Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Com seran els envasos del futur?

Un disseny adequat dels envasos ajuda a reduir el seu impacte en el medi ambient i a allargar-ne la vida útil. Per això, l’ecodisseny ha guanyat cada vegada més rellevància. El seu objectiu és fer servir materials més sostenibles i duradors i aconseguir alternatives lleugeres, reciclables i més respectuoses amb el planeta i amb la salut de les persones. Un bon costum.

Dissenyar tenint en compte el medi ambient. És la definició senzilla del concepte d’ecodisseny o disseny ecològic, una pràctica que identifica els impactes ambientals que té un producte al llarg del seu cicle de vida per a tractar de fer-lo més sostenible, sense influir en la seva qualitat ni en la funció. És a dir, la forma i el pes d’una ampolla de refresc, una capsa de galetes o un envàs de iogurt ecodissenyat no és una decisió casual. El disseny s’analitza i es pensa perquè protegeixi el contingut i, alhora, deixi la mínima petjada al planeta.

Des de la selecció i l’ús de matèries primeres, la seva fabricació, embalatge i transport fins a l’ús i fi de la seva vida, cada fase es té en compte a l’hora de repensar el disseny d’un envàs. La finalitat? Fugir dels productes que es trenquen amb facilitat, que cal renovar cada poc temps o que fins i tot fan servir materials nocius per al medi ambient. Encara que es troben estretament lligats, disseny ecològic i disseny sostenible són conceptes diferents. El primer intenta reduir al màxim l’impacte negatiu en el medi ambient. Per fer-ho té en compte criteris de caràcter ambiental, com ara disminuir la contaminació o el consum de recursos, mentre que el disseny sostenible té en compte altres aspectes més enllà del purament ecològic, com els drets humans o el comerç just.

En aquest sentit, l’ecodisseny és part de l’Estratègia d’Economia Circular, un pla que assegura que aquesta pràctica pot reduir fins al 80% dels impactes ambientals d’un producte, depenent del sector. Per a aconseguir-ho, cal tenir en compte la seva durabilitat i la seva capacitat de reparació, així com el marcatge d’informació correcte de cara al consumidor.

Eina vital en l’alimentació

“El sector alimentari és un dels que tenen més afectació en el medi ambient”, confirmen Saioa Ramos i Maite Cidad, investigadores de l’àrea de cadena alimentària eficient i sostenible del centre científic i tecnològic AZTI. De fet, els aliments són responsables de vora el 26% de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle, recorden les expertes. A això se suma la despesa de recursos, com el sòl que ocupa la seva producció –un 40%– i l’aigua que utilitza –el 70% de les extraccions mundials d’aigua dolça–. En aquest context, “l’ecodisseny és una eina indispensable per a reduir l’impacte ambiental associat a la producció dels aliments i garantir la sostenibilitat”, asseguren Ramos i Cidad.

Per aquest motiu la seva aplicació als envasos que allotgen el nostre menjar i beguda és essencial. En la indústria de l’alimentació, a més, el disseny ecològic té algunes particularitats. Per exemple, el contingut dels envasos té una vida útil reduïda i una alta biodegradabilitat (capacitat que tenen els materials de descompondre’s per l’acció de microorganismes). Per això, “l’empresa ha de conèixer bé quins són els impactes ambientals que es generen de la seva activitat i de la dels seus proveïdors, un treball que comporta un gran esforç”, expliquen les investigadores. A canvi, s’aconsegueix informació útil per a seleccionar uns millors proveïdors, enfocar els recursos interns cap a una millora ambiental i aportar valor al producte final. A més, les empreses es poden beneficiar d’una reducció de costos, ofereixen una imatge innovadora i compleixen amb la creixent demanda dels consumidors de productes més respectuosos amb el medi ambient. A hores d’ara hi ha tres estratègies clau de l’ecodisseny d’envasos alimentaris, afegeix Leonor Pascual, del departament de Tecnologies d’Envàs d’AINIA.

  • Fer reciclable o reutilitzable un envàs.
  • Reduir la quantitat de material utilitzat per a la seva fabricació.
  • Fabricar amb components alternatius, més sostenibles que els convencionals (per exemple, material reciclat o altres procedents de fonts renovables).

Al seu parer, la principal particularitat d’aquest sector és que, a més de la seva funció pràctica, s’ha de garantir la seguretat alimentària, perquè es tracta d’envasos que estaran en contacte directe amb el menjar. “Una de les línies de treball d’AINIA és precisament la de conèixer la interacció entre l’envàs i l’aliment”, explica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions