Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els seus hàbits de consum de medicaments i el seu ús racional : Medicaments: els consumidors els guarden, els reutilitzen i els aconsellen

  • Al 77% dels entrevistats, els sobra part del medicament una vegada que acaben el tractament prescrit pel metge, i un de cada dos els conserva a casa
  • El 72% ha pres alguna vegada medicines per iniciativa pròpia i sense visitar el metge
  • En alguna ocasió, el 19% ha aconsellat a familiars o amics medicines que necessitaven recepta mèdica

La medicació és el nostre pa de cada dia. Tractem cada dolor o molèstia amb una pastilla o un xarop, tant per iniciativa pròpia com per la de l’expert sanitari o farmacèutic. Així ho creu l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que assegura que més del 50% dels medicaments es prescriuen, dispensen o venen de forma inadequada i que la meitat dels pacients no els prenen correctament. És l’època del a pill for every ill, és a dir, aquella en què es creu que gairebé tot es pot tractar amb medicaments.

/imgs/20140901/tema-de-portada-1.jpg

Si bé és cert que quan una medicina s’utilitza de forma correcta i racional pot fer molt de bé a la salut, també ho és que podem fer-nos mal si aquest ús és excessiu o s’ha realitzat quan no es devia. I en què consisteix l’ús racional dels medicaments? Segons l’OMS, que els pacients rebin la medicació adequada a les seves necessitats clíniques, en les dosis corresponents als seus requisits individuals, durant un període de temps adequat i al mínim cost possible per a ells i per a la comunitat.

En vista d’aquest panorama, EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer els hàbits de consum de medicaments dels consumidors i si és un ús racional. Per això, durant el mes de juliol es va fer una enquesta telefònica a 1.050 persones originàries de 9 comunitats autònomes: Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc.

Percepció i realitat

En línies generals, els consumidors consultats no perceben que facin un mal ús dels medicaments. L’últim any, només un 14% va reconèixer haver abandonat un tractament prescrit pel metge abans d’hora, generalment perquè se sentia bé. En canvi, tan sols el 54% confirma llegir sempre el prospecte abans de prendre una medicina.

Al 77% dels enquestats habitualment els sobra part del medicament una vegada acabat el tractament i la majoria d’ells (el 63%) confessa que els guarda a casa. De fet, en el moment de l’enquesta, el 70% tenia a casa medicaments sobrants d’altres tractaments amb prescripció mèdica. Principalment, analgèsics, antiinflamatoris, anticatarrals o antigripals i antibiòtics.

També el 72% dels enquestats reconeix haver pres algun medicament per iniciativa pròpia i sense consultar el metge. Ho justifiquen perquè consideren que són problemes de salut menors i van a la farmàcia perquè els aconsellin. A més, el 19% reconeix haver recomanat a familiars o amics un medicament determinat que necessités prescripció mèdica. Un costum molt perillós.

Qui eren?

Del total d’entrevistats, el 51% eren dones. Tots es trobaven entre els 18 i els 65 anys, encara que el grup de persones més nombrós era els que tenien entre 25 i 44 anys (representaven el 49% del total d’entrevistats). La mitjana d’edat es trobava en els 46 anys. El 34% tenia formació universitària o postgraus i el 18%, formació professional. Un altre 19% havia acabat l’educació secundària postobligatòria voluntària i el 27%, l’obligatòria. Només un 2% no tenia estudis.

Quant a la seva salut, un de cada tres entrevistats tenia una malaltia crònica (en una proporció més gran, les dones i les persones d’entre 45 i 65 anys) que els obligava a prendre pastilles o a seguir algun tipus de tractament. Es tractava, la major part, de malalties cardiovasculars, hipertensió, diabetis i trastorns relacionats amb la glàndula tiroide.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Errors freqüents »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions