Sales de tertúlia

Xatejar pels descosits

1 Setembre de 2004
Img internet listado 176

Xatejar pels descosits

/imgs/20040901/img.internet.01.jpg
Una de les aplicacions més populars d’Internet, especialment a Espanya, són les sales de tertúlia o chatrooms, on els internautes es poden escriure en temps real (xatejar) amb usuaris de tot el món. Enfront d’altres formes de comunicació a través de la xarxa, com el correu electrònic, els fòrums o les llistes de correu, el xat ofereix al mateix temps la possibilitat de conversar de forma simultània i instantània amb multitud d’usuaris.

Els xats s’han fet molt populars com una forma de contactar amb gent de qualsevol lloc del planeta, compartir aficions o intercanviar arxius (sobretot cançons), encara que potser el seu ús més freqüent siga el de tractar de fer noves amistats o directament lligar, fet que a vegades deriva en trobades reals.

Els programes més populars

El sistema utilitzat per a les converses en temps real en Internet es coneix com IRC (Internet Relay Chat). Per participar en aquests debats o tertúlies només cal connectar-se a Internet i accedir a algun dels servidors d’IRC (ordinadors que gestionen els xats) repartits per tot el món que alberguen els canals, és a dir, les ‘sales’ on els usuaris conversen.

Accedir a una sala per a fer un xat amb altres internautes és molt senzill. Hi ha dues formes habituals de xatejar: a través de pàgines web o mitjançant la instal.lació de petits programes a l’ordinador com ara mIRC (http://www.mirc.com) o Pirch (www.pirchat.com) per a Windows, IRCle (www.ircle.netmug.org) per a Mac i ircII (www.eterna.com.au/ircii) per a Linux. Tots es poden descarregar des d’Internet de manera gratuïta. La diferència entre accedir a través del web o fer-ho mitjançant un programa específic és semblant a la que hi ha entre accedir a un compte de correu electrònic des de Yahoo! o Hotmail, per exemple, o fer-ho a través d’una aplicació a l’ordinador com ara Outlook o Mozilla Thunderbird: el web és més lent i ofereix menys opcions, però resulta més senzill.

Siga a través d’una pàgina web (molts portals i gairebé tots els llocs web de les xarxes IRC ofereixen webchat) o un programa, per a entrar en una sala de tertúlia n’hi ha prou d’identificar-se mitjançant un àlies (nickname) i triar un canal en què participar o simplement llegir el que altres escriuen. L’àlies és la identitat de l’usuari en l’IRC, per la qual cosa no pot haver-n’hi dos d’iguals en la mateixa xarxa al mateix temps i, en alguns casos, es pot registrar per a mantenir-lo per a sempre i que ningú suplante la nostra identitat.

És relativament fàcil moure’s dins d’un xat, encara que al neòfit li convé mirar i aprendre abans de participar. Per a iniciar-se ràpid no hi ha res com preguntar als contertulians, accedir a canals per a principiants (#irchelp, #beginner, #ayuda_IRC, etc.) on es pot interrogar sense por o visitar alguna de les nombroses pàgines web destinades a desentranyar el món IRC, com ara www.irchelp.org o www.ayuda-irc.net.

Milions de sales

Hi ha milers de canals (grups o rooms, anomenats amb un coixinet davant) on triar, des dels que s’han creat per a debatre un tema concret (per exemple, #psicologia) o els destinats a agrupar a usuaris de la mateixa zona (#barcelona) o la mateixa edat (#Mes_de_30), fins a les simples reunions d’amics. Qualsevol pot crear un canal, donar-li el nom que desitge sempre que no existisca en aquella xarxa i imposar les seues condicions: que siga públic o que no aparega en la llista de canals, que estiga moderat, només accessible a invitats, amb límit de participants, etc. L”operador’ del canal, que té el poder de no admetre o expulsar els contertulians, s’identifica amb una @ davant del seu nom. Als canals també és possible establir converses privades amb qualsevol dels participants punxant sobre el seu nom.

Cal tenir en compte que hi ha moltes xarxes de xat que no estan connectades entre si, per la qual cosa els usuaris que entren a través de diferents xarxes no poden comunicar-se, encara que entren al mateix canal (les xarxes poden compartir noms de canals). Per a xatejar en castellà, la xarxa més popular és IRC-Hispano, amb prop de 4.000 canals als quals es connecten més de mig milió d’internautes cada dia.

Seguretat

Lamentablement, les xarxes de xat no estan exemptes dels perills que aguaiten per Internet. Atès que és possible intercanviar arxius a través dels xats, cal tenir la mateixa cura que amb els documents adjunts en els correus electrònics i les descàrregues d’arxius en la web per no ser infectats per un virus. No s’ha d’acceptar arxius de persones desconegudes, i alhora és recomanable protegir l’ordinador amb un antivirus actualitzat i amb un firewall (‘tallafocs’ o programa que controla la connexió a Internet) que ens evite atacs externs.

A les amenaces comunes a qualsevol aplicació connectada a la xarxa, en els xats caldria afegir les derivades de la seua connexió amb el món real. Sense caure en l’alarmisme, sí que cal ser conscient que no és possible saber qui s’amaga realment darrere del pseudònim, que pot no ser qui diu que és o no tenir les intencions que assegura que té. Per tant, n’hi ha prou d’adoptar les precaucions habituals que es prendrien en parlar amb desconeguts (vigilar les dades personals) i anar amb cura enfront de la sol.licitud de cites fora d’Internet.

L’etiqueta utilitzada en qualsevol comunicació a través d’Internet (‘netiqueta’) també serveix per als xats (www.ayuda-irc.net/netiqueta.shtml), que a més compten amb les seues pròpies normes de conducta generalment acceptades. Així, tot ‘cibertertulià’ sap que si no vol ser expulsat d’una habitació de xat ha d’ajustar-se al tema del canal, no enviar publicitat, no cridar (utilitzar majúscules) ni repetir frases, no abusar dels scripts (afegits al programa d’IRC) que esborrallen la conversa amb colors i finestres noves i, en general, complir les normes elementals d’educació en una conversa. Cal no oblidar que darrere de cada àlies hi ha una persona.

Però, a més, IRC té un llenguatge propi on preval la velocitat: els textos llargs molesten (més de quatre línies és pecat) i prolifera l’ús d’acrònims, les lletres que fan de paraules (“q” en comptes de “que”) i les ’emoticones’ (caretes dibuixades amb signes ortogràfics per a representar estats d’ànim). No obstant això, els xats són un territori obert als principiants, on el més normal és trobar-se amb gent disposada a ajudar i on només preval una màxima: “Sigues agradable, juga net i diverteix-te!”

/imgs/20040901/img.internet.02.jpgEn castellà
www.irc-hispano.org

La xarxa IRC més gran en castellà i una de les més grans del món és també un lloc des d’on es pot xatejar o buscar ajuda.

La primera vegada
www.ircbeginner.com

/imgs/20040901/img.internet.03.jpg
Entre les nombroses pàgines dedicades al principiant en el món dels xats, aquesta destaca especialment per la gran quantitat d’informació que té, molt ben ordenada.

Buscar el canal
www.searchirc.com

/imgs/20040901/img.internet.04.jpg
Un directori de canals agrupats per temes en què a més es poden fer recerques dins de 2.059 xarxes IRC ordenades alfabèticament, per categoria o per activitat. Localitzat el canal, n’hi ha prou de fer un clic per a connectar-se a través de webchat o de mIRC.