Cereals per al desdejuni

Saludables i ben elaborats

L'estudi de vuit mostres, pertanyents a quatre tipus, revela que compleixen amb tot el que estableix la norma
1 Setembre de 2004
Img analisis listado

Saludables i ben elaborats

/imgs/20040901/img.analisis1.01.jpg
S’han analitzat vuit mostres de cereals del desdejuni en flocs o expandits. Tres són muslis (Kellogg’s Muslix Country Store, Alpen i Pascual Muesli Extra), dos estan enriquits en fibra (Nestlé Fibra 1 i Kellogg’s All-Bran Plus), dos són cereals “per a guardar la línia” (Nestlé Fitness i Kellogg’s Special K) i un es presenta en barreta (Weetabix).

Els cereals en flocs o expandits són aliments adequats per al desdejuni. S’estima que un bon desdejuni ajuda que el rendiment escolar o laboral siga satisfactori. Un desdejuni ideal podria estar compost per lactis, cereals i fruita. Aquests cereals aporten molts hidrats de carboni, per la qual cosa es consideren aliments energètics, i contenen també proteïnes, greixos, vitamines, minerals i fibra. El mercat ofereix gran diversitat de cereals per al desdejuni, si bé per al consum habitual convé triar els que tenen un contingut més baix en sodi, sucres senzills i greixos saturats.

El desdejuni més econòmic es faria amb Muesli Extra de Pascual, que surten a 3,96 euros/quilo, i el més car el d’Alpen, a 6,16 euros/quilo.
Les anàlisis de laboratori van demostrar que les vuit mostres s’ajustaven als requisits establerts per la norma per a cereals en flocs o expandits. A més, es comercialitzen ben etiquetades, incloent-hi la composició nutricional i no contenen ingredients transgènics.

Els muslis, pel seu contingut en fruits secs, aporten més greix que la resta, i els que més vitamines aporten són Nestlé Fitness.

L’aportació energètica en cinc mostres és semblant, pròxima a 360 calories per cada 100 grams. Entre elles, figuren les dues “per a guardar la línia”, Kellogg’s Special K i Nestlé Fitness, però aquesta suposada contradicció no hi és, ja que totes dues tenen menys greix i més hidrats de carboni, aquests últims més fàcils de “cremar” per l’organisme que els greixos. Els dos menys energètics, Kellogg’s All-Bran Plus i Nestlé Fibra 1 (ambdós, entorn de 270 calories per cada 100 grams) són els que tenen més fibra: prop del 30%, quan la mitjana dels altres no arriba al 8%.

El tast va mostrar diferències molt significatives: la barreta Weetabix (només 4 punts) és la mostra pitjor valorada, encara que Alpen (musli) es queda en 4,9 punts. Les millor qualificades: Pascual Muesli Extra (7,3 punts) i Nestlé Fitness (7 punts). La millor relació qualitat-preu és Nestlé Fitness i una altra bona opció és Pascual Muesli Extra. Per als qui preferisquen cereals enriquits en fibra, la millor elecció és Nestlé Fibra 1.

Moltes varietats

/imgs/20040901/img.analisis1.02.jpg
El mercat ofereix una gran varietat de cereals del desdejuni. Els flocs s’obtenen de farines refinades i contenen sal, sucre i malt entre altres ingredients. Estan fortificats amb vitamines i minerals, a fi de compensar l’efecte del refinatge a què se sotmeten les farines. Els inflaments s’elaboren insuflant aire a pressió a petits fragments de massa creats amb farina refinada de diversos grans. Són més lleugers i cruixents que altres cereals però contenen menys fibra. Integrals i rics en fibra: les varietats integrals s’elaboren amb el gra sencer del cereal. La seua aportació nutritiva i de fibra és més alta que la dels cereals refinats. També són rics en fibra els que incorporen fruits secs i fruites dessecades. El musli es compon de cereals (avena, arròs inflat, blat, blat de moro o dacsa, etc.), fruits secs (nous, ametles, avellanes…) i fruites dessecades o deshidratades (panses, poma, plàtan, coco, maduixes, etc.). Els cereals “per a guardar la línia” tenen una aportació calòrica semblant o fins i tot superior al d’altres varietats. Es dirigeixen als qui desitgen tenir cura de la seua figura, al.legant que són un vehicle extra de nutrients dels quals hi ha risc de dèficit quan se segueix una dieta hipocalòrica, però una adequada dieta hipocalòrica de més de 1.200 calories per dia a base d’aliments comuns pot satisfer les necessitats de vitamines i minerals del nostre organisme. Les barretes de cereals pesen poc, caben en qualsevol butxaca, aguanten millor la calor i el fred sense necessitat d’aïllant tèrmic, es desfan en la boca gairebé sense esforç i es digereixen fàcilment, però aporten menys energia i nutrients que un grapat de cereals ingerits juntament amb un tassó de llet. Els seus ingredients són: segó, flocs d’avena, blat, blat de moro, arròs, panses, ametles, poma, sucre, mel, lactosa i altres components lactis, llet en pols, xocolata, etc. Alguns fabricants les enriqueixen amb proteïnes làcties o vegetals, com les de soja.

Compleixen la norma

Aquests cereals no poden contenir residus de plaguicides en proporcions superiors a les permeses en les matèries primeres i els ingredients. Es van detectar restes de plaguicides en quatre mostres: Kellogg’s Muslix, Weetabix, Nestlé Fibra 1 i Kellogg’s All-Bran Plus, si bé cap no va superar els màxims permesos. Quant als metalls pesants, es va detectar plom en les vuit mostres i cadmi en Nestlé Fitness, Nestlé Fibra 1 i Kellogg’s All-Bran Plus, però cap no es va acostar a penes a les quantitats màximes permeses. Altres substàncies tòxiques que poden trobar-se en els cereals són l’ocratoxina i les aflatoxines, però se’n va comprovar l’absència en les vuit mostres analitzades. També es va verificar, mitjançant anàlisi microbiològica, que l’estat higienicosanitari de les vuit mostres era satisfactori.

Els aspectes nutricionals

Les mostres estudiades pertanyen a diversos tipus de cereals, amb distints ingredients i enriquiments en nutrients, la qual cosa fa que la composició nutricional que tenen siga diferent. Ara bé, les vuit tenen els hidrats de carboni com a nutrient majoritari, que procedeixen dels cereals (hidrats de carboni complexos, com el midó) però també dels sucres i altres ingredients afegits com la fructosa, el xarop de glucosa, els fruits secs o els trossos de fruita. Els continguts més elevats en carbohidrats els ofereixen les dues mostres “per a guardar la línia” (Kellogg’s Special K i Nestlé Fitness), amb un 75% i 80% d’aquest nutrient, mentre que el contingut més baix es va observar en els enriquits en fibra (Nestlé Fibra 1 i Kellogg’s All-Bran Plus), amb un 48% de mitjana. Per a augmentar el sabor i millorar la textura del cereal, s’hi afegeixen sucres senzills: excepte la barreta Weetabix (amb el 3%), totes les mostres van superar el 13% de sucre, i fins i tot Pascual Muesli va arribar al 27%.
El contingut en proteïnes va variar des del 8% de Nestlé Fitness fins al 15% de Kellogg’s Special K. Són proteïnes de qualitat mitjana, deficitàries en l’aminoàcid essencial lisina però els lactis sí que en contenen, amb la qual cosa un desdejuni de cereals amb llet proporciona proteïnes completes. La proporció de greix és superior en les varietats amb fruits secs i/o xocolata i en les que més usen olis o greixos vegetals. Mentre que en les dues “per a guardar la línia”, en les barretes Weetabix i en els enriquits en fibra el greix va des de l’1,3% fins al 4%, en els muslis arriba fins al 7,3% d’Alpen. Consumir fibra és molt convenient: combat el restrenyiment, millora la diverticulosi i prevé el càncer de còlon. El consum recomanat és de 20 a 40 grams diaris. Les quantitats més altes de fibra es van veure en Nestlé Fibra 1 i Kellogg’s All-Bran Plus (cereals integrals amb segó), amb un 30% i 28%, respectivament. En la resta són molt inferior, des del 2,6% de fibra de Kellogg’s Special K fins al 10,6% de la barreta Weetabix. Hi ha dos tipus de fibra: la soluble, que predomina en els llegums, les verdures i les fruites, i la fibra insoluble, abundant en els cereals. Aquesta última té un efecte laxant més alt, però la soluble és més polivalent: regula els nivells de colesterol i el trànsit intestinal i controla els nivells de sucre en la sang (molt interessant per a persones diabètiques). Les dues mostres que afegeixen fibra ho fan en forma d’extracte de malt, una fibra soluble.

Vitamines i minerals

En l’elaboració dels cereals s’apliquen processos i temperatures (altes) que redueixen el contingut inicial de vitamina B1. Molts fabricants fortifiquen els cereals en vitamina C i vitamines del grup B, a més de minerals. Alguns d’aquests nutrients intervenen com a cofactors de reaccions implicades en el metabolisme energètic, de gran importància per a infants, embarassades i persones en situacions de carència. A més, juntament amb el ferro, ajuden a la prevenció de certs tipus d’anèmies. Les vuit mostres contenen (en distintes quantitats, vegeu-ne el quadre) vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 i vitamina C; l’única excepció és Alpen, que no té vitamines B1, B2 i B6. Nestlé Fitness incorpora, a més, vitamina E, i Pascual Muesli Extra addiciona vitamina D3. Una ració de 40 grams d’aquests cereals pot cobrir la quarta part de les ingestes diàries recomanades d’aquestes vitamines; no obstant això, es poden obtenir amb una dieta equilibrada i variada.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat vuit mostres de cereals del desdejuni en flocs o expandits. Tres són muslis, dos estan enriquits en fibra, dos són cereals “per a guardar la línia” i un es presenta en barreta.
 • Aquests cereals són recomanables per al desdejuni. Per a un consum habitual, convé escollir els de baix contingut en sodi, sucres senzills i greixos saturats.
 • Els vuit complien els requisits de la norma i estaven correctament etiquetats.
 • Són una font de fibra important. Nestlé Fibra 1 i Kellogg’s All-Bran Plus (ambdós, cereals integrals amb segó) tenen prop d’un 30% de fibra i la resta van des del 2,6% de Kellogg’s Special K fins al 10,6% de la barreta Weetabix.
 • El tast va mostrar diferències molt significatives: la barreta Weetabix (només 4 punts) va ser la mostra pitjor qualificada. Les millors van ser Pascual Muesli Extra (7,3 punts) i Nestlé Fitness (7 punts).
 • La millor relació qualitat-preu és Nestlé Fitness i una altra opció interessant és Pascual Muesli Extra. Per als qui preferisquen els cereals enriquits en fibra, la millor elecció és Nestlé Fibra 1.
Marca Denomi- nación NESTLÉ
Fitness
PASCUAL
Muesli Extra
NESTLÉ
Fibra 1
KELLOGG`S
Special K
Preu (euros / quilo) 4,11 3,96 4,65 5,64
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Components
Cereals (%) 100 81 100 100
Fruits secs (%) No en conté 4,6 No en conté No en conté
Trossos de fruita (%) No en conté 14,4 No en conté No en conté
Humitat (%) 2,9 9,1 2,8 2,8
Proteïna (%) 8,1 10,3 12,7 14,7
Hidrats de carboni totals (%) 79,9 65,8 46,6 75
Sucres senzills (%) 17,4 26,9 13,8 15,3
Greix total (%) 1,3 6,9 3,3 2
Valor calòric (Kcal/100 g) 364 367 267 377
Fibra total (%) 4,4 6,1 30,4 2,6
Vitamines
Vitamina B3 (mg/100 g) 27,5 17,3 16,2e 24,4
Vitamina B1 (mg/100 g) 2,9 2,6 1,8 3,4
Vitamina B12 ( g/100 g) 2,2 1,4 1,1 1,56
Vitamina B2 (mg/100 mg) 1,3 1,4 2,6 2,9
Vitamina B5 (mg/100 g) 15 5,6 4,8 5,4
Vitamina B6 (mg/100 g) 3,4 2,7 1,5 4,1
Vitamina B9 (µg/100 g) 308 268 137 303
Vitamina C (mg/100 g) 84,3 84,3 37,1 87,9
Minerals
Calci (mg/100 g) 666,3 37,4 446,7 71,5
Fòsfor (mg/100 g) 209,4 288,7 539,9 236,3
Magnesi (mg/100 g) 44 77,7 171,3 45,1
Ferro (mg/100 g) 19 8,4 6,2 21
Metalls pesants 1
Cadmi (mg/kg) 0,059 Absència 0,063 Absència
Plom (mg/kg) 0,058 0,072 0,029 0,049
Ocratoxina 2 Absència Absència Absència Absència
Aflatoxines 3 Absència Absència Absència Absència
Plaguicides 4 Absència Absència Presencia Absència
OGM 5 Absència Absència Absència Absència
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (1 a 9) 7,0 7,3 5,7 6,4

> >

Marca Denomi- nación KELLOGG`S
Muslix Country Store
KELLOGG`S
All-Bran Plus
WEETABIX
Barritas de cereales
ALPEN
Cereales con fruta y frutos secos
Preu (euros / quilo) 5,21 5,32 5,65 6,16
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Components
Cereals (%) 86,2 100 100 85
Fruits secs (%) 2 No en conté No en conté 3,7
Trossos de fruita (%) 11,8 No en conté No en conté 11,3
Humitat (%) 7,2 3,2 6 7,4
Proteïna (%) 9,5 10,8 11,2 12,3
Hidrats de carboni totals (%) 69,2 49 68 61,1
Sucres senzills (%) 22,1 16,9 3,1 13,7
Greix total (%) 5,2 3,9 2,3 7,3
Valor calòric (Kcal/100 g) 362 274 338 354
Fibra total (%) 6,6 28,2 10,6 9,9
Vitamines
Vitamina B3 (mg/100 g) 14,5 16,2 16,4 0,5
Vitamina B1 (mg/100 g) 0,9 0,9 2 No en conté
Vitamina B12 ( g/100 g) 0,65 0,9 0,5 0,58
Vitamina B2 (mg/100 mg) 1,2 2,5 1,3 No en conté
Vitamina B5 (mg/100 g) 5,7 5,5 5,8 5,2
Vitamina B6 (mg/100 g) 1 1,2 0,5 No en conté
Vitamina B9 (µg/100 g) 113 219 155 0,08
Vitamina C (mg/100 g) 24,7 62,1 73 24,8
Minerals
Calci (mg/100 g) 57,9 63,2 32,1 70,4
Fòsfor (mg/100 g) 321,8 583,7 262,6 329,1
Magnesi (mg/100 g) 82,9 189,4 72,9 86,2
Ferro (mg/100 g) 8,4 9,6 10,5 3,1
Metalls pesants 1
Cadmi (mg/kg) Absència 0,048 Absència Absència
Plom (mg/kg) 0,048 0,033 0,038 0,068
Ocratoxina 2 Absència Absència Absència Absència
Aflatoxines 3 Absència Absència Absència Absència
Plaguicides 4 Presencia Presencia Presencia Absència
OGM 5 Absència Absència Absència Absència
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (1 a 9) 5,9 5,4 4,0 4,9

(1) Metalls pesants: substàncies contaminants per al cos humà. La quantitat màxima de plom permesa en els cereals és de 0,2 mg/kg i la de cadmi, de 0,1 mg/kg i 0,2 mg/kg per al segó, el gra de blat i l’arròs.

(2) Ocratoxina: toxina produïda per determinades espècies de les floridures Aspergillus i Penicillium.

(3) Aflatoxines: toxines produïdes per determinades espècies de la floridura Aspergillus. Son substàncies carcinògenes genotòxiques.

(4) Plaguicides: compost químic utilitzat per l’home per a combatre les plagues. Les quantitats detectades són inferiors al màxim establert per la norma.

(5) OGM: organismes modificats genèticament.

