Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Primers bolquers... primers papers

Els pares han de fer diversos tràmits legals perquè el nen sigui reconegut de forma oficial i rebi cobertura sanitària

/imgs/20140101/bebe1.jpg
Durant els primers dies després del naixement del nadó, els pares no només han d’atendre les necessitats del petit. També estan obligats a complir els tràmits legals i administratius que implica l’arribada d’un nou ésser al món. La inscripció en el Registre Civil, la seva alta a la Seguretat Social i l’empadronament a la localitat on resideixi la família són parades obligatòries.

Documentació necessària

Des del moment de néixer, el nadó rep els primers papers. Aquesta primera documentació del nounat és imprescindible perquè els pares iniciïn els diversos tràmits legals i administratius necessaris per al reconeixement oficial del seu fill i la seva incorporació a la societat com un ciutadà més.

Abans de rebre l’alta (o en paral.lel a aquesta, segons els diferents hospitals), el personal del centre hospitalari lliura als progenitors dos impresos específics referents al nadó: el certificat de maternitat (que va signat pel metge o la matrona que ha assistit el part) i el butlletí estadístic, on es recullen les dades del naixement que després el Registre trasllada a l’Institut Nacional d’Estadística. Aquests dos documents, juntament amb l’informe d’alta mèdica de la mare i del nen, s’han de desar en un lloc segur, ja que seran necessaris per començar a fer els següents tràmits després del naixement d’un nadó.

Inscripció del nadó en el Registre Civil

El primer pas de compliment obligat perquè el nounat disposi d’un reconeixement oficial és inscriure el seu naixement en el Registre Civil. Tal com assenyala el Ministeri de Justícia, l’arribada d’un nadó produeix efectes civils des que succeeix, “però per al seu ple reconeixement, és necessària la inscripció en el Registre Civil”. Aquesta inscripció recull la data, l’hora i el lloc de naixement, el nom que s’atorga al nen, el sexe del petit o petita i la identificació dels pares.

La inscripció es pot fer en el Registre Civil de la localitat on resideixen els progenitors (amb caràcter general legal, el lloc de naixement del nadó és el municipi en què s’apunti) des de les 24 hores després del naixement i fins a vuit dies després, com a màxim. Si no es respecta aquest termini, els pares disposen de fins a 30 dies naturals per inscriure’l, sempre que acreditin una causa justa per al retard. A més, cal tenir en compte la qüestió següent:

Fills dins d’un matrimoni: qualsevol dels dos progenitors pot dur a terme la inscripció. Cal aportar el certificat de maternitat, el DNI dels pares i el Llibre de Família.

Fills no matrimonials: cal que es personin en el registre els dos progenitors. Han de lliurar, també, el certificat de naixement i els DNI de tots dos. Si els pares han estat casats amb anterioritat, cal que aportin el certificat d’aquest matrimoni i la sentència de separació o divorci. En cas de no haver-ne (separació de fet), seran necessaris dos testimonis que acreditin aquesta condició.

Una vegada fets els tràmits, el registre del nadó queda recollit en el Llibre de Família, que és el que acredita a partir d’ara la inscripció en el Registre Civil del nounat. Als pares primerencs que no estiguin casats, i per tant no tenen Llibre de Família, se’ls expedeix aquest document després del registre del seu primer fill.

Alta en la Seguretat Social

Perquè el nen gaudeixi de la cobertura sanitària estatal, cal donar-lo d’alta a la Seguretat Social. No hi ha un termini per fer aquest tràmit, però és aconsellable iniciar-lo al més aviat possible perquè el petit rebi assistència sense problemes al centre de salut que li correspon.

El nounat s’integra en el sistema sanitari com a beneficiari dins de l’afiliació d’un dels seus progenitors. El procés consta de dues parts:

  1. S’ha d’acudir a l’oficina corresponent de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i lliurar l’imprès d’afiliació del nadó (que proporcionen a la mateixa oficina), el Llibre de Família i la cartilla de la Seguretat Social (del pare o de la mare) en la qual s’inclourà el nen com a beneficiari.
  2. Una vegada efectuat el primer pas, el següent és anar al centre de salut que correspongui al nadó pel domicili. Aquí es podrà sol.licitar la targeta sanitària del nounat i l’assignació del seu pediatre. La documentació requerida en aquest cas serà el Llibre de Família, el document d’afiliació que s’haurà rebut a l’oficina de l’INSS i la targeta sanitària i el DNI del progenitor del qual el menor serà beneficiari.

Empadronament, sense tràmits

/imgs/20140101/bebe2.jpg
Els ciutadans estan obligats a inscriure’s en el padró del municipi on viuen, segons estableix el Reial Decret 2612/96. En la majoria, no cal que els pares facin cap tipus de tràmit per empadronar el seu fill nounat, ja que el nadó queda inclòs en el padró de forma automàtica, una vegada que s’inscriu en el Registre Civil.

No obstant això, si es necessita amb celeritat un certificat d’empadronament per a algun altre tràmit administratiu, els pares poden adreçar-se a l’ajuntament de la seva localitat i sol.licitar-ho a les oficines d’atenció al ciutadà. En general, se sol requerir el Llibre de Família i el DNI del pare o la mare on consti el domicili d’empadronament.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions