Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: La campana extractora no arriba mai

El novembre de 1998 vaig adquirir una campana extractora en un establiment de Barakaldo (Biscaia) i la vaig instal·lar a la casa que tinc a Illa (Cantàbria). El febrer de 1999 es va espatllar i vaig anar a l'establiment que me l'havia venut ja que l'aparell encara estava en garantia. El propietari de l'establiment em va proporcionar el telèfon del proveïdor de la campana perquè concertés amb ell la reparació. El proveïdor em va indicar telefònicament que els tècnics no es traslladaven fins a Illa. Jo vaig insistir en la meva reclamació i vaig acceptar la reparació o la reposició d'una campana nova. El proveïdor es va avenir a la segona opció, però em va assegurar que m'havia d'esperar un o dos mesos fins que la campana arribés d'Itàlia. He insistit durant més d'un any, però només he rebut llargues. Què puc fer?

D'acord amb l'article 11 de la Llei de defensa del consumidor en relació amb els béns de naturalesa duradora, el venedor i/o proveïdor estan obligats a reparar de forma gratuïta els defectes o les avaries sorgits durant el període de garantia. Si una primera reparació és insatisfactòria, el consumidor pot escollir entre la substitució del producte per un altre de característiques iguals o similars i la devolució de l'import. Tanmateix, en aquest cas no s'han seguit aquests passos (en part per la prestació del servei tècnic en un lloc diferent al d'adquisició) i s'ha assolit un acord verbal per mitjà del qual el proveïdor es compromet a lliurar una altra campana extractora nova en substitució de l'avariada. Però el compliment d'aquest acord es demora i el termini de la garantia transcorre. En aquesta situació, el que convé és enviar una carta al proveïdor recordant-li el seu compromís (millor mantenir contactes escrits que telefònics perquè quedi constància de la reclamació, les dates i el compromís) i anar a una OMIC o associació de consumidors per plantejar una reclamació i instar, si s'escau, la submissió del conflicte a l'arbitratge de Consum.

En aquest cas en concret, la via judicial pot no resultar eficaç, per problemes de proves i per les diferents opinions sobre el termini de garantia, que es podria entendre caducat ja que ha transcorregut més d'un any des de la compra. Respecte a l'obligació dels tècnics de desplaçar-se a una població diferent de la del lloc de la compra o de l'establiment venedor, algunes marques no plantegen a priori aquesta problemàtica ja que tenen serveis tècnics en diverses comunitats autònomes. Com que en aquest cas no hi havia, pel que sembla, un servei tècnic de la marca a Cantàbria, han d'atenir-se al que es pacta al contracte de garantia. Però si la garantia no diu res sobre el lloc de prestació de l'obligació, aquesta reclamació planteja dificultats que es resolen a favor del lloc del domicili del garant i del contracte, és a dir, Barakaldo, per la qual cosa el servei tècnic no té l'obligació de desplaçar-se.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions