Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.200 persones de 65 a 80 anys per conèixer els seus hàbits i les seves dificultats en el consum de productes alimentaris : Les persones grans es preocupen per la seva alimentació i es cuiden

  • Al voltant del 90% dels entrevistats consumeix pa, cereals i llet tots els dies. El 85% també fruita. El 86% no pren aperitius, sucres ni brioixeria industrial i el 74%, tampoc productes precuinats
  • El 51% complementa la dieta amb aliments funcionals o modificats per millorar la seva qualitat de vida i prevenir o pal.liar les malalties
  • Només un 5% afirma tenir problemes per seguir una alimentació correcta, però el 10% admet saltar-se algun àpat

El nostre planeta envelleix i ho fa a passos de gegant. A Espanya, segons l’INE i l’IMSERSO, el 17% de la població espanyola té 65 anys o més (un total de 7,5 milions de persones). Tret que es produeixi una forta immigració, aquestes persones suposaran un 31% de la població en uns pocs anys (16,4 milions d’habitants).

Hi haurà, per tant, més gent amb 65 anys en plenes facultats físiques, mentals i amb vida activa. Però també s’incrementarà el col.lectiu de 80 anys, amb autonomia reduïda i dificultats físiques. En definitiva, el 2050 Espanya serà el segon país del món amb la població més vella, només per darrere del Japó.

Per no perdre de vista aquesta població de futur, HISPACOOP (la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris a què pertany la Fundació EROSKI) ha volgut acostar-se a ells amb la finalitat de conèixer els seus hàbits i les seves dificultats i necessitats en el consum de productes alimentaris.

Per això, entre l’octubre i el novembre, van fer un total de 1.200 entrevistes a persones d’entre 65 i 80 anys, situades en el que avui dia s’anomena la Golden Age (de 65 a 75 anys) i la Grey Age (de 75 a 90 anys). Tots ells vivien a la seva pròpia llar a les 17 comunitats autònomes del país (no es va incloure la població gran resident en unitats i centres assistencials).

Qui són?

Un 54% dels 1.200 entrevistats són dones. El grup d’edat més nombrós és el de 65 a 69 anys (suposen un 40%), mentre que un 30%, respectivament, tenen de 70 a 74 anys i de 75 a 80 anys. A més, el 42% té un nivell d’estudis primaris, el del 34% és un nivell mitjà i només el del 14% és superior. Tan sols un 10% no té formació reglada, una proporció que s’incrementa a mesura que s’avança en l’edat.

D’altra banda, el 53% de la gent gran consultada viu exclusivament amb la seva parella i un 26% forma una llar unipersonal. Només el 16% conviu amb fills o néts i, d’aquests, quatre de cada cinc ho ha fet sempre. Als altres, aquesta situació els ha sobrevingut els darrers anys a conseqüència de la crisi econòmica, la pèrdua del cònjuge o per una pèrdua de salut o autonomia, entre altres motius.

Quant al nivell de renda, el 42% disposa d’uns ingressos mensuals situats per sota dels 1.000 euros, el 23% se situa en la banda dels 1.000 a 1.500 euros i el 15% ingressa més de 1.501 euros. És destacable que dos de cada deu participants de l’enquesta no han volgut aportar aquesta informació.

Finalment, el 54% valora el seu estat de salut com de bo o molt bo, encara que el 38% diu que pateix les xacres pròpies de l’edat (que, però, no els invaliden per a portar una vida normal). Com és natural, a mesura que s’incrementa l’edat, creix el volum d’entrevistats que sofreix xacres o valora la seva salut com de dolenta o molt dolenta.

L’alimentació importa

La crisi econòmica tampoc no ha deixat indiferent els més grans de 65 anys. Aquest col.lectiu també ha notat una pèrdua de poder adquisitiu els últims anys. Tot i això, l’alimentació continua sent fonamental per a ells i la segueixen cuidant perquè, per regla general, estan convençuts que fer-ho els ajuda a mantenir un bon estat de salut. Així ho afirma el 98% dels majors entrevistats.

En aquest sentit, a causa dels canvis en la composició corporal i pel descens general de l’activitat física, les persones grans han de prendre un nombre més baix de calories i també assegurar una aportació adequada de proteïnes de qualitat per compensar la pèrdua de massa muscular.

Així, en els àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) han de ser presents aliments energètics com el pa, l’arròs, la pasta, les patates i els llegums. Els aliments rics en proteïnes de més qualitat són els d’origen animal (carns, peixos, ous i derivats). És preferible el tall més magre i cuinar de manera senzilla (planxa, forn, microones, graella o estofat amb poc d’oli).

Entre hores, és aconsellable triar fruites i lactis senzills que ajuden a equilibrar el menú diari amb la seva aportació de fibra, vitamines, minerals i substàncies antioxidants. Tampoc no s’ha d’oblidar l’aigua, de sis a vuit gots al dia (sempre en funció de l’època de l’any i de l’exercici que es faci).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions