Les bondats de congelar aliments

Aquesta forma de conservació allarga la vida útil dels aliments i allunya la possibilitat de contreure infeccions alimentàries
1 Setembre de 2014

Les bondats de congelar aliments

El temps és or durant la setmana. De dilluns a divendres, amb prou feines podem dedicar uns minuts a elaborar dinars i sopars. De manera que obrir el congelador, agafar un recipient amb un plat cuinat i, una vegada descongelat, poder gaudir-ne és tot un avantatge. El congelador ha tret més d’un de dificultats, però també té altres beneficis:

/imgs/20140901/alimentacion-3-1.jpg

 • Prolonga la vida útil dels aliments, ja que redueix o inactiva la proliferació de microorganismes.
 • Allunya les possibilitats de contreure infeccions alimentàries. La tecnologia del fred prevé malalties transmeses pels aliments.
 • Permet tenir aliments a mà tot l’any, malgrat la seva estacionalitat. Això ajuda a millorar la qualitat de la dieta: com més oferta d’aliments saludables, més equilibri dietètic.
 • Contribueix a evitar el malbaratament d’aliments i a estalviar diners (es poden guardar, per exemple, sobres de menjar ja cuinat).
 • Evita pèrdues de temps importants (viatges per a comprar aliments frescos).

Ara bé, el congelador també té algun inconvenient, com el de provocar un consum elevat d’energia. Amb tot, amb unes mínimes cures és possible controlar-ho: la temperatura a l’interior serà de -18ºC i no inferior, les gomes hauran d’estar en bon estat i ajustar-se bé, i no haurà d’haver-hi una capa de gel superior a tres mil.límetres de gruix.

Pa i sobres

La majoria dels aliments es poden congelar, però la forma de congelació varia. Tot depèn de les seves característiques i propietats. En concret, el pa és el que millor es conserva quan se sotmet a aquest procés i, si sobra, és millor congelar-lo com més aviat millor, ja que conservarà la textura original.

També és aconsellable congelar el menjar que hagi sobrat al més aviat possible. Això permet estalviar temps (l’invertit cuinant) i diners (els destinats a l’elaboració del plat). Per fer-ho de manera correcta, s’ha d’esperar que el menjar s’hagi refredat. Si s’introdueix calent al congelador, s’elevarà la temperatura que hi ha a l’interior de l’aparell i això afectarà la conservació correcta de la resta d’aliments que hi hagi guardats.

El que no es congela

Quan es congelen, no tots els aliments conserven bé les propietats organolèptiques (olor, sabor, color i textura), per això alguns no s’han de conservar d’aquesta manera:

/imgs/20140901/alimentacion-3-2.jpg

 • Pastissos o coques. El més apropiat és consumir-los frescos o, si no és possible, conservar-los a la nevera no més de 4 dies. La congelació fa que s’esquerdin i, en descongelar-los, que perdin textura i consistència.
 • Guisats. En aquests, la part més grassa es diposita al fons i forma una massa sòlida. Quan es descongelen, es perd part del sabor.
 • Maionesa: Perd la textura i també sabor quan es descongela.
 • Fruites. Com que tenen una gran quantitat d’aigua a l’interior (superior al 90% del seu pes), la congelació a casa genera grans cristalls de gel a l’interior de l’aliment que n’afecten la textura. És millor congelar-les cuites o trossejades i cobertes d’almívar.
 • Verdures. Com les fruites, la textura que tindran una vegada fora del congelador no serà la mateixa que la de l’aliment fresc. Si es trossegen, aquesta situació millora.
 • Ou amb la pela o ou dur. És un cas especial. Es pot congelar sense la pela.

Algunes d’aquestes excepcions no s’apliquen si la congelació la fa la indústria alimentària, perquè hi aplica una tècnica anomenada “ultracongelació”, que consisteix a aconseguir una temperatura molt baixa en un període de temps molt curt.

Per a congelar...

La forma de congelar sol generar dubtes. Aquests són alguns consells per a maximitzar la seguretat alimentària i també el sabor i la textura dels aliments:

 • Com més petita sigui la mida de l’aliment, millor es congelarà (és millor filetejar la carn i embolicar els talls per separat en paper de cuina transparent).
 • El peix i la carn han d’estar nets i sense vísceres abans de congelar-los.
 • Si es compren productes congelats, cal transportar-los amb bosses isotèrmiques i guardar-los al més aviat possible per a mantenir la cadena de fred.
 • Farem servir el criteri First in, first out (FIFO), que es tradueix com “el primer que entra, el primer que surt”. És a dir, ordenarem els aliments de manera que consumirem primer els que han entrat en primer lloc al congelador.
 • La millor manera de congelar és deixar-ho a l’interior de la nevera. La temperatura ha d’estar entre 1 i 5 graus centígrads.
 • Mai s’han de descongelar els aliments a temperatura ambient, perquè els microorganismes es poden reproduir a gran velocitat.

Un aliment descongelat no s’ha de tornar a congelar mai, ja que els microorganismes es reproduirien amb més velocitat en tornar a descongelar-lo. I és que un aliment congelat pot tenir microorganismes. A 18 graus sota zero (és l’habitual en un congelador casolà) és molt difícil que els microorganismes es reprodueixin, però no és impossible. A una temperatura igual o inferior a 70 graus sota zero, que només aconsegueixen congeladors industrials, sí que es deté del tot el creixement microbià.