Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Accessibilitat a les ciutats: analitzats la zona centre, els ajuntaments, els ambulatoris, l'autobús urbà i l'eurotaxi en 18 ciutats : Les ciutats marginen encara més els cecs i els sords que els qui usen cadires de rodes

Només la Corunya supera "l'acceptable" en la nota global d'accessibilitat. Les mancances més grans es registren en les mesures d'adaptació per a les persones cegues i sordes. Els qui es desplacen en cadira de rodes han vist millorar una mica la seua situació

/imgs/20071201/img.tema-portada.01.jpgLes ciutats són per als ciutadans, però no ho són de la mateixa manera per a tots. Els qui pateixen d’algun tipus de discapacitat, que al nostre país sumen més de 3,5 milions persones i representen el 9% de la població, continuen marginats, ja que es topen amb barreres i obstacles que no troba la resta de la població en tasques tan quotidianes com utilitzar el taxi, efectuar una gestió en l’ajuntament o resoldre un assumpte sanitari en un centre d’atenció primària. Així ho ha constatat CONSUMER EROSKI en la investigació efectuada sobre l’accessibilitat urbana de 18 capitals de tot el país per a les persones que es mouen en cadira de rodes i les que tenen discapacitat auditiva o visual. Encara que les diferències entre unes ciutats i unes altres són importants, la valoració global de la situació no pot ser cap altra que un suspens: només la Corunya supera l’aprovat, amb un “bé” de qualificació global de l’examen d’accessibilitat. Vuit ciutats es queden en un mediocre “acceptable”, i nou suspenen amb un “regular”, que els situa prop de l’aprovat, però sense arribar-hi.

Els rellevants avanços anotats en l’adaptació a les necessitats de les persones que es desplacen en cadires de rodes queden en bona part llastats per les greus dificultats amb què es troben els ciutadans amb discapacitats visuals i auditives.

Els tècnics d’aquesta revista, acompanyats d’una persona en cadira de rodes, una altra d’invident i una altra de sorda i comptant amb la valuosa col·laboració de nombroses organitzacions d’usuaris amb discapacitat van fer tres visites a cadascuna d’aquestes ciutats: la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Cadis, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa. Van efectuar un examen d’accessibilitat al centre urbà, en l’ajuntament o en una altra dependència municipal, en un centre de salut, en un autobús urbà i en el servei d’eurotaxi.

La conclusió més evident de l’informe és que, els últims anys, les ciutats s’han esforçat més en l’adaptació a les necessitats d’accessibilitat de les persones en cadira de rodes (nota mitjana de les 18 ciutats: “bé”) que en les que requereixen els usuaris cecs (nota mitjana: “regular”) i, particularment, els sords (nota mitjana: “malament”).

En la prova relativa a les persones en cadires de rodes van suspendre només Alacant, Còrdova, Sevilla i Valladolid, mentre que hi van destacar positivament, amb un “molt bé”, Granada, Màlaga, Pamplona i València. Per apartats de l’estudi, els millors resultats per a discapacitats en cadires de rodes (mitjana de “bé”) els van obtenir les visites a l’ajuntament i a la instal·lació sanitària (atenció primària) i en el viatge amb autobús. L’adaptació del centre urbà es va quedar en un poc satisfactori “acceptable”, per falta de paviments estables, voreres i rastells mal rebaixats i pel mobiliari (jardineres, fanals, senyals) mal ubicat.

Els invidents ho tenen pitjor que els qui es desplacen en cadires de rodes: es troben amb més dificultats per a moure’s i exercir d’usuaris a la seua ciutat. La nota global de les 18 capitals en la seua adaptació als cecs és un “regular”, un suspens, i l’únic apartat que aconsegueix l’aprovat és el centre de la ciutat, amb només un “acceptable” per la falta de paviments tàctils i sonors que ajuden a l’orientació de l’invident, a més de semàfors amb senyals acústics. Ajuntament i centre de salut suspenen, a causa principalment de la falta d’informació en braille i de sistemes alternatius per a emplenar documents i efectuar tràmits. Tampoc millora la situació en l’autobús urbà, que també suspèn, en aquest cas per la manca de dispositius sonors i d’informació en braille tant en marquesines i pals com en l’interior del vehicle.

Només set ciutats aproven l’examen, si bé únicament la Corunya ho fa amb cert marge. Entre les que pitjor atenen les necessitats dels invidents destaquen Còrdova, Sant Sebastià i Vitòria. Aquestes dues últimes, juntament amb Bilbao, Cadis, Sevilla i Valladolid, també es troben entre les pitjors en l’adaptació als requeriments específics dels usuaris sords, examen en què només aproven, i amb compromisos, Barcelona, Madrid, Màlaga i Oviedo; fins i tot la Corunya, la ciutat amb millor nota global en aquesta investigació, va ser incapaç de superar el “regular” en aquesta prova específica. A Alacant, Còrdova, Granada i Múrcia no va ser possible fer, en condicions equiparables a les de les altres ciutats, aquesta prova d’accessibilitat per a persones sordes. L’autobús urbà va assolir una nota satisfactòria (un “bé”) en adaptació per als usuaris amb discapacitat auditiva, que passa a ser un mediocre “acceptable” quan parlem del centre de la ciutat. De totes maneres, les principals deficiències d’adaptació de cara a les necessitats dels ciutadans sords es van registrar en ajuntaments i centres de salut, que van merèixer un rotund suspens (un “malament” sense pal·liatius) a causa de la falta d’intèrprets professionals de la llengua de signes i a la manca de sistemes visuals d’informació.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions