Informació meteorològica en temps real

S'han comercialitzat noves propostes per a consultar la previsió del temps amb qualitat i a l'instant
1 Setembre de 2014

Informació meteorològica en temps real

El temps ens interessa en gran manera. Consultar-lo per Internet és una de les accions que fan amb més assiduïtat els usuaris. El més habitual és utilitzar aplicacions amb informació sobre previsions automatitzades, d’acord amb diferents càlculs informàtics. No obstant això, molt sovint aquest tipus de prediccions fallen perquè les condicions climàtiques poden canviar bruscament en una zona concreta. Per això, convé conèixer els recursos per a accedir a la previsió meteorològica en temps real, més enllà de les aplicacions centrades en la previsió del temps i els serveis tradicionals.

Com una estació meteorològica

/imgs/20140901/internet-1.jpg

WeatherSignal és una aplicació per a telèfons Android que permet convertir el mòbil en una estació meteorològica gràcies als sensors incorporats en el dispositiu. Entre altres dades, aquesta app pot mostrar la temperatura, la llum, la humitat, la pressió atmosfèrica i els pols magnètics. Els usuaris hi poden accedir en temps real, a més de compartir-les amb la resta de la comunitat i veure els mesuraments del clima d’altres usuaris pròxims. D’aquesta forma, i gràcies als telèfons intel.ligents, es pot conèixer en cada moment la informació meteorològica d’una zona concreta.

Una altra aplicació de l’estil per a Android és PressureNET. Recull, de manera automàtica, les dades de pressió atmosfèrica que alguns mòbils incorporen amb el sistema GPS per poder dotar-lo de més precisió en la geolocalització de l’usuari. La informació registrada mitjançant aquesta app es comparteix amb científics i investigadors per crear un mapa en alta resolució i en temps real de l’atmosfera terrestre. A més, aquestes dades també estan disponibles per a la resta d’usuaris, cosa que permet conèixer la variació de la pressió atmosfèrica a la seva zona.

Xifres exactes

/imgs/20140901/internet-2.jpg

Per a una precisió més gran en les dades, el més recomanable és tenir una estació meteorològica pròpia. Un dels fabricants més coneguts d’estacions meteorològiques per a usuaris i professionals és Oregon Scientific, ja que disposa d’estacions des dels 50 euros fins als 700 euros, en el cas de les més professionals.

D’altra banda, l’estació meteorològica Anywhere Weather Professional és un dels últims models que s’han comercialitzat i el seu preu voreja els 200 euros. Està pensada per a controlar una casa o una zona de forma remota, ja que les dades locals del temps es pugen de manera automàtica a la Xarxa per facilitar-hi l’accés des d’un PC o un telèfon intel.ligent. Per fer-ho, compta amb aplicacions gratuïtes per a Android i iOS. Així, es poden veure les dades meteorològiques de l’estació en temps real, revisar l’històric, compartir-les amb altres usuaris o bé conèixer la informació dels contactes.

Aquesta estació conté, a més, un sensor de temperatura i humitat, un pluviòmetre i un altre sensor de direcció i velocitat del vent. A part, es poden adquirir altres sensors independents, com els de raigs UV o els de la temperatura de l’aigua. Permet connectar fins a vuit sensors de temperatura i humitat remots alhora, i està indicat per a controlar diverses localitzacions pròximes a l’estació. Per a utilitzar-la, només cal distribuir els sensors i connectar l’estació a una presa de corrent elèctric i a Internet.

Compartir dades

/imgs/20140901/internet-3.jpg

Meteoclimatic és una pàgina web que recull estacions meteorològiques automàtiques no professionals en temps real. És a dir, tots els usuaris que comptin amb una estació automàtica poden participar en aquest projecte, enviant i compartint les seves dades amb la resta. D’aquesta manera, la comunitat d’usuaris pot tenir accés a totes les dades i conèixer el temps i el clima en diferents parts del territori espanyol. A hores d’ara, aquesta plataforma compta amb més de 2.000 estacions meteorològiques automàtiques.

Entre les dades que s’hi ofereixen destaquen la temperatura, la humitat, la pressió atmosfèrica, el vent o les precipitacions. A més, cada estació té una puntuació, denominada Índex Robertsson, que avalua la qualitat de la informació i de l’estació. D’aquesta manera, els usuaris poden saber si les dades són més o menys precises respecte d’altres estacions de la zona.

Previsions diàries de meteoròlegs

/imgs/20140901/internet-4.jpg

Els usuaris que vulguin conèixer previsions meteorològiques fetes per experts, i no per estacions automatitzades, disposen d’una nova aplicació: Tumeteo. Aquest projecte espanyol ofereix informació del temps amb previsions diàries de meteoròlegs. És a dir, la diferència entre aquesta app i altres d’existents és que la seva informació és elaborada per un grup d’experts, que analitza les dades ofertes per les diverses agències i les envien cada dia a l’aplicació.

També té una funció anomenada “temps en viu”, amb alertes escrites per l’equip per a avisar de canvis en el temps importants d’última hora, des d’una tempesta o un aiguat els propers minuts, fins a recomanacions en cas de situacions de fort vent i pluja.

Encara que és gratuïta, de moment, només està disponible per a les ciutats de Madrid i Barcelona, en versions per a dispositius iOS i Android.