Sota la lupa: Hummus Snatt’s

En aquest aperitiu es destaca la presència d’ingredients saludables com els cigrons, per això pot semblar una opció més bona que altres productes més tradicionals com les patates fregides. Vegem si realment són una alternativa sana per a picar. 
1 Octubre de 2021

Sota la lupa: Hummus Snatt’s

Es diu hummus, però no ho és  

A la UE no hi ha una norma que defineixi la composició i les característiques de l’hummus, però sí que l’inclou dins dels aliments vegetals per a untar. El Códex Alimentarius de la FAO sí que el defineix com un “preparat només a base de cigrons secs, rentats, bullits i fets puré, al qual es poden afegir altres ingredients com espècies o llimona”. Per tant, la paraula “hummus” d’aquest envàs fa al·lusió a un producte que no conté, ja que no es correspon amb el que les normes consideren com a tal, ni amb el producte que els consumidors coneixen popularment. 

Què és aquest producterealment?

Per a saber amb quin tipus de snack ens trobem hem de mirar dalt de la llista d’ingredients, on hi ha la denominació legal de venda: producte d’aperitiu fet al forn amb gust d’alfàbrega i julivert. Això ens indica que està elaborat amb una massa de farina, aigua i altres ingredients que es modelen amb formes característiques (en aquest cas, bastonets) i es couen al forn. 

Ingredients destacats, però enproporcionsescasses 

A la part frontal de l’envàs es destaquen l’alfàbrega, el julivert i la ceba. Es pot considerar que aquests ingredients s’utilitzen amb finalitats aromàtiques, per tant no seria obligatori indicar-ne la quantitat tot i estar destacats amb paraules i dibuixos. No obstant això, sí que s’inclou aquesta informació: conté un 0,5% de ceba en pols, un 0,2% d’alfàbrega deshidratada i un 0,15% de julivert deshidratat. Aquestes proporcions són tan petites que no afecten el valor nutricional del producte. 

De què està elaborat realment aquest aperitiu

La farina d’arròs refinada constitueix més de la meitat del contingut. És un ingredient que aporta calories, però no nutrients d’interès.  La segueix la farina de cigrons, que suposa el 26% del producte. Nutricionalment és el compost més interessant, ja que aporta tota la fibra i la proteïna que conté aquest snack. El 15% de l’aliment el forma l’oli de gira-sol refinat, que aporta la pràctica totalitat del greix, constituït per àcids grassos poliinsaturats i una petita quantitat de greix saturat. 

La sal és el quart ingredient per ordre de pes, això suposa 1,8 g/100 g. És una quantitat molt elevada: el Ministeri de Sanitat considera que un aliment té molta sal a partir de 1,25 g/100 g. Les patates fregides tradicionals també tenen una quantitat de sal elevada, però inferior a la d’aquest producte (al voltant d’1,2 g per 100 g de mitjana). 

També conté dos tipus de sucres afegits: sacarosa (figura com a “sucre”) i dextrosa. Encara que no se n’indica el percentatge, sabem que estan en quantitats petites perquè a la llista d’ingredients figuren per darrere de la sal, per això no suposen una aportació significativa. 

NUTRI-SCORE

Està penalitzat pelalt valor energètic, per la quantitat elevada de sal i pel contingut en greixos saturats. 

És més saludable perquè no té additius artificials?

En l’envàs s’assenyala que el producte no conté conservants ni additius artificials, encara que tampoc en conté d’origen natural. En qualsevol cas, l’origen dels additius no suposa un element diferenciador: els naturals no són ni més saludables ni més segurs que els artificials. Constitueix un reclam comercial que no aporta valor al consumidor. Tots els additius que s’usen a la Unió Europea estan avaluats per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i aprovats en dosis concretes per a cada producte. 

Sense oli de palma

És un esment no regulat que el fabricant utilitza com a reclam amb l’objectiu de diferenciar el seu producte de la competència, destacant l’absència d’un ingredient que té mala reputació entre els consumidors. La veritat és que l’oli de palma no és el més recomanable, especialment en un entorn on tenim un oli molt més saludable, com el d’oliva. En qualsevol cas, l’important és evitar els ultraprocessats en si. 

Conclusió

Producte ultraprocessat que millora lleugerament els valors nutricionals pel que fa al contingut en proteïnes, fibra i greix respecte d’altres aperitius tradicionals com les patates fregides. Malgrat això, en té una aportació energètica semblant i la densitat nutricional (la quantitat de nutrients que aporta per cada quilocaloria) és baixa. El preu és un 85% superior al de les patates. És un producte per a un consum molt ocasional.