estiu: quan el viatger ha contractat un viatge amb una agència i, en arribar a l’hotel, no hi ha habitacions disponibles. Protegeixen el viatger en aquestes circumstàncies?

L’agència farà tots els possibles per a aconseguir una habitació almenys igual que la contractada. I, si així i tot no s’està satisfet, es pot reclamar amb garanties.

És legal que prometin una estada en un complex turístic de luxe i que s’acabi en una pensió?

No. Legal és que, si l’hotel té un problema i cal canviar el viatger, han de buscar un complex de les mateixes característiques.

Però, què s’ha de fer quan es produeix un engany i l’hotel no és com deia el fullet?

Llavors, cal reclamar a l’agència de viatges. El viatger tindrà moltes possibilitats de rebre una compensació.

Viatgers descalços i sense cinturons o maletes obertes de bat a bat quan es passen controls en els aeroports. Els viatgers han perdut drets?

La normativa diu que els controls de seguretat als aeroports són necessaris per a la protecció del viatger pel moment en què vivim, i no tenim més remei. Els accepto, però si em preguntes el meu parer com a viatger, et diré que no m’agraden.

Les dades diuen que els espanyols són mandrosos quan es tracta de reclamar. Uns 5.500 passatgers podrien demanar alguna compensació, però només la meitat ho fan. Per què reclamem tan poc?

Reclamar suposa esperar dues o tres hores en una cua, perdre temps de les teves vacances i genera malestar. Entenc que moltes vegades ho deixem passar. La falta de ganes d’estressar-nos i el desconeixement explica per què reclamem poc. A més, reclamar pot ser difícil si has de fer-ho en un altre idioma. No només això: quan estem de vacances tendim a relativitzar les coses. A més, les associacions de defensa del consumidor afegeixen que no reclamem perquè és difícil contactar amb l’agència o amb la línia aèria, que després d’un formulari en ve un altre, i després la negativa. Les agències redueixen els problemes dels viatgers. Cada vegada estem més especialitzades, treballem amb empreses al país de destinació i aconseguim que els problemes siguin menors. També aconseguim que, quan sorgeixen, els contratemps es resolguin al més aviat possible.