El poder d'atracció de les consoles de joc

Les consoles de joc, populars ja al final dels anys setanta per permetre jugar a 'marcianets' des del televisor del saló, són avui el principal mercat de l'oci modern
1 Desembre de 2007
Img internet listado 391

El poder d'atracció de les consoles de joc

/imgs/20071201/img.internet.01.jpgLa baralla que diàriament es vivia en moltes llars espanyoles per la possessió del comandament de la televisió ha canviat d’objectiu. El que es disputen en aquests moments pares, fills, amics i familiars són els comandaments de la consola de joc.

Els últims anys, els videojocs són l’entreteniment infantil i juvenil estrella. Així es dedueix de la diversitat de jocs interactius que ofereix el mercat i, també, de les consoles de joc.

Actualment, el sector de les consoles de sobretaula el copen tres empreses: Nintendo, Microsoft i Sony, que tenen com a productes al mercat la Wii, la Xbox i la PlayStation, respectivament.

Les xifres no presenten cap dubte respecte de la seua penetració en la societat de consum: al setembre del 2007 les vendes mundials de la consola Wii de Nintendo es comptaven en 9 milions d’unitats, les de la Xbox 360 de Microsoft en 8,9 milions d’unitats i les de la PlayStation de Sony 3 en 3,7 milions d’unitats.

PlayStation 3, potent i cara

Sony abraça tots els sectors de l’oci i la seua consola de joc PlayStation 3 (PS3) serveix tant per a jugar amb els videojocs de la casa com per a reproduir les pel·lícules en alta definició que es venen en els discos Blu-ray, un dels dos nous formats que es disputen la successió del DVD i que té en la multinacional japonesa la seua gran impulsora.

El principal valor de la PS3 enfront de les seues competidores (la Wii i la Xbox) és que compta amb el processador de gràfics més potent del mercat, compost per vuit processadors que treballen coordinats per un de central.

Això li permet executar jocs molt complexos a gran velocitat i en pantalles molt grans, com són les dels televisors de plasma i LCD. A més, la seua connectivitat wifi la fa útil per a descarregar videojocs des d’Internet sense el problema dels cables.

El taló d’Aquil·les de la PS3 és el preu, que li ha fet perdre llocs en la llista de vendes. Segons la capacitat d’emmagatzemament de cada model de PS3 (que oscil·la entre els 20 Gigabytes i els 120 Gigabytes), el seu preu se situa entre els 399 euros i els 599 euros. Sony tracta de baixar aquestes quantitats de trimestre en trimestre, però no aconsegueix pujar el volum de vendes.

Xbox 360, la continuïtat ben entesa

Microsoft està desenvolupant una tasca encertada amb la seua aposta pel mercat de consoles de joc, gràcies a la perfecta combinació dels videojocs que ofereix amb uns aparells que milloren en cada versió, això sí, sense perdre la compatibilitat dels jocs dissenyats per a les versions anteriors. D’aquesta manera, sempre se sumen opcions.

Encara que la potència de processament de gràfics no és la mateixa que en la PS3, els tres processadors independents de què disposa la Xbox 360 són més que suficients per a donar resultats excel·lents amb els jocs actuals. A més, amb cada evolució del model Xbox, Microsoft introdueix una nova temporada (o versió) dels seus videojocs més coneguts.

Un dels seus videojocs més reeixits és Halo 3, un joc de guerra del qual s’han fet grans campanyes publicitàries. D’altra banda, el seu preu és considerablement més baix que el de la PS3. La versió més barata costa 280 euros i la més cara, 450 euros.

Wii, la revolució està en el comandament

Durant l’últim any el mercat ha sigut dominat per una nouvinguda: una consola en la seua primera versió. Si Nintendo va tenir al seu dia la Game Cube com a model de sobretaula, ha trencat completament amb aquesta per posar la màgia en els comandaments.

El conegut com “Wii mote” és un comandament sense fils capaç no només d’interpretar la intensitat que es dóna a cada moviment, sinó també de detectar la rotació en un espai de tres dimensions . D’aquesta manera, el comandament pot reproduir en pantalla un cop de raqueta o d’un pal de golf, per exemple.

Fins i tot comptant amb un processador excel·lent, la principal causa per a ser la consola més venuda està en la naturalitat que transmet el comandament de la Wii a un jugador qualsevol. El fet que cada moviment es faça d’una manera natural aconsegueix que els jocs resulten molt més senzills.

Un altre aspecte que la fa especialment interessant és la seua connectivitat wifi a Internet, que permet jugar des de la consola i amb jugadors que no estan físicament presents. A aquest element positiu cal sumar el fet que la Wii és la consola més barata del mercat, ja que el seu preu mitjà se situa en els 240 euros.

Problema d'incompatibilitats

/imgs/20071201/img.internet.02.jpg

Quan l’usuari compre una consola de joc ha de tenir en compte els jocs específics per a aquest model concret. Cada una té el seu catàleg i són pocs els que tenen la qualitat multiplataforma (possibilitat de reproduir-se en més d’una marca de consoles), encara que és habitual que els més populars estiguen confeccionats per a Xbox i PlayStation, per exemple.

Amb tot, es troben jocs llegendaris, com les sagues de The Legend of Zelda o Halo, exclusius d’una marca. El primer dels esmentats està fabricat des dels inicis per la mateixa Nintendo per a les seues consoles de joc, i és el joc estrella de la Wii. El segon, en la seua tercera part Halo 3, és l’ariet de la Xbox per a posicionar-se en els llocs capdavanters quant a vendes. Halo també està fabricat per Microsoft en consorci amb altres empreses. Altres jocs de gran èxit i renom, com Grand Theft Auto, també conegut com GTA o Sant Andreas, són accessibles des de qualsevol plataforma o ordinador.

Jugar des de l’ordinador

/imgs/20071201/img.internet.03.jpgEl jugador de videojocs sempre tindrà l’alternativa d’utilitzar l’ordinador per a jugar amb aquests. Per fer-ho, haurà de comptar amb una targeta de gràfics (un processador) potent, una targeta de so i un comandament perifèric, a més d’una pantalla amb una certa qualitat. Aquesta és una elecció personal, i hi ha alguns usuaris avançats que s’inclinen pel PC.