Un per un

Un per un, vuit cereals per al desdejuni

NESTLÉ Fitness

 • /imgs/20040901/fitness.jpg Surten a 4,11 euros/quilo. La millor relació qualitat-preu.
 • No tenen fruits secs ni fruita. Els que tenen menys proteïnes (8,1%) i greix (1,3%) i Els que presenten més hidrats de carboni (80%%). Els que tenen més vitamina B3, B12, B5, B9, calci i un dels que tenen més vitamina C. Els que presenten menys fòsfor i magnesi.
 • En tast, els segons millors, amb 7 punts: s’elogien per ser “dolços” i “cruixents” i no reben crítiques.

PASCUAL Muesli Extra

 • /imgs/20040901/muesli.jpg Surten a 3,96 euros/quilo, els més barats.
 • Una altra bona opció. El que tenen més fruits secs (4,6%) i fruita (14,4%), però també els segons amb més greix (6,9%) i el que presenten més sucres senzills (26,9%).
 • En tast, els millors, amb 7,3 punts: reben lloances per la “varietat de cereals”, la “presència de panses”, per ser “dolços”, l'”aparença” i pel “regust que deixen” i no reben crítiques.

NESTLÉ Fibra 1

 • /imgs/20040901/fibra1.jpg Surten a 4,65 euros/quilo. No tenen fruits secs ni fruita.
 • Els que tenen menys hidrats de carboni (46,6%) i poder energètic (267 calç/100 g), i els que presenten més fibra (30,4%). Restes de plaguicides en quantitats inferiors a les acceptades per la norma.
 • En tast 5,7 punts: elogiats pel “bon sabor” i ser “cruixents” i criticats per l'”aparença” i el “poc sabor”.

KELLOGG`S Special K

 • /imgs/20040901/k.jpg Surten a 5,64 euros/quilo. No tenen fruits secs ni fruita
 • Els més proteics (14,7%) i energètics (377 calç/100 g), i els que tenen menys fibra (2,6%). La quantitat més alta de vitamina C, i també de ferro (21 mg/100 g).
 • En tast 6,4 punts: lloances pel “bon sabor”, l'”aparença” i per ser “cruixents” i crítiques pel “poc sabor”.

KELLOGG`S Muslix Country Store

 • /imgs/20040901/country.jpg Surten a 5,21 euros/quilo.
 • Baixos continguts en vitamina C i vitamina B1. Restes de dues plaguicides en quantitats inferiors a les acceptades per la norma.
 • En tast, 5,9 punts: agraden per la “presència de panses”, la “varietat d’ingredients” i el “regust que deixen”, però també són criticats per “insípids”.

KELLOGG`S All-Bran Plus

 • Surten a 5,32 euros/quilo. No tenen fruits secs ni fruita
 • Aporten un 28,2% de fibra total (la segona quantitat més alta). Una de les dues proporcions menors de vitamina B1 i la més elevada de fòsfor i magnesi. Restes de plaguicides en quantitats inferiors a les acceptades per la norma.
 • En tast 5,4 punts: lloances pel “bon sabor” i crítiques pel “poc sabor” i per ser “pastosos”.

WEETABIX Barretes de cereals

/imgs/20040901/barritas.jpg Surten a 5,65 euros/quilo. No tenen fruits secs ni fruita.
Els que tenen menys sucres senzills (3,1%). Del 10,6% de fibra total, el 2,7% és soluble. La quantitat més baixa de vitamina B6 i calci (32 mg/100 g). Restes de plaguicides en quantitats inferiors a les acceptades per la norma.
En tast, els pitjors, amb 4 punts: criticats per ser “insípids”, “pastosos” i per l'”aparença”. Cap comentari positiu.

ALPEN Mescla de cereals amb fruita i fruits secs

 • Surten a 6,16 euros/quilo, són els més cars.
 • Els que tenen més greix (7,3%). Del 9,9% de fibra total, el 4,2% és soluble. Únics que no afegeixen vitamines B1, B2 i B6. A més, els seus continguts en vitamines B3, B9, C i ferro són els més baixos.
 • En tast, la segona pitjor puntuació, amb 4,9 punts: agraden per la “presència de panses” i la “varietat de cereals”, però són criticats per ser “insípids” i “durs”.