Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Menús escolars : Només quatre de cada deu centres ofereixen menús escolars nutritius i equilibrats

Un de cada quatre suspèn l'examen de CONSUMER per cometre diversos dels sis errors dietètics que els especialistes consideren importants

/imgs/20040901/img.tema-portada.01.jpg
Més d’1,2 milions d’escolars d’educació infantil, primària i secundària es quedaran a dinar al menjador escolar durant el curs 2004-2005 que comença aquest mes de setembre. Els nous hàbits familiars i laborals i les distàncies entre la casa i el col.legi han motivat que aquests menjadors adquirisquen un cert protagonisme en la salut i l’educació nutricional de xiquets i adolescents. Experts en alimentació ressalten la importància d’aquest servei, al qual els xiquets espanyols acudeixen una mitjana de 165 dies a l’any en els gairebé 10.000 centres escolars que disposen d’aquest servei en tot el país. Un menú escolar adequat ajuda a controlar la salut dels més petits i els permet prevenir malalties que poden aparèixer en l’edat adulta com a conseqüència d’una alimentació inadequada en la infància. A més, l’època escolar és una etapa decisiva per a l’adquisició de coneixements i d’hàbits alimentaris, per la qual cosa un menú escolar equilibrat constitueix la millor forma d’introduir els més petits en els hàbits saludables relacionats amb l’alimentació. D’altra banda, el menú escolar suposa entre el 30% i el 35% de les necessitats energètiques diàries dels més menuts, per la qual cosa no pot passar-se per alt el seu contingut que, molt important, els pares hauran de complementar a casa amb el desdejuni i el sopar.

CONSUMER ha analitzat el menú de dues setmanes de 201 col.legis els menjadors escolars dels quals són utilitzats per un total de 32.330 alumnes. La primera conclusió de l’estudi és que el 24% dels menús estudiats suspenen l’examen i que el 36% obté una mediocre nota final d'”acceptable”, que evidencia un ampli marge de millora. Només el 41% dels centres estudiats ofereix un menú equilibrat i nutritiu, és a dir, ajustat a les recomanacions de metges, dietistes i pediatres.

Entre les mancances trobades destaca l’absència d’aliments imprescindibles en la dieta escolar. Així, el 36% dels col.legis dels quals s’han analitzat els menús no serveixen verdura com a plat independent en cap dels seus menús, el 30% comet el mateix error amb el peix i el 14% comet l’error amb els llegums. Només el 60% dels menús s’abstenen de cometre els sis errors nutricionals més greus: a més dels tres ja esmentats, no incloure fruita fresca almenys dues vegades a la setmana (el 8% dels col.legis cau en aquest error), servir postres dolces més de dues vegades a la setmana (el 3%) i servir aliments precuinats o fregits més de dues vegades a la setmana (un 15% dels centres escolars).

Tot i que un percentatge relativament alt de col.legis aconsegueix aprovar l’examen global de les dues setmanes, en diversos dels seus menús diaris han obtingut un suspens, fet que significa que han de millorar la qualitat dietètica i nutricional dels seus menús escolars: són els que han merescut el qualificatiu d'”acceptable”. En altres paraules, són molts els centres escolars que han de revisar els menús que ofereixen i ajustar-se a les recomanacions de freqüència de consum dels aliments, a més de diversificar la forma de preparació dels seus plats.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Com es va fer »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions