Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Aqüicultura: el nostre or blau

Encara que el 54% dels aliments d’origen aquàtic que consumim al món procedeix de granges de cultiu, per a molts ciutadans l’aqüicultura és encara una gran desconeguda. Aquesta activitat constitueix un sector en auge que es presenta capaç de fer front a un dels grans desafiaments del segle XXI: alimentar la humanitat de manera sostenible. Així s’està forjant la revolució blava

Aqüicultura: el nostre or blau

El cultiu de peixos i plantes aquàtiques és una activitat que existeix des de l’antiguitat, però és ara quan aquest sector viu tota l’esplendor. Segons dades de la FAO, només el 46% dels aliments aquàtics que mengem provenen de la pesca tradicional, la resta els aporta l’aqüicultura. S’estima que abans del 2030, aquesta activitat coparà el 65% del consum d’espècies aquàtiques. 

Percentatges a banda, les expectatives que s’han posat en l’aqüicultura són moltes i d’allò més optimistes. Ja ho va avisar l’ONU fa dos anys: “Tenint en compte que la població mundial creixerà fins als 9.700 milions de persones el 2050, que demanarà un 60% més d’aliments dels que produïm en l’actualitat i que l’agricultura, ramaderia i pesca extractiva estan al límit de les seves possibilitats, l’aqüicultura està cridada a tenir un paper rellevant en aquest desafiament: alimentar-nos en equilibri amb la naturalesa”. 

Més de 500 espècies 

L’aqüicultura abasta pràctiques molt variades i una àmplia gamma d’espècies. Actualment se’n cultiven 580 a tot el món, i això representa una varietat d’aliments enorme i una diversitat genètica alta. D’aquests espècimens, el 56,6% es produeix al mar i el 43,4% en aigua dolça. Les macroalgues, el llagostí (tigre i blanc), els salmons, les truites, les carpes, les tilàpies, les cloïsses i les ostres són les espècies que més es cultiven. 

Una activitat en auge a Espanya 

“Dins de la UE, Espanya és l’estat membre amb la collita d’aqüicultura més gran: 347.825 tones, amb dades del 2018, un 25,5% del total produït arreu del continent”, explica l’experta. Malgrat això, quan les tones es passen a euros perdem llocs. En valor econòmic de producció, el Regne Unit és el número u, amb una recaptació de 1.075,3 milions d’euros (24,7% del valor total), seguit de França i Grècia. Espanya ocupa la quarta posició, amb 478,8 milions (11%). Aquestes quantitats les dicten els preus de la primera venda de les espècies dins del territori de la Comunitat Europea i, en aquest context, el salmó atlàntic –espècie que domina la producció al Regne Unit– es ven més car que el musclo, del qual som els màxims productors. 

Però, a més d’aquest mol·lusc, Espanya produeix llobarro, truita, orada, esturió, rèmol, corbina, besuc, anguila, llenguado, microalgues… Una de les característiques principals de la nostra aqüicultura és la gran varietat d’espècies cultivades i de sistemes de cultiu usats en la cria. 

Segons les dades recollides en la Memòria de la Sostenibilitat de l’Aqüicultura d’Espanya 2021, el 91,8% de l’aqüicultura mundial es fa a l’Àsia, un continent que també és el productor més gran en pesca tradicional. La Unió Europea se situa en el novè lloc, però no es conforma amb aquesta posició. Com indica Garazi Rodríguez, responsable dels plans de producció i comercialització a Apromar, associació que agrupa el 95% de les empreses productores al nostre país, l’aqüicultura europea és de les més segures i amb més qualitat del món. 

L’estratègia de creixement blau 

La producció d’aliments no és només un servei vital per a la supervivència, sinó també una font d’ingressos i que genera ocupació. La producció d’aqüicultura de la Unió Europea el 2018, segons la Memòria de Sostenibilitat, va ser d’1,37 milions de tones, amb un valor de 4.357 milions d’euros. Però Europa en vol més. El potencial de creixement que té aquesta activitat és gran. Només el 10% dels productes del mar que consumim a Europa prové de l’aqüicultura dels països membres, la majoria són importats. Per això, la Comissió Europea ha vist les possibilitats de créixer i ha adoptat una sèrie de directrius estratègiques amb què pretén construir una aqüicultura europea més sostenible; però també més competitiva, menys dependent, que en motivi el creixement i que creï també més llocs de treball. 

L’anomenada Economia Blava abasta totes les activitats econòmiques que depenen del mar i la interdependència entre elles: aqüicultura, biotecnologia, pesca, turisme, navegació i transport marítim, entre d’altres. “Totes tenen competències comunes i comparteixen infraestructures nombroses (ports, xarxes de logística). L’Economia Blava és una estratègia a llarg termini que dona suport al creixement sostenible d’aquests sectors i reconeix la importància dels mars i oceans com a motors de l’economia europea pel gran potencial per a la innovació i el creixement”, explica Garazi Rodríguez. 

Què és?

Segons la definició de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), l’aqüicultura és “el cultiu d’organismes aquàtics (peixos, mol·luscs, crustacis i plantes), tant en zones costaneres com en l’interior, que implica la intervenció humana en el procés de cria per a augmentar-ne la producció”. 

Segons el lloc del món on es dugui a terme, aquesta activitat varia molt. Salmons que creixen en gàbies a les costes de Noruega, la cria de peixos als arrossars d’un poblet xinès, el cultiu de la gambeta en estanys d’aigua salada a l’Equador o el del musclo gallec cultivat en unes muscleres a les Rías Baixas. Tot això és aqüicultura. 

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions