No més embussos

Les aplicacions del mòbil amb informació del trànsit en temps real permeten als conductors evitar els embussos
1 Gener de 2015
Img internet listado 865

No més embussos

Cues quilomètriques de vehicles tractant d’avançar uns pocs metres cada minut. Esperes interminables que posen a prova la paciència de qualsevol i els nervis a flor de pell. Els embussos sempre han estat aquí i semblaven inevitables, fins ara. Amb determinades aplicacions d’informació del trànsit en temps real, és possible obtenir un cert marge de maniobra per a evitar-ho.

/imgs/20150101/Mtj-Atasco.jpg

Les aplicacions relacionades amb l’estat del trànsit combinen l’ús de la geolocalització (per mitjà del navegador GPS del telèfon) amb la informació en temps real que propicia la connexió contínua a la xarxa de dades. Al començament, tan sols eren projectes prometedors, ja que el consum de dades en els mòbils es podia disparar, la cobertura no sempre era uniforme i la velocitat de càrrega no era l’òptima. En canvi, amb l’arribada dels telèfons intel.ligents més potents i amb més autonomia (com l’iPhone 6, la telefonia LTE o 4G) i l’extensió generalitzada de la cobertura, han anat apareixent aplicacions d’èxit. Aquest és el cas de Waze, que triomfa a Nova York. Però el popular servei israelià no és l’únic que podem fer servir per a calcular la nostra ruta al treball i evitar els embussos:

Apps, una a una
/imgs/20150101/waze.jpg

1. Waze ( HYPERLINK “https://www.waze.com/es/” https://www.waze.com/es/). És l’aplicació més coneguda i és present en la majoria de les ciutats europees i espanyoles. Es basa en allò que els seus creadors denominen un “GPS social”, que fa servir aquest sistema de localització del mòbil per a captar la posició dels usuaris i oferir a la comunitat -Waze funciona com una xarxa social- dades geolocalitzades sobre retencions i problemes a les vies. D’aquesta manera, cada dia es construeix un “mapa ciutadà” del trànsit que permet preveure la millor ruta o saber on ens podem desviar per a agafar un camí alternatiu. L’aplicació inclou navegació per veu per a ajudar-nos a buscar la ruta alternativa, a més de mapes actualitzats en temps real -en el cas que utilitzem el mòbil amb GPS-, gràcies a les dades dels altres usuaris.

Per a utilitzar-lo, cal inscriure’s a la seva xarxa social, cosa que permetrà a més enviar alertes i informació d’imprevistos als nostres contactes. També es pot calcular el temps que aquests trigaran a arribar a la seva destinació -si coincideix amb la nostra- des del seu punt de partida. Waze, que en l’actualitat és propietat de Google, és gratuïta i està disponible tant per a Android com per a iPhone.

Direcció General de Trànsit
/imgs/20150101/dgt.jpg

És una altra aplicació ben valorada per part dels usuaris espanyols. L’ens regulador del trànsit a les carreteres de l’Estat (DGT) va llançar fa una mica més d’any i mig la seva aplicació per a telèfons intel.ligents amb l’objectiu d’aprofitar millor tota la informació que recull. Les seves funcions són semblants a les de Waze, tot i que amb dades oficials i actualitzades. L’aplicació de la DGT està disponible tant per a iPhone com per a Android. Permet registrar amb el GPS, i desar, les rutes preferides i les alternatives que funcionen millor en cas d’embús. També conté alarmes sonores d’embussos i incidències que salten a temps perquè puguem modificar la nostra ruta. Permet accedir a les càmeres de trànsit dels punts pels quals volem passar i també a informació sobre els radars a les carreteres. De manera addicional, fins i tot, habilita el telèfon per a fer trucades d’emergència al 112.

Inrix Traffic
/imgs/20150101/inrix.jpg

Té un sistema de funcionament semblant al de Waze, amb informació del trànsit en temps real aportada pels seus usuaris. Permet desar mapes de les rutes que resultin eficaces i també mostra en els seus mapes GPS la densitat de circulació que es pot trobar a la ruta. D’altra banda, recull la informació oficial de la zona per a difondre-la. Pot mostrar les càmeres de trànsit i la informació sobre radars. Està ben valorada pels usuaris, encara que per al seu ús ple cal descarregar-se la versió de pagament, que costa 9 euros. Està disponible tant per a iPhone com per a Android.

RACC Infotransit
/imgs/20150101/racc.jpg

Es tracta d’una altra aplicació interessant per a ciutats determinades, ja que està basada en els mapes de “Inrix Traffic” (esmentada més amunt), però està patrocinada pel Reial Automòbil Club de Catalunya. Als mapes d’Inrix afegeix informació pròpia, com una llista de més de 8.000 gasolineres amb els preus actualitzats del fuel, els telèfons, la distància a què ens trobem, etc. També disposa d’informació d’aparcaments. És gratuïta tant per a Android com per a iPhone.

Social Drive
/imgs/20150101/social.jpg

També es basa en les aportacions dels GPS dels seus usuaris per a crear una xarxa ciutadana d’informació en temps real del trànsit. Permet informar i ser informat en temps real de controls policials de tota mena, així com de radars, a més d’altres incidències del trànsit, cosa que li ha comportat algunes polèmiques i el veto a iPhone. Està disponible per a Android.

Michelin Navigation
/imgs/20150101/michelin.jpg

Aquesta aplicació obté la informació dels mapes i del GPS del mòbil del trànsit a les diferents carreteres. Informa per veu en cas de preveure alertes d’embús properes. A més, recalcula el temps que es trigarà segons l’estat del trànsit i ofereix rutes alternatives en què es combina la fluïdesa circulatòria amb la distància. També permet visualitzar el límit de velocitat i ens avisa si ens excedim. És gratuïta i està disponible tant per a Android com per a iPhone.