Compres en línia encara més segures

Des de la Comissió Europea s'han adoptat mesures diferents per dotar-les de més garanties, que a Espanya s'han transformat en iniciatives legislatives
1 Gener de 2014
Img internet 100

Compres en línia encara més segures

/imgs/20140101/internet1.jpg
Al nostre país, el comerç electrònic continua batent rècords. Segons dades oficials, l’e-commerce va ser en el primer trimestre de 2013 un 15% superior al mateix període de l’any passat, cosa que es reflecteix en una xifra de 2.822 milions d’euros. Entre els sectors que tenen més volum de negoci es troben les agències de viatges, els operadors turístics, el transport aeri i el màrqueting directe. Tot i això, un dels inconvenients principals perquè es mantingui aquest creixement continua sent la desconfiança dels consumidors.

El mes d’octubre passat, el Consell de Ministres va aprovar el projecte de Llei per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris que, entre altres mesures, incorpora algunes novetats per a la protecció dels ciutadans en les transaccions efectuades per mitjà del comerç electrònic. Aquesta nova legislació pretén lluitar contra la manca d’informació, un dels punts que origina un nombre de reclamacions més alt. També s’hi reconeixen nous drets, com la forma i el termini en el lliurament de béns o la cobertura del risc de pèrdua o deteriorament del producte.

Novetats principals

Entre altres mesures, el projecte de Llei estableix que el preu final del producte s’haurà de mostrar a l’usuari abans d’acceptar la compra amb la finalitat d’evitar-se les càrregues encobertes que algunes empreses inclouen als usuaris en la factura final. Aquesta és una pràctica que es dóna sobretot en la compra de bitllets d’avió.

A més, es restringeixen els sobrecostos que se solen imputar al consumidor relacionats amb els mitjans de pagament seleccionats, dels quals s’ha de responsabilitzar l’empresa. Així, es restringiran les despeses per a abonar el bitllet amb una targeta de crèdit (Visa, MasterCard, etc.) o fins i tot de dèbit, i s’haurà d’oferir l’alternativa de pagar per mitjà d’altres sistemes com la transferència, sense cap cost.

També s’amplia el termini de devolució de qualsevol producte comprat en botigues electròniques que operen a Espanya: es passa de 7 a 14 dies. En cas que el comerç no hagués informat de manera correcta el consumidor sobre aquests terminis de devolució, el període s’estendria de forma automàtica fins als 12 mesos.

Mesures per a augmentar la seguretat

/imgs/20140101/internet2.jpg
A més d’emparar-se en la legislació que protegeix les transaccions comercials electròniques, els usuaris també poden seguir alguns consells per a comprar per mitjà d’Internet amb més garanties.

El primer és buscar, abans d’adquirir res en un comerç per primera vegada, opinions d’altres usuaris que hagin comprat amb anterioritat al mateix establiment i comentin la seva experiència i la solució de conflictes que hagin pogut tenir.

També és important mantenir el navegador actualitzat. Les últimes versions dels navegadors més utilitzats disposen de capes addicionals de protecció, avisen de possibles atacs de phishing o mostren a la barra del navegador el certificat segur SSL de la pàgina web quan es fa l’enviament de dades personals de l’usuari, com el número de la targeta.

En cas de pagar amb targeta de crèdit o dèbit, cal assegurar-se que la banca electrònica tingui habilitades algunes proteccions addicionals, com tenen les targetes més utilitzades (és el cas de la VISA o MasterCard), de manera que sigui necessari afegir una clau addicional o un PIN per a validar-ne la transacció.

En aquest sentit, també es recomana utilitzar alguns intermediaris com a mitjans de pagament, ja que disposen de garanties addicionals si hi ha problemes amb l’enviament del producte. PayPal té una plataforma de reclamació en el cas de no rebre l’article adquirit, en la qual es discuteix amb el venedor. Si no s’arriba a una solució, es pot elevar la reclamació a PayPal per a recuperar l’import del compte del comerç.

Finalment, si un lloc web no acaba de generar confiança, o s’hi compra per primera vegada, és obligatori llegir les condicions d’utilització, la política de devolució i el tractament que dóna a les dades personals de l’usuari. Quan es faci l’adquisició, és fonamental desar la còpia del rebut de compra o confirmació, que enviaran a la nostra adreça electrònica, i fins i tot cal imprimir-ne una còpia en paper.