Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Saludables i ben elaborats

/imgs/20040901/img.analisis1.01.jpg S'han analitzat vuit mostres de cereals del desdejuni en flocs o expandits. Tres són muslis (Kellogg's Muslix Country Store, Alpen i Pascual Muesli Extra), dos estan enriquits en fibra (Nestlé Fibra 1 i Kellogg's All-Bran Plus), dos són cereals "per a guardar la línia" (Nestlé Fitness i Kellogg's Special K) i un es presenta en barreta (Weetabix).

Els cereals en flocs o expandits són aliments adequats per al desdejuni. S'estima que un bon desdejuni ajuda que el rendiment escolar o laboral siga satisfactori. Un desdejuni ideal podria estar compost per lactis, cereals i fruita. Aquests cereals aporten molts hidrats de carboni, per la qual cosa es consideren aliments energètics, i contenen també proteïnes, greixos, vitamines, minerals i fibra. El mercat ofereix gran diversitat de cereals per al desdejuni, si bé per al consum habitual convé triar els que tenen un contingut més baix en sodi, sucres senzills i greixos saturats.

El desdejuni més econòmic es faria amb Muesli Extra de Pascual, que surten a 3,96 euros/quilo, i el més car el d'Alpen, a 6,16 euros/quilo.
Les anàlisis de laboratori van demostrar que les vuit mostres s'ajustaven als requisits establerts per la norma per a cereals en flocs o expandits. A més, es comercialitzen ben etiquetades, incloent-hi la composició nutricional i no contenen ingredients transgènics.

Els muslis, pel seu contingut en fruits secs, aporten més greix que la resta, i els que més vitamines aporten són Nestlé Fitness.

L'aportació energètica en cinc mostres és semblant, pròxima a 360 calories per cada 100 grams. Entre elles, figuren les dues "per a guardar la línia", Kellogg's Special K i Nestlé Fitness, però aquesta suposada contradicció no hi és, ja que totes dues tenen menys greix i més hidrats de carboni, aquests últims més fàcils de "cremar" per l'organisme que els greixos. Els dos menys energètics, Kellogg's All-Bran Plus i Nestlé Fibra 1 (ambdós, entorn de 270 calories per cada 100 grams) són els que tenen més fibra: prop del 30%, quan la mitjana dels altres no arriba al 8%.

El tast va mostrar diferències molt significatives: la barreta Weetabix (només 4 punts) és la mostra pitjor valorada, encara que Alpen (musli) es queda en 4,9 punts. Les millor qualificades: Pascual Muesli Extra (7,3 punts) i Nestlé Fitness (7 punts). La millor relació qualitat-preu és Nestlé Fitness i una altra bona opció és Pascual Muesli Extra. Per als qui preferisquen cereals enriquits en fibra, la millor elecció és Nestlé Fibra 1.

Moltes varietats

/imgs/20040901/img.analisis1.02.jpg El mercat ofereix una gran varietat de cereals del desdejuni. Els flocs s'obtenen de farines refinades i contenen sal, sucre i malt entre altres ingredients. Estan fortificats amb vitamines i minerals, a fi de compensar l'efecte del refinatge a què se sotmeten les farines. Els inflaments s'elaboren insuflant aire a pressió a petits fragments de massa creats amb farina refinada de diversos grans. Són més lleugers i cruixents que altres cereals però contenen menys fibra. Integrals i rics en fibra: les varietats integrals s'elaboren amb el gra sencer del cereal. La seua aportació nutritiva i de fibra és més alta que la dels cereals refinats. També són rics en fibra els que incorporen fruits secs i fruites dessecades. El musli es compon de cereals (avena, arròs inflat, blat, blat de moro o dacsa, etc.), fruits secs (nous, ametles, avellanes...) i fruites dessecades o deshidratades (panses, poma, plàtan, coco, maduixes, etc.). Els cereals "per a guardar la línia" tenen una aportació calòrica semblant o fins i tot superior al d'altres varietats. Es dirigeixen als qui desitgen tenir cura de la seua figura, al.legant que són un vehicle extra de nutrients dels quals hi ha risc de dèficit quan se segueix una dieta hipocalòrica, però una adequada dieta hipocalòrica de més de 1.200 calories per dia a base d'aliments comuns pot satisfer les necessitats de vitamines i minerals del nostre organisme. Les barretes de cereals pesen poc, caben en qualsevol butxaca, aguanten millor la calor i el fred sense necessitat d'aïllant tèrmic, es desfan en la boca gairebé sense esforç i es digereixen fàcilment, però aporten menys energia i nutrients que un grapat de cereals ingerits juntament amb un tassó de llet. Els seus ingredients són: segó, flocs d'avena, blat, blat de moro, arròs, panses, ametles, poma, sucre, mel, lactosa i altres components lactis, llet en pols, xocolata, etc. Alguns fabricants les enriqueixen amb proteïnes làcties o vegetals, com les de soja.

