www.elmeunom.com

Registrar un domini a Internet, a l'abast de qualsevol

1 Octubre de 2000

Registrar-se a Internet i obtenir un domini és tan senzill com entrar en un lloc
web que permeti de comprar dominis i seguir uns simples passos.

Registrar un domini a Internet, a l'abast de qualsevol

El que és difícil és adquirir un domini amb el nom desitjat, ja que la majoria estan ocupats. En conseqüència, la cacera del domini s’ha convertit en una activitat cada vegada més estesa entre professionals i aficionats. La rapidesa és fonamental a Internet, com bé saben algunes empreses o entitats que no van atorgar a la Xarxa la importància que mereix i van veure els seus dominis ocupats. Per això, és el moment d’obtenir el DNI de la xarxa i CONSUMER us explica com ho podeu fer en les línies següents.

Noms de domini

Els noms de domini són paraules senzilles de recordar que permeten d’accedir ràpidament a una pàgina web. Per exemple, o . Cada vegada que s’escriu al navegador , els protocols d’Internet transformen aquest nom en una adreça perquè l’operadora trobi el lloc i el mostri a la pantalla.

Dominis .COM, .NET i .ORG

Els dominis .COM (comercial), .NET (xarxes), .ORG (altres organitzacions), .EDU (educació), .MIL (militar) i .GOV (institució governamental) conformen la classificació per funcions. Entre aquests sis dominis, només els tres primers poden estar registrats per particulars o empreses, al moment i sense cap requisit previ. Recentment s’han proposat set dominis nous de primer nivell (.FIRM, .SHOP, .WEB, .ARTS, .REC, .INFO i .NOM). Encara que de moment aquests dominis no es poden adquirir de manera instantània, ja és possible reservar-los.

On podem registrar un domini .COM, .NET o .ORG

L’organització supranacional ICANN és la responsable de l’administració dels noms de dominis .COM, .NET i .ORG d’Internet. Al lloc web d’InterNIC (www.internic.net/regist.html) podem trobar informació sobre el registre d’aquests dominis i un llistat amb diversos llocs web, reconeguts per l’ICANN, que permeten de registrar un domini. Entre tots els registradors autoritzats per l’ICANN, Network Solutions compta, sens dubte, amb un major nombre de registres, amb deu milions de dominis. Tanmateix, per a països hispanoparlants el més convenient és utilitzar la pàgina de Nominalia (www.nominalia.com) o la d’Interdomain (www.interdomain.org), que actuen al mateix nivell que Network Solutions i permeten el registre dels dominis .COM, .NET i .ORG.

Passos per al registre

El primer pas consisteix a comprovar que el domini que volem registrar encara està lliure. Per fer això, hem d’escriure a la pàgina principal de qualsevol empresa registradora de domini el nom (per exemple, “elmeunom”) i prémer acceptar. A continuació, ens indica si algun dels dominis , o està disponible i ens pregunta si el volem registrar. Si no n’hi ha cap de lliure, es pot provar amb altres noms fins a trobar-ne algun que ho estigui. El següent pas consisteix a emplenar un formulari on se sol·liciten les nostres dades personals i una adreça de correu (on ens enviaran la confirmació del registre). Finalment, s’ha de facilitar el número de la targeta de crèdit on es carregarà l’import dels dominis. El cost de cada un dels dominis és de 35 dòlars (6.400 pessetes) l’any. Una vegada registrat el domini, rebrem al cap de poc temps al nostre compte de correu instruccions per confirmar-lo. Una vegada acceptat, Network Solutions enviarà per correu postal els documents que ens acrediten com a propietaris dels nous dominis.

Dominis de primer nivell

La classificació per zones geogràfiques utilitza dominis de primer nivell amb dues lletres. Per exemple: .AR per a Argentina, .ES per a Espanya o .MX per a Mèxic. Cada un d’aquests països administra els seus dominis i estableix els tràmits que cal seguir per registrar-se. La gestió és sempre més complexa que la dels dominis generals .COM, .ORG o .NET i pot arribar a trigar diversos dies. En el cas d’Espanya (.ES) la seva adquisició està reservada a persones jurídiques o empreses constituïdes legalment, segons s’explica a l’Ordre de 21 de març del Ministeri de Foment. La complexitat per efectuar els registres explica que només existeixin la meitat de dominis que a la República Txeca i cinc vegades menys que a Itàlia.

Registres d’altres dominis

Segons hem explicat abans, els dominis geogràfics (.ES) els gestiona cada un dels països, al contrari que els dominis .COM, .NET i .ORG, que són universals. Existeix també una tercera possibilitat: registrar noms de domini de tercer nivell (per exemple, .es.org). Internet ofereix a través d’iRedi (www.iredi.com) un servei gratuït de registre de noms de domini acabats en ES.ORG.

No és vàlid qualsevol nom

En el cas de dominis .COM no hi ha cap problema, però sí per sol·licitar el .ES, ja que si no existeix cap persona física o jurídica amb aquest nom, és poc probable aconseguir un domini de primer nivell. A més, s’ha de saber que les normes d’ES-NIC (organització que atorga els dominis .ES a Espanya) prohibeixen els dominis que inclouen termes o expressions que resulten contraris a la llei, a la moral o a l’ordre públic.

En aquesta ocasió anem a la pantalla per tal de descobrir grans portals i llocs educatius, útils tant per a alumnat, professorat com pares. Al costat de la qualitat de la didàctica que s’ha d’exigir als continguts, també es requereix que la navegació resulti atractiva i fàcil, que s’intenti que aquest suport es converteixi en una ajuda i, fins i tot, en una diversió formativa per als estudiants.

Educared. (www.educared.net) Visita fonamental quan el que es busca a la Xarxa està relacionat amb l’educació. Aquesta pàgina es presenta a si mateixa com un programa creat per facilitar l’ús educatiu d’Internet a l’escola. Obre a l’internauta, tant alumnes, educadors com pares, una gran varietat de continguts, des dels purament informatius fins a dades i enllaços d’interès. El més positiu és la rapidesa amb què es navega entre les seves pàgines i la claredat de conceptes que faciliten una incursió útil i profitosa.

Educanet (www.educanet.net) Unes simpàtiques icones de trets infantils ens apropen al quiosc, a l’esbarjo, a la biblioteca i als centres d’aquesta escola virtual. Entre les seves parets no hi falta res per conèixer tot el que es necessita des del punt de vista pedagògic, informatiu i consultiu. La travessia resulta molt còmoda i ràpida. Darrere d’aquesta senzilla presentació s’amaga un món infinit de possibilitats.

Racó del gandul. (www.rincondelvago.com) Lloc web de visita obligada per a estudiants. Divertit, enginyós i útil, ofereix la possibilitat d’aconseguir apunts i exàmens, inserir anuncis al tauler, entrar a la cafeteria…

Caixa màgica de les paraules (www.cajamagica.com) Tot i que està destinat a nens i nenes, segur que els grans també s’ho passaran bé descobrint els joc que s’ofereixen aquí. Són reptes que es fa l’internauta a si mateix per desenvolupar la imaginació. El millor, la facilitat amb què s’accedeix i el pràctic que resulta el disseny. Educatiu al mateix temps que divertit.

E Pals (www.epals.com/index_es.html) Pàgina que connecta centenars d’aules de tot el món. Es descriu a si mateixa com la comunitat d’aules en línia més gran d’Internet, ja que uneix 1,9 milions d’estudiants i professors de 27.764 col·legis. Obre un camí al professorat d’informàtica si es decideix a formar part d’aquesta comunitat virtual.

Piscolabis.net (www.piscolabis.net) Els més petits també compten amb un espai destinat enterament a la seva formació i, per què no, diversió. En aquesta ocasió, a més de presentar continguts dignes d’elogi, destaca la presentació atractiva per als ulls d’un infant. I el millor de tot: piscolabis pensa en aquests infants que viuen una franja d’edat difícil, els que han deixat els 8 anys però encara no han arribat als 14. Els contes de piscolabis són senzillament genials.

Examinador de l’Escola Superior d’Enginyers de Sant Sebastià. (www1.ceit.es/alumnosexam/form/informacion.htm) A qui no li agradaria conèixer les preguntes d’un examen abans de fer-lo? Encara que això no és precisament el que es garanteix aquí, resulta molt útil per aplicar els coneixements. Amb el lliurament previ del correu electrònic personal, s’ofereix la possibilitat de realitzar exàmens, des de proves d’accés a l’Escola d’Enginyers de cursos anteriors, a exercicis de física (4t d’ESO, 1r de Batxillerat, 2n de Batxillerat) i matemàtiques (3r d’ESO, 4t d’ESO, 1r de Batxillerat, 2n de Batxillerat). Hi ha un temps màxim per poder trobar les solucions als problemes, que es remeten una vegada acabada la prova.