La compra del primer ordinador

L'ús que se li donarà condiciona les prestacions

Comprar el primer ordinador per a un estudiant suposa una despesa considerable i, tenint en compte que la vida d'aquests aparells s'escurça perquè els programes informàtics precisen cada vegada més memòria, convé sospesar detingudament les necessitats que ha de cobrir i pensar en qui l'ha d'utilitzar
1 Octubre de 2000
Img consejo listado

L'ús que se li donarà condiciona les prestacions

 • Abans de comprar un ordinador considereu detingudament quin ús li donareu. No es requereix el mateix equip per escriure o executar programes senzills que per “abusar” de jocs en tres dimensions.
 • L’equip ideal per a qualsevol estudiant és un sistema multimèdia, ja que pràcticament tots els programes orientats a l’estudiant es basen en el color, l’animació i el so.
 • Als més petits se’ls capta mitjançant els colors i la música, i als que són una mica més grans se’ls atreu a través del vídeo. L’ordinador ideal ha d’oferir un maneig fàcil perquè aprenguin a conèixer els seus avantatges. No cal que tingui una gran capacitat.
 • Els estudiants necessiten un equip que els permeti de treballar amb facilitat. Ha de ser útil per realitzar treballs, ampliar o complementar els textos dels llibres a través de la xarxa, arxivar documents…
 • Els ordinadors per a tota la família no han de ser excessivament complexos ja que han de facilitar l’ús dels més petits, però també han de disposar de certa capacitat perquè puguin utilitzar-los els més grans de la casa i, fins i tot, perquè s’hi pugui realitzar una activitat semiprofessional.
 • Potència i velocitat són dos conceptes fonamentals més a l’hora de comprar un equip. Les aplicacions empren molt espai i memòria. Si no disposeu d’un ordinador amb aquestes característiques, la successió d’imatges es pot tornar interminable i avorrir l’usuari.
 • Adquiriu un equip amb un processador de 400-450 Mhz, com a mínim. Pel que fa a la memòria RAM, ha d’incorporar 64 Mb. El disc dur ha de ser d’un mínim de 6 Gb per evitar problemes amb les aplicacions i el lector de CD-ROM de 24x com a mínim. I no oblideu el mòdem per connectar-vos a Internet.
 • Decidiu-vos per una impressora d’injecció de tinta. Uneixen qualitat d’impressió i velocitat, resulten poc sorolloses i les trobareu a preus assequibles. Això no obstant, informeu-vos sobre el preu dels consumibles: una impressora barata pot requerir cartutxos de tinta molt cars.
 • Altaveus, micròfon i targeta de so són altres elements que cal tenir en compte.
 • /imgs/20001001/consejo01.jpgFaciliteu l’estudi dels vostres fills i incloeu entre els programes de l’ordinador una enciclopèdia (molt més fàcil de manejar que les tradicionals, permet de formular consultes ràpides i incloure les dades obtingudes als textos) i un diccionari (n’hi ha de bilingües i multilingües, amb programes de traducció automàtica i d’aprenentatge d’idiomes).

Per encertar en la compra…

 • Els aspectes que cal considerar a l’hora de comprar un ordinador són les característiques de l’equip, una bona relació qualitat-preu, el servei postvenda i la marca.
 • No us deixeu portar per la primera oferta que veieu. Pregunteu en diversos centres sobre l’equip que més us interessa. Investigueu on us ofereixen més garantia, quin és el millor servei i si us ofereixen facilitats de pagament. Trobareu diferències.
 • Abans de comprar, informeu-vos dels serveis postvenda. Algunes marques i distribuïdors compten amb un servei permanent per ajudar a solucionar els problemes que puguin sorgir.
 • Pel que fa a marques, si bé les conegudes ofereixen una garantia òptima, els clònics constitueixen una opció que cal considerar, ja que són més barats (tot i que la diferència de preus és inferior a la de fa uns anys). Compareu el servei postvenda i les garanties de cada tipus d’ordinador i decidiu quin us convenç.
 • Pregunteu si el transport a casa i la instal·lació s’inclouen en el preu. Alguns establiments i marques compten amb serveis d’ajuda per a la seva instal·lació. No és difícil fer-ho sense ajut seguint les instruccions que us indicaran a l’establiment, però si sou “principiants” en matèria d’informàtica us podeu trobar amb dificultats.