Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

“La bona voluntat de la indústria està bé, però, si no funciona, cal establir regles” : Entrevista: Alberto Garzón, ministre de Consum

A Espanya, un 40% dels menors presenten excés de pes. Al llarg de 10 números, Consumer Eroski analitza les causes d’aquest greu problema de salut pública des del punt de vista de tots els agents involucrats. En aquest segon capítol parlem del paper de l’administració pública. La pujada de l’IVA a les begudes ensucrades i la implantació voluntària de l’etiquetatge Nutri-Score són les dues mesures més mediàtiques que el Ministeri de Consum ha posat en marxa per intentar frenar un dels problemes que més preocupen: l’obesitat infantil. Es tracta de dues decisions polèmiques i que soles no poden fer front a un fenomen complex. El ministre Alberto Garzón defensa que la sola existència de la cartera que ocupa ja envia un missatge en la bona direcció per a tractar de contrarestar l’avantatge que altres països europeus porten a Espanya cap a la conscienciació sobre una vida i una alimentació saludables o en una regulació publicitària més estricta.

Quines són les dades de l’informe Aladino 2019 sobre obesitat infantil que més el preocupen? És un treball tan extens que hi ha moltes perspectives per a abordar-lo, però a nosaltres ens han semblat sempre especialment dramàtics els nivells d’obesitat infantil. Encara que hi ha una certa estabilitat al llarg dels anys, no deixen de ser enormement preocupants. Parlem que quatre de cada 10 menors de 6 i 9 anys tenen algun tipus d’excés de pes. A més hi ha molts matisos, i un d’ells és el que anomenem la “correlació de classe”, que indica que la taxa d’obesitat infantil és el doble entre les famílies amb unes rendes més humils que en aquelles amb rendes més altes. I això ens parla de desigualtat, de pobresa, de mals hàbits vinculats a la renda. És una fotografia problemàtica que afecta el sector més vulnerable de la nostra societat: els menors.

Què es pot fer per a pal·liar aquesta bretxa, per a arribar a les famílies vulnerables i centrar-se en elles? Parlem d’un fenomen socioeconòmic, no només d’hàbits. En primer lloc, hem de combatre la pobresa i fer que l’estat social funcioni; millorar la vida del conjunt de la població, però especialment d’aquells més vulnerables. Això ajudarà que sigui més fàcil canviar els patrons de consum i d’exercici físic. Nosaltres ho promourem des de molts àmbits. Des del de la regulació, per descomptat: en relació amb la fiscalitat, la sensibilització, la publicitat infantil, la informació en l’etiquetatge… Som davant diferents línies de treball que travessen el mateix problema i han d’anar en paral·lel a reformes estructurals. La pobresa no es resumeix amb mesures merament reguladores, el que requereix el nostre país és canviar les estructures, perquè els últims 10 anys hem viscut dues crisis econòmiques i aquestes sempre afecten més els més pobres. I encara no tenim dades de com ha influït la pandèmia a aquests estrats.

De fet, sembla que la pandèmia i els confinaments jugaran en contra de l’obesitat i de la desigualtat. Tenen prevista alguna acció o política especial en aquest sentit? La pandèmia, probablement, portarà una reculada molt important perquè els patrons de consum van vinculats a la vida quotidiana. Un confinament en el qual s’ha retingut a casa durant tant de temps la totalitat de la població, i molt particularment els petits, i que ha alterat tant les condicions de vida, implica un perjudici molt gran. A això se suma l’impacte econòmic sobre les famílies més vulnerables, que des d’aquest Govern hem tractat de mitigar tant com hem pogut amb un escut social. Però, tot i així, és evident que, davant una crisi econòmica, les famílies més humils sofreixen més. I disposar de menys diners sol implicar el consum d’un tipus de productes que no són tan saludables. Després de la pandèmia, hem d’accentuar, més si pot ser, tota la línia de treball que havíem ja previst des del començament.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions