Eduardo Cifrián, responsable de l’Escola d’Alimentació de la Fundació Eroski

“Menjar saludable pot ser creatiu i divertit”

1 octubre de 2021

Per què educar en salut comença a les aules?

Teníem clar que per a educar els escolars en hàbits saludables hi havia dues vies, l’escola i la casa. Però quan vam començar amb aquest projecte el 2013 l’accés a Internet no estava tan generalitzat com ara, i l’única manera d’arribar a totes les famílies era per mitjà de l’escola. Va ser un encert perquè, a més d’ensenyar hàbits saludables als escolars, aconseguíem que reeduquessin el seu entorn familiar.

Quin feedback han rebut per part dels professors?

Al qüestionari que omplen en finalitzar el curs, els professors valoren diferents aspectes, com el grau d’interès dels escolars, la utilitat pràctica, la facilitat a l’hora d’impartir-ho o l’ajustament a la resta de matèries lectives. I he de dir que, any rere any, les valoracions han estat excel·lents, amb una mitjana de 9 sobre 10.

Com podem traslladar a les aules la preocupació, cada vegada més creixent, per una alimentació saludable?

En els vuit anys de vida del programa ens hem anat adaptant a les necessitats de la societat en cada moment. Cada curs nou hem introduït nous continguts, exercicis i tallers pràctics amb l’objectiu de fer-lo més atractiu i útil. El programa té caràcter modular, de manera que cada mòdul es pot impartir de manera independent. Té continguts estructurats i adaptats per rang d’edat, des dels 3 anys fins als 12. Cada mòdul inclou material didàctic específic per als docents i per als escolars. Depenent del rang d’edat, els mòduls inclouen contes, activitats experimentals i sensorials, jocs interactius i recursos digitals per a la classe i per a fer en família, vídeos… Tot això està pensat perquè professors, pares i mares puguin disposar d’eines útils i divertides, que els ajudin de manera lúdica en la seva tasca formativa.

Aquest programa es fa exclusivament dins de l’escola?

Fins al 2020 oferíem també tallers presencials tant a les botigues del Grup EROSKI com a les instal·lacions de productors locals. A les nostres botigues s’ensenyava als nens a fer una compra i un menú saludables. Mentre que amb l’acostament a les explotacions recalcàvem la importància de conèixer l’origen dels productes que consumeixen. Tanmateix, la nova realitat que ens toca viure per la COVID-19 ens ha portat a substituir aquestes activitats per vídeos i versions digitals dels tallers.

I les famílies? Tenen algun programa o activitat dirigit o on també puguin participar els pares i mares?

Tenim clar que la implicació de les famílies és un element fonamental per a sensibilitzar els nens en la importància de portar una alimentació equilibrada i uns hàbits de vida saludables. Encara que ens centrem inicialment en l’escola, com ja he comentat, en l’actualitat, al web de l’Escola d’Alimentació hi tenim material didàctic, vídeos i jocs interactius per dur a terme en família.

Plantejar els hàbits saludables com un joc és la clau per a generar un impacte positiu i durador. És cert?

En efecte. Aquesta és una de les claus. Aconseguir que els nens i nenes s’adonin que menjar saludable no ha de ser avorrit i restrictiu, sinó que, per contra, pot ser divertit, creatiu i que els pot ajudar a sentir-se bé i a ser més feliços.

Quin tipus d’activitats o accions divulgatives han notat que són més populars, que els diverteixen o entretenen més? 

El taller El xef de la classe, on elaboren un menú saludable juntament amb cuiners del Basque Culinary Center, té un gran èxit. Els encanta posar-se als fogons. Cuiners d’aquest centre de referència en el món de la cuina els ensenyen a dissenyar un menú, a elaborar la llista de la compra per a evitar el malbaratament i, finalment, es posen el davantal i aprenen a fer plats saludables i divertits que van des d’unes patates guisades amb bacallà fins a una samfaina de verdures amb ou escalfat.

Podria posar-ne algun exemple més?

També ha tingut molt d’èxit el concurs Image Food per a nens i nenes de 6 i 12 anys, que ja va per la tercera edició. Els menors han de fer ús de la seva imaginació, dibuixant plats creatius i saludables que després materialitza en plats el xef Peio Gartzia. En cada edició s’ha publicat un llibre amb una selecció de dibuixos i les receptes respectives on es pot veure de manera clara com un plat pot ser divertit i saludable al mateix temps. El joc interactiu La missió de Tix i Loy, que hem incorporat últimament al programa i que permet jugar a nens i nenes de rangs d’edat diferents, està tenint molt bona acceptació tant pels escolars com per a les famílies. És un joc de reptes on han de descobrir les claus d’una vida saludable i responsable.

Com s’ho fan, perquè aquests missatges arribin a nens de 3 anys?

Cada edat té uns objectius i unes capacitats específiques per a desenvolupar que comporten unes pràctiques docents determinades, per això el programa està estructurat en tres rangs d’edat: de 3 a 6 anys, de 6 a 8, i de 8 a 12. Per a cada cas, sempre guiats per docents especialistes, generem els recursos formatius més apropiats. En el cas dels 3 anys, ens centrem especialment en l’ús de contes i experiències sensorials, per a acostar-los els aliments per mitjà del tacte, el gust, l’olfacte…

Com aborda l’Escola d’Alimentació el repte de la sostenibilitat? 

Des del començament, el programa té en compte àmbits bàsics de la sostenibilitat i la responsabilitat social relacionats amb l’alimentació, ja que tot això està íntimament relacionat. Així, tenim un mòdul dedicat a l’impacte mediambiental de l’alimentació, “Com m’alimento i cuido el meu món”; un altre, a les diferents realitats de l’alimentació en el món, “Nutrició al món”, a més de jocs i activitats relacionats amb el reciclatge i la reutilització de diferents materials.