Compleixen la norma

Aquests cereals no poden contenir residus de plaguicides en proporcions superiors a les permeses en les matèries primeres i els ingredients. Es van detectar restes de plaguicides en quatre mostres: Kellogg's Muslix, Weetabix, Nestlé Fibra 1 i Kellogg's All-Bran Plus, si bé cap no va superar els màxims permesos. Quant als metalls pesants, es va detectar plom en les vuit mostres i cadmi en Nestlé Fitness, Nestlé Fibra 1 i Kellogg's All-Bran Plus, però cap no es va acostar a penes a les quantitats màximes permeses. Altres substàncies tòxiques que poden trobar-se en els cereals són l'ocratoxina i les aflatoxines, però se'n va comprovar l'absència en les vuit mostres analitzades. També es va verificar, mitjançant anàlisi microbiològica, que l'estat higienicosanitari de les vuit mostres era satisfactori.

Els aspectes nutricionals

Les mostres estudiades pertanyen a diversos tipus de cereals, amb distints ingredients i enriquiments en nutrients, la qual cosa fa que la composició nutricional que tenen siga diferent. Ara bé, les vuit tenen els hidrats de carboni com a nutrient majoritari, que procedeixen dels cereals (hidrats de carboni complexos, com el midó) però també dels sucres i altres ingredients afegits com la fructosa, el xarop de glucosa, els fruits secs o els trossos de fruita. Els continguts més elevats en carbohidrats els ofereixen les dues mostres "per a guardar la línia" (Kellogg's Special K i Nestlé Fitness), amb un 75% i 80% d'aquest nutrient, mentre que el contingut més baix es va observar en els enriquits en fibra (Nestlé Fibra 1 i Kellogg's All-Bran Plus), amb un 48% de mitjana. Per a augmentar el sabor i millorar la textura del cereal, s'hi afegeixen sucres senzills: excepte la barreta Weetabix (amb el 3%), totes les mostres van superar el 13% de sucre, i fins i tot Pascual Muesli va arribar al 27%.
El contingut en proteïnes va variar des del 8% de Nestlé Fitness fins al 15% de Kellogg's Special K. Són proteïnes de qualitat mitjana, deficitàries en l'aminoàcid essencial lisina però els lactis sí que en contenen, amb la qual cosa un desdejuni de cereals amb llet proporciona proteïnes completes. La proporció de greix és superior en les varietats amb fruits secs i/o xocolata i en les que més usen olis o greixos vegetals. Mentre que en les dues "per a guardar la línia", en les barretes Weetabix i en els enriquits en fibra el greix va des de l'1,3% fins al 4%, en els muslis arriba fins al 7,3% d'Alpen. Consumir fibra és molt convenient: combat el restrenyiment, millora la diverticulosi i prevé el càncer de còlon. El consum recomanat és de 20 a 40 grams diaris. Les quantitats més altes de fibra es van veure en Nestlé Fibra 1 i Kellogg's All-Bran Plus (cereals integrals amb segó), amb un 30% i 28%, respectivament. En la resta són molt inferior, des del 2,6% de fibra de Kellogg's Special K fins al 10,6% de la barreta Weetabix. Hi ha dos tipus de fibra: la soluble, que predomina en els llegums, les verdures i les fruites, i la fibra insoluble, abundant en els cereals. Aquesta última té un efecte laxant més alt, però la soluble és més polivalent: regula els nivells de colesterol i el trànsit intestinal i controla els nivells de sucre en la sang (molt interessant per a persones diabètiques). Les dues mostres que afegeixen fibra ho fan en forma d'extracte de malt, una fibra soluble.

Vitamines i minerals

En l'elaboració dels cereals s'apliquen processos i temperatures (altes) que redueixen el contingut inicial de vitamina B1. Molts fabricants fortifiquen els cereals en vitamina C i vitamines del grup B, a més de minerals. Alguns d'aquests nutrients intervenen com a cofactors de reaccions implicades en el metabolisme energètic, de gran importància per a infants, embarassades i persones en situacions de carència. A més, juntament amb el ferro, ajuden a la prevenció de certs tipus d'anèmies. Les vuit mostres contenen (en distintes quantitats, vegeu-ne el quadre) vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 i vitamina C; l'única excepció és Alpen, que no té vitamines B1, B2 i B6. Nestlé Fitness incorpora, a més, vitamina E, i Pascual Muesli Extra addiciona vitamina D3. Una ració de 40 grams d'aquests cereals pot cobrir la quarta part de les ingestes diàries recomanades d'aquestes vitamines; no obstant això, es poden obtenir amb una dieta equilibrada i variada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions