Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Transport escolar: enquestades 92 empreses i comprovada l'edat de 424 autobusos a tot el país : El 7% dels busos supera els 16 anys, màxim que permetrà la nova normativa

Un millón de estudiantes menores de 14 años comienza en nuestro país su jornada académica montando en un autobús escolar

/imgs/20001001/tema01.jpgAunque los accidentes en este tipo de transporte son poco frecuentes, tanto las asociaciones de padres de alumnos como la Administración saben que el sector acusa deficiencias importantes, que pueden afectar a la seguridad en estos trayectos tan cotidianos como necesarios: antigüedad excesiva en muchos de los autobuses, demasiados viajes sin más compañía adulta que la del chófer, y ausencia en muchos buses de elementos tecnológicos de seguridad, como frenos ABS y retarder, arco antivuelco o resortes para una evacuación rápida en caso de emergencia.

CONSUMER s’ha apropat al grau de seguretat amb la que els escolars del nostre país es traslladen cada dia als centres acadèmics i els resultats no han estat encoratjadors. Mitjançant 92 entrevistes a responsables d’empreses de transport escolar i amb l’observació posterior in situ de 424 autobusos a la seva arribada a desenes de centres escolars de Madrid, Barcelona, València, Biscaia, Guipúscoa, Àlaba, Navarra, Alacant, Múrcia, Màlaga, Burgos i Cantàbria, s’han analitzat diverses variables, entre les quals les tres més importants són les següents: l’antiguitat i la seguretat del vehicle al que pugen els infants, si hi viatja un adult acompanyant diferent del conductor i els preus. Si l’edat del bus no és excessiva, anirà proveït de mecanismes tecnològics i prestacions que redunden en una millora de la seguretat. I si un adult controla els alumnes durant tot el viatge i supervisa les baixades i pujades al vehicle els riscs d’accidents es redueixen considerablement. Segons informen les mateixes empreses de transport escolar, només el 55% dels seus vehicles porta incorporat el sistema de seguretat d’arc antibolcada i més del 40% transita cada dia al nostre país sense cap acompanyant que controli els infants.

D’altra banda, la prova pràctica va revelar que gairebé la meitat dels autobusos destinats al transport escolar porten més d’una dècada funcionant i que el 7% supera els 16 anys d’antiguitat, màxim que permet una nova norma en la que treballa el Govern i que s’aprovarà d’aquí a poc temps. Un 1% dels busos tenia més de 18 anys, per la qual cosa estaven fora de la norma ja que el màxim admès avui dia és de 18 anys.

Tarifes: 8.400 pessetes al mes de mitjana i molt cares a Barcelona. Els pares només paguen pel transport escolar quan els seus fills cursen estudis en un centre no públic, ja que l’Administració cobreix aquesta despesa fins al final de l’ESO, quan els alumnes compleixen els 16 anys. Centres escolars, pares, ajuntaments i comunitats autònomes inverteixen desenes de milers de milions a l’any en costejar el trasllat diari dels infants als centres escolars. Els concertats i privats recorren més al transport escolar que els públics, ja que en aquests la proximitat al domicili discrimina l’admissió dels alumnes. Les tarifes del transport escolar són oneroses: de mitjana, 8.420 pessetes per mes i alumne. Tanmateix, els preus difereixen molt: a Burgos i Àlaba no arriben a les 6.000 pessetes de mitjana, mentre que a Màlaga i València superen les 10.000 pessetes mensuals. Madrid, amb 11.600 pessetes al mes, i Barcelona, amb gairebé 12.700 pessetes, són les províncies on el transport escolar surt més car als pares. Els dos factors que poden explicar aquestes diferències són el grau de contractació d’acompanyants i l’edat mitjana de la flota d’autocars. Quant al primer, dues de les tres províncies on surt més barat el transport escolar (Burgos i Cantàbria) destaquen perquè són les que amb menys freqüència tenen un acompanyant a bord (en no més d’un 20%), pel que fa a Barcelona aquesta dada és del 100% i a Madrid del 67%. Si es fa aquesta comparació amb altres províncies sí que sembla que hi ha (amb l’excepció de Màlaga) una relació entre tarifes elevades i més proporció de presència d’un acompanyant als vehicles. Quant al segon factor, és cert que Madrid i Barcelona tenen una flota una mica més moderna que altres províncies, però també ho és que Burgos pot presumir de busos nous i té les tarifes més econòmiques de tot l’estudi. Alacant disposa de tarifes mitjanes i una flota bastant moderna.

Altres dades de l’informe són que només el 7% dels autobusos escolars estan adaptats per a usuaris minusvàlids i que únicament el 15% compta amb un lavabo per alleugerir les necessitats fisiològiques dels infants, més necessari com més llarg és el trajecte que s’ha de recórrer.

Una realitat molt diferent segons la zona geogràfica

La situació del transport escolar difereix molt d’unes zones a altres, i no només en preus. En seguretat (desplegament, en els busos, de mitjans tècnics relacionats amb la seguretat, com frens ABS o arc antibolcada) destaquen Guipúscoa, Múrcia, Burgos i Biscaia, i queden a la cua els busos escolars de Cantàbria i Màlaga. En la qüestió de l’acompanyant adult a bord sobresurten Barcelona, Biscaia i Àlaba, amb més d’un 80% d’autobusos amb aquest servei, mentre que a Burgos, Màlaga i Cantàbria menys del 30% dels autocars compta amb acompanyant.

A Madrid, Barcelona i Burgos operen els autocars més moderns, amb menys del 30% de la flota per sobre dels 10 anys, mentre que els més veterans roden a Cantàbria (gairebé el 60% té més de 10 anys), Màlaga (un de cada quatre té més de 17 anys), Guipúscoa i Àlaba (totes dues, amb més del 60% de la flota amb més de 10 anys). A Màlaga (7%), Alacant (2%) i Biscaia (2%), segons les dades de la prova pràctica de CONSUMER, hi ha autobusos amb fins a més de 18 anys, que estan fora de norma, ja que la llei actual permet una antiguitat màxima de fins a 18 anys. La norma que s’aprovarà pròximament estableix aquest màxim en 16 anys. El 7% del total de busos observats als centres escolars del nostre país no podrien circular quan aquesta nova legislació entri en vigor.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions