Sota la lupa: Nescafé Gold Oat Latte

Aquest preparat elaborat amb cafè soluble destaca la presència de civada (oat, en anglès). No obstant això, l’ingredient principal és el sucre afegit i la quantitat de civada i de cafè és molt petita.
1 Abril de 2021

Sota la lupa: Nescafé Gold Oat Latte

Oat Latte: un cognom que no compleix la llei

Aquest producte dona a entendre que és una beguda de civada, quan en realitat només porta farina de civada. A més, l’ús que fa de la paraula “latte” no compleix la legislació. A la Unió Europea, el terme “llet” només està permès (i els seus equivalents en altres idiomes de la UE, com “latte”) per referir-se a la secreció mamària d’animals de munyiment. En aquest cas, la llet de civada (oat latte) no es troba en aquestes excepcions permeses, per aquesta raó incompleix la norma.

Civada: sembla l’ingredient principal, però no ho és

L’ingredient que més es destaca en l’envàs és la civada: apareix gran, tant en tipografia com en dibuix. Aquesta presentació obliga el fabricant a indicar-ne la quantitat en la llista d’ingredients, i així es fa. La civada que inclou aquest producte es presenta en forma de farina i suposa només un 4% del total del producte. És a dir, si bevem una tassa d’aigua de 200 ml amb 16 g de producte, només consumim 0,64 g de farina de civada.

Cafè: l’altre destacat

El cafè també està destacat amb dibuixos en l’etiquetatge, per això se n’ha d’indicar la quantitat en la llista d’ingredients. Només suposa un 12% del pes del producte; per tant, en cada tassa de 200 ml consumim 1,92 g de cafè soluble, aproximadament la mateixa quantitat (2 g) que es recomana com a ració per a preparar un cafè.

El tipus de cafè que inclou aquest producte és el soluble: un extracte de cafè que s’obté passant aigua sobre els grans de cafè torrats i concentrant-la posteriorment per a aconseguir una pols que conté els compostos solubles i aromàtics del cafè.

Sucres afegits: els vertaders (i excessius) protagonistes

Apareixen amb els noms de xarop de glucosa i sucre, i són els ingredients majoritaris del producte. Ho sabem perquè són els primers de la llista. Quant de sucre prenem en cada ració d’aquest producte? Una tassa preparada amb un sobre de 16 g de producte i 200 ml aigua aporta 4,8 g de sucres simples, procedents en la pràctica totalitat d’aquests sucres afegits. És a dir, els sucres simples suposen gairebé un terç del producte i aporten el 29% de les calories.

L’OMS recomana limitar el consum d’aquest tipus de sucres a un màxim de 25 g diaris; per això, si en una tassa de cafè ja ingerim una cinquena part d’aquest màxim recomanat, és molt fàcil que en un dia superem aquesta barrera de sucres lliures.

Puntuació Nutri-Score 

La valoració del producte es fa sobre 100 ml de l’aliment reconstituït seguint les instruccions del fabricant; és a dir, sobre 100 ml d’aigua amb 8 g de Nescafé Oat Latte (encara que el producte es presenta en monodosis de 16 g). Està penalitzat per una aportació d’energia elevada i per la presència de sucres simples. Aporta una petita quantitat de fibra i de proteïna que no és suficient per a contrarestar la puntuació negativa.

Els midons: passen desapercebuts, però importen

A més dels sucres, aquest producte conté altres hidrats de carboni que, en total, sumen 10,4 g. D’aquests, 5,6 g són hidrats de carboni complexos que procedeixen majoritàriament del xarop de glucosa i de la farina d’arròs refinada; per tant, són midó.

El midó és fàcilment digerible i eleva ràpidament la glucosa en sang, i fa treballar el pàncrees per a produir insulina i fer que la glucosa passi al múscul i al fetge. El midó aporta més d’un terç de les calories totals.

Greix: quin és l’origen

Cada tassa de 200 ml aporta 2,3 g de greix, 1,9 g del qual és saturat. Procedeix del greix de coco i suposa més d’un 30% del valor energètic del producte. Malgrat la reputació que té, l’evidència disponible no avala l’ús del greix de coco per a reduir el pes o augmentar la sacietat i, per l’efecte que té sobre el colesterol, no es pot recomanar com a alternativa als olis vegetals rics en àcids grassos insaturats. En una tassa hi ha la mateixa quantitat de greix saturat que de cafè soluble. Per tant, és millor prendre un cafè amb beguda de civada, que no aporta cap tipus de greix saturat.

És apte per a vegans?

Tot i que està previst fer-ho, a la UE encara no està regulat l’esment “vegà” ni “vegetarià”. El segell V-label que es pot veure en aquest envàs és una marca privada promoguda per l’European Vegetarian Union i identifica els aliments com a vegetarians o vegans a partir d’unes normes que estableix la marca. La identificació d’aquest producte com a “vegà” implica que no conté cap producte derivat d’animals.

Conclusió

Prop del 33% del producte el formen sucres afegits i midó, ingredients sense interès nutricional, i un 12% són greixos saturats. Fa servir el reclam “latte”, d’ús exclusiu per a productes elaborats amb llet, tret de determinades excepcions recollides legalment entre les quals no es troba la llet de civada (ingredient que, d’altra banda, no figura en la composició).

Cada ració de 16 g prevista per a una tassa de 200 ml té un cost de 42 cèntims. Pel mateix preu ens podem preparar una tassa de cafè soluble amb 200 ml de beguda de civada sense sucres afegits que conté 17 g de civada i no aporta greixos saturats ni sucres lliures. És un producte nutricionalment no recomanat.