Primer dia d'escola sense traumes

Una actitud positiva dels pares és fonamental per a ajudar els nens a afrontar la seva arribada a l'etapa escolar
1 Setembre de 2014

Primer dia d'escola sense traumes

Grans llàgrimes que rodolen per cares tristes. Sanglots que poden sentir-se a metres de distància. Sentiments d’abandó i d’incomprensió. Més de 400.000 menors de tres anys es preparen per al seu primer dia de guarderia després de l’estiu, segons el Ministeri d’Educació. A més, prop d’1,5 milions de petits d’entre tres i sis anys, i gairebé tres milions d’alumnes d’Educació Primària, comencen les classes al setembre.

Per a molts, aquesta serà la seva primera vegada lluny de casa i separats dels pares. Un moment dur no només per a ells, sinó també per als pares que s’enfronten a aquest moment amb un nus a la gola. Els plors i les enrabiades a la porta de guarderies i escoles són habituals. Com hem d’afrontar aquest primer dia sense traumes? Tot seguit s’ofereixen set consells per a superar-ho sense traumes.

Ansietat per separació

El primer consell per als pares és no perdre la calma. Els plors i les enrabiades a la porta del centre escolar són reaccions normals en nens d’una edat tan jove. Els experts ho anomenem “ansietat per separació” infantil. L’associació Primeros Años, institució que treballa amb nens de 0 a 12 anys, ha elaborat una guia per ajudar els pares en aquests difícils moments. Asseguren que aquesta reacció és la manera que tenen els petits de dir que els seus pares representen el seu únic puntal de seguretat, de comunicar que encara necessiten prendre confiança amb els qui, des d’aquest moment, seran els seus nous cuidadors.

Els nens poden aprendre a superar l’ansietat per separació. Però convé treballar-ho abans del temut dia. Es poden provar experiències com la de deixar els fills a cura d’amics de confiança durant uns períodes de temps curts. Un entrenament valuós.

Nens: visitar l’escola amb antelació

L’arribada dels nens a l’escola d’Educació Infantil o Primària pot ser molt difícil, sobretot durant les primeres setmanes. Tal com explica un estudi elaborat per la Universitat Politècnica de València, tant pares com educadors han d’ajudar-los a superar aquest període d’adaptació, perquè sigui tan poc problemàtic com es pugui.

Per això, abans del començament del curs, els experts recomanen visitar el centre escolar amb els nens, recórrer les aules i instal.lacions i transmetre’ls que en aquest lloc faran amics i s’ho passaran bé. Aquesta visita prèvia suposa una bona oportunitat perquè els menors coneguin els seus nous tutors i educadors. I perquè comprovin que, entre ells i els seus pares, hi ha una bona connexió i complicitat.

Transformar el primer dia de guarderia en una aventura

Els contes que tenen com a protagonistes els nens que van a la guarderia o a escola per primera vegada resulten de gran ajuda. Aquest hàbit lector permetrà als petits familiaritzar-se amb l’experiència escolar.

A més, segons els experts, també és possible tractar de transformar el primer dia de guarderia en una aventura, fet que ajudarà el nen a viure el moment amb més fortalesa. Parlar amb els fills, resoldre els seus dubtes i crear un clima de confiança a casa col.laborarà que els menors afrontin aquest primer dia més segurs.

Evitar les presses, mantenir la calma

Han d’evitar-se les presses i mantenir un ànim positiu. Encara que els pares també puguin sentir-se nerviosos, els experts recorden que no s’ha de transmetre aquesta inseguretat als petits. Per això, aquest primer dia convé llevar-se amb prou de temps, esmorzar amb tranquil.litat i preparar-ho tot sense presses. Un passeig fins a l’escola també facilitarà que els petits se sentin més tranquils.

El comiat: afectuós, però curt

La tècnica d’anar-se’n d’amagat, sense que el nen ens vegi, no funciona. Segons Primeros Años, és molt important que els petits sàpiguen que ens n’anem, però també marcar-los nostra tornada després d’una activitat concreta (el dinar o un conte que sapiguem que es treballarà a classe).

El comiat a la porta d’escola ha de ser afectuós, però curt. I, encara que el nen plori, no convé allargar la marxa amb explicacions. Cal acomiadar-se amb seguretat i bon ànim, només uns minuts: el nen ho agrairà.

Millor a poc a poc

Durant els primers dies d’escola, és aconsellable que els nens facin un horari reduït, perquè no suposi un canvi de vida tan brusc. A poc a poc s’hi habituaran, coneixeran el personal i uns nens que, després, seran els seus amics. A més, una o dues setmanes abans del començament del curs, cal adaptar de forma gradual els horaris i les rutines dels petits: des dels àpats fins al moment d’anar al llit.

Els més petits: alerta amb els bolquers

Els més petits poden no haver superat encara l’etapa dels bolquers quan arribi el seu primer dia de guarderia. Els experts recorden que el primer dia de guarderia no és el millor moment per treure’ls el xumet ni perquè abandonin els bolquers, ja que només aconseguiríem fer l’experiència més traumàtica.