Viatjar amb nens: manual d'instruccions

En transport col.lectiu o privat, els viatges amb menors impliquen organització i planificació per a evitar imprevistos
1 Gener de 2015
Img economia domestica listado 213

Viatjar amb nens: manual d'instruccions

Viatjar amb nens sempre implica un esforç més gran. Convé planificar bé els detalls per a evitar imprevistos. Això no vol dir que calgui seguir unes normes rígides i inamovibles, ja que cada nen és únic i no hi ha ningú millor que els seus pares per conèixer les seves necessitats. Així i tot, es proposen una sèrie de recomanacions útils en funció del tipus de transport escollit:

/imgs/20150101/globoterraqueo.jpg
Amb avió

Els nadons poden viatjar amb avió gairebé al mes de néixer, encara que algunes aerolínies aconsellen esperar fins als dos mesos. Els menors de dos anys paguen un bitllet infantil amb un preu reduït, però sense dret a seient, per la qual cosa han de viatjar al braç. Un consell és portar un portabebès (també conegut com maxi-cosi) i, d’aquesta forma, podran asseure’s a la seva pròpia cadira si queda algun seient lliure. Tanmateix, gairebé totes les aerolínies ofereixen en els vols internacionals cinturons per a nens, bressols i portabebès. Això sí, cal sol.licitar-los amb temps.

És aconsellable reservar els primers seients, ja que són més espaiosos. Si no és possible, una alternativa és optar pels situats sobre les ales de l’avió o al costat de les finestres: les vistes faran el viatge més entretingut. I, si el viatge amb avió és llarg, és millor volar de nit perquè els nens mantinguin el seu ritme normal de son.

D’altra banda, amb la finalitat d’evitar els problemes d’orella dels nadons (causats pels canvis de pressió durant l’enlairament i l’aterratge), convé que prenguin el pit o succionin un xumet. Els nens més grans poden mastegar alguna cosa o se’ls pot animar a empassar saliva. Algunes companyies, a més, escalfen biberons i aliments infantils. Quant a la documentació, encara que les diverses línies aèries estableixen els seus propis requisits, la regla general és que els menors que viatgin a l’estranger portin DNI dins de la Unió Europea. Per a qualsevol altre país, necessitaran passaport.

Amb tren

El tren és un mitjà de transport molt còmode per als nens. Quan són menors de quatre anys, no solen necessitar bitllet, sempre que no ocupin seient. Els menors de 14 anys tenen un 40% de descompte. El truc per a fer el viatge sense gaires problemes amb tren amb nens és reservar els seients més espaiosos, els situats al final dels vagons. Això ens permetrà deixar la cadira.

Un altre avantatge del tren és el servei Atendo, que ofereix ajuda gratuïta quan viatgem sols amb nens en l’AVE o en recorreguts llargs.

Amb autobús

Algunes companyies d’autobús només permeten viatjar amb els nadons al braç, ja que no disposen de portabebès ni tampoc de cinturons de seguretat apropiats per a l’ancoratge als seients de l’autocar. Les tarifes infantils poden variar entre empreses, però el més normal és que fins als quatre anys viatgin gratis. També sol haver-hi descomptes per als nens menors de 12 anys. El millor consell, de nou, és contactar amb la companyia abans de fer el viatge. No és aconsellable que els nens llegeixin ni dibuixin durant el viatge amb autobús, perquè poden marejar-se. A més, per a viatjar amb petits, convé reservar els seients de les primeres files: disminueixen la sensació de mareig.

Amb vaixell

El primer que s’ha de tenir en compte per a viatjar amb nens amb vaixell és la meteorologia. Per això, és imprescindible informar-se sobre l’estat del mar per a aquests dies. Dins del vaixell, la seguretat és essencial: un adult sempre ha de vigilar els moviments dels nens a les zones que puguin resultar perilloses, com la coberta o les escales. Alguns bucs disposen de zones de joc infantils.

El preu dels viatges pot variar molt entre companyies, però els nens que no ocupen seient solen viatjar gratis. Convé confirmar tots aquests detalls amb cada empresa abans d’iniciar el viatge.

Amb cotxe particular

El vehicle privat pot ser l’opció més còmoda per a viatjar amb nadons i nens: ens permet triar la ruta, els horaris, decidir quan parar i portar tots els estris del petit a mà. Aquesta opció, però, també requereix algunes precaucions: cal instal.lar la cadira de seguretat per a nadons, assegurar-se de l’estat de les carreteres, revisar el pronòstic del temps i portar abric, beguda i menjar per si de cas.

Abans de res, planificació
  1. Seguretat durant el viatge: L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària recorda la importància de comprovar els seients de seguretat infantils, que “han d’estar homologats, ser adequats a l’edat i el pes dels menors, estar ancorats i disposar de cinturó de seguretat”.
  2. Documentació del menor: Per a evitar males experiències, és fonamental assessorar-se abans del viatge.
  3. Avisar que es viatja amb nens: Aquest gest no només evita sorpreses inesperades, sinó que també facilitarà l’accés a avantatges o descomptes infantils especials.
  4. Planificar jocs: Proveir-se de joguines i aplicacions infantils resultarà de gran ajuda, especialment, durant els desplaçaments més llargs.
  5. Menjar i beguda per a nens: Cal portar molta aigua: els viatges poden generar una pèrdua d’hidratació superior a la normal. En el cas dels nadons, la llet materna és suficient. Si no, s’han de dur potets i biberons. No s’ha de descurar l’alimentació infantil: convé portar menjars senzills de manejar (pa, formatge, fruita, galetes) i evitar aliments durs que poden causar ennuegaments (fruites seques, caramels).