Sí, el cafè pot ser rosa o blau

L’oferta de cafès s’ha diversificat els últims anys i es poden trobar tota mena de propostes que en transformen el sabor i l’aspecte en una beguda atractiva per a grups de població molt joves.
1 Octubre de 2021

Sí, el cafè pot ser rosa o blau

El cafè amb llet convencional pot canviar de color amb alguns productes com l’extracte de remolatxa o les algues, també amb cúrcuma o xocolata, però això no implica que en millorin les propietats nutricionals. Trobem cafès amb llet rosa, blaus o verds, que deuen aquests colors simplement a l’ús de tints d’ús alimentari. Altres receptes com el bulletproof (amb mantega i oli de coco) o el coffee in a cone (que se serveix en un cucurutxo comestible) sí que modifiquen completament la composició de la beguda perquè inclouen grans quantitats de greix saturat i de sucre. Un estudi del 2015 de l’Escola de Salut Pública de Harvard va associar el consum de tres o quatre tasses de cafè al dia amb la reducció del risc de malaltia cardíaca, però aquest benefici s’atribueix al cafè sol i no es pot extrapolar a altres begudes que estan compostes bàsicament per ingredients insans i on el cafè n’és el component minoritari.

Per què no té sentit posar oli quan bullim la pasta

Aquesta pràctica es fa amb la finalitat que la pasta no s’enganxi, però és inútil: la diferència de densitat fa que l’oli suri a la superfície de l’aigua i no hi ha manera que entri en contacte amb la pasta. Per a aconseguir una pasta solta, la solució és remenar-la periòdicament durant els dos primers minuts de cocció, així evitarem que el midó que va traient actuï com una cola. Un cop que les capes exteriors estiguin cuites, es frena la sortida de midó i es pot coure sense agitar-la. Si ens l’hem de menjar amb una salsa, tampoc és bona idea tirar oli després d’escórrer-la, ja que impedirà que la salsa s’impregni bé.

Endívies sense gust amarg

L’endívia és una varietat de xicoira que va començar a produir-se a Bèlgica cap al 1850. Es conrea mantenint les arrels en un ambient fosc, humit i càlid. En aquestes condicions es desenvolupa un brot blanc o verd clar amb textura cruixent, que és la part comestible. Té un gust lleugerament amarg, ja que conté lactucina i intibina. Per a controlar-ne l’amargor cal mantenir-les a les fosques i preparar-les amb un amaniment salat.

Millor fruita fresca que al forn

El processament de la fruita modifica l’estructura de les seves cèl·lules, de manera que els sucres que en la fruita sencera són intrínsecs i no suposen un problema per a la salut, passen a ser lliures i es recomana limitar-ne el consum. La cocció també produeix aquest efecte i, encara que es considera que l’alliberament és inferior al que es produeix amb l’espremuda, s’ha de tenir en compte i sempre serà més saludable consumir la fruita sencera.

Com es pot saber si el greix d’un aliment és saludable?

Més que buscar la quantitat de greix de l’etiquetatge, l’important és evitar els ultraprocessats, inclosos aquells en què es destaca l’absència d’ingredients com l’oli de palma. El millor és triar els aliments amb greixos saludables, com la fruita seca, les llavors, la fruita com l’alvocat, el peix poc processat o olis verges com el d’oliva.