Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Cigarretes electròniques, tan innòcues com semblen?

Encara que les "e-cigarretes" són menys perjudicials que les convencionals, no estan exemptes de ser nocives per a la salut

/imgs/20140101/cigarrillos1.jpg
Mentre que les cigarretes convencionals s’apaguen, les electròniques s’encenen. Les botigues d'”e-cigarretes”han proliferat de forma molt ràpida els últims anys, al mateix temps que la llei restringia la presència del tabac convencional. S’han erigit com la solució per a deixar de fumar, per a reduir el nombre de cigars, per a poder fumar en llocs tancats on ara està prohibit… O simplement com una alternativa “menys nociva” per a seguir fumant, ja que no conté, se suposa, les substàncies nocives del tabac. Malgrat això, comunitats com Andalusia o Catalunya, o la mateixa Unió Europea, en l’intent de regular-les plantegen que la Llei antitabac inclogui restriccions també per a aquest tipus de cigarretes. Però, són tan segures com es creu o comporten riscos per a la salut?

Els especialistes comencen a mirar amb lupa les “e-cigarretes” perquè no sempre ajuden a deixar de fumar i perquè poden arribar a crear addicció. I, encara que s’assegura que són menys nocives que el tabac convencional, s’ha pogut comprovar que provoquen tos i ofec. Ara les investigacions estan encaminades a estudiar si també contenen substàncies cancerígenes.

Cigarreta amb propilenglicol i símptomes respiratoris

La cigarreta electrònica és un dispositiu amb l’aparença d’un petit bolígraf metàl.lic que produeix vapor a partir d’un producte, el propilenglicol. A diferència de les cigarretes clàssiques no es crema tabac, per la qual cosa, en teoria, s’evita la combustió d’una gran quantitat de substàncies cancerígenes.

El propilenglicol s’inclou en molts preparats farmacèutics, com els inhaladors, però sempre sota indicació mèdica. Tot i això, pot tenir alguns efectes tòxics: pot produir irritació de la gola o de les vies respiratòries. De fet, uns estudis recents han demostrat que el consum de cigarretes electròniques pot provocar tos i ofec. Fins i tot, un informe publicat al CHEST Journal el 2012, concloïa que fumar-ne a curt termini (només durant cinc minuts) té efectes indesitjables immediats sobre la funció pulmonar.

Vapors de l'”e-cigarreta”, en el punt de mira

La cigarreta electrònica presenta un cartutx on es carreguen sabors de tot tipus, des de vainilla fins a xocolata, menta, maduixa, cafè irlandès… que permeten disfressar l’altre compost que porten algunes de les “e-cigarretes”: la nicotina. I és aquest, en concret, el punt més controvertit que està en estudi. “La producció d’aquests sabors es vehiculitza amb substàncies olioses que els alvèols dels pulmons no són capaços d’absorbir, de manera que s’hi dipositen formant una pel.lícula de greix que pot conduir a una reacció inflamatòria i provocar malalties pulmonars”, exposa Joaquim Gea, president del Congrés Europeu Respiratori i cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar, de Barcelona.

“Quan es fumen les cigarretes clàssiques es cremen moltes substàncies tòxiques i més de 70 carcinogèniques; però, en teoria, això no ocorre amb les electròniques, que vaporitzen les substàncies que contenen. Poques coses són tan perjudicials com el tabac. Les “e-cigarretes” no són tan dolentes, però això no significa que no estiguin exemptes de risc”, puntualitza Esteve Fernández, doctor en Epidemiologia, professor de la Universitat de Barcelona i coordinador de la Unitat de Tabaquisme de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

De fet, fa poc, la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica i Pneumologia (SEPAR) ha advertit que s’han trobat substàncies idèntiques respecte de les que es troben en les cigarretes ordinàries que podrien ser carcinogèniques o cancerígenes. Segons la SEPAR, encara que no hi ha evidències científiques pel que fa a la seguretat i els efectes de les cigarretes electròniques a llarg termini sobre la salut humana, és molt possible que tinguin efectes adversos i demanen cautela a l’hora utilitzar-les.

Nicotina per a l’addicció

/imgs/20140101/cigarrillos2.jpg
Malgrat això, el més preocupant de les “e-cigarretes” és que, ja que el que enganxa als fumadors és la nicotina, les companyies fabricadores han començat a incloure-n’hi una petita quantitat. La nicotina no és cancerígena però sí addictiva, per la qual cosa incorporar-la en aquestes cigarretes afavoreix que hi hagi fumadors que abandonin els convencionals i es passin a l’opció electrònica. Això explicaria que una part dels seus usuaris fracassi a l’hora d’intentar deixar de fumar. Tot i això, diversos estudis avalen la hipòtesi que sí que poden servir per a deixar de fumar.

A Espanya, encara no hi ha dades de què ocorre amb les cigarretes electròniques. Als EUA, segons el seu “Informe Setmanal de Morbiditat i Mortalitat”, s’ha comprovat que molts adolescents s’incorporen a l’hàbit de fumar a partir d’aquestes.

Manca de regulació en les cigarretes electròniques

En l’actualitat, es debat una nova directiva sobre tabac a la Unió Europea, on s’inclouran alguns punts referents a les cigarretes electròniques. Es discutirà si les que inclouen certa concentració de nicotina (fins a quatre mil.ligrams) s’han de vendre en farmàcies o amb recepta mèdica i es valorarà també si s’han de prohibir en llocs tancats.

Segons el parer dels professionals sanitaris, la irrupció al mercat de les “e-cigarretes” ha pecat d’una manca de regulació, ja que no han hagut de superar els mateixos controls que un producte sanitari. S’han regulat com un producte de consum, quan les inhalacions que s’hi fan poden afectar la salut de les persones. Per això, també reivindiquen que es prohibeixi usar-les als mateixos recintes i espais públics, professionals i lúdics on la legislació espanyola, una de les més avançades, els ha vetat.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions