Canvis de privadesa de Google: com ens afecten

Des del mes de març, Google unifica les 60 polítiques de privadesa dels seus diferents serveis i creua la informació privada de l'usuari en benefici seu
1 Maig de 2012
Img internet listado 715

Canvis de privadesa de Google: com ens afecten

/imgs/20120501/internet.jpg
Google ha canviat fa tan sols dos mesos les condicions d’ús i de privadesa de 60 serveis i productes per unificar-los en una sola política. Aquest canvi forma part d’una estratègia de la companyia per homogeneïtzar totes les dades que té dels usuaris registrats en diferents serveis, com ara Gmail, Youtube o Picasa, i gestionar millor el coneixement dels seus clients. No obstant això, aquesta pràctica és legal?

El canvi afecta milions d’usuaris arreu del món a causa de la gran penetració en el mercat d’alguns dels productes del gegant nord-americà. Gmail disposa de 350 milions d’usuaris registrats actius, és a dir, usuaris que accedeixen als seus comptes almenys una vegada cada 30 dies. També hi ha excepcions, ja que alguns productes i serveis de Google no es veuen afectats per aquests canvis, com el navegador Google Chrome o la passarel.la de pagaments Google Wallet.

Quina repercussió té per als usuaris?

Amb aquest canvi, Google unifica totes les dades personals que emmagatzema i conserva dels usuaris registrats en els seus diferents serveis. Fins ara, tot i que serveis com Youtube o Gmail eren de la mateixa empresa, les seves condicions d’ús i privadesa eren diferents i, per tant, les dades dels usuaris s’emmagatzemaven en bases distintes. En canvi, els qui accedeixen a serveis de Google sense registrar-se al cercador o a Youtube no els afectarà aquest canvi.

Podrà conèixer Google més informació dels usuaris?

Segons Google, aquesta nova política de privadesa no s’ha dissenyat per obtenir nova informació dels usuaris, sinó per centralitzar la que ja es coneixia.

Per a què utilitzarà aquesta unificació de dades personals?

Amb aquest canvi, Google podrà conèixer millor els seus usuaris amb la finalitat d’oferir-los publicitat segons els seus gustos i millorar serveis com les cerques personalitzades. Podrà creuar totes les dades que té d’un usuari per millorar l’experiència en els seus diferents serveis en línia. L’empresa explica que si un usuari afegeix una reunió a Google Calendar i a l’hora assenyalada detecta que l’usuari encara no ha arribat al lloc convingut, de manera automàtica li enviarà un recordatori mitjançant una alerta.

Quin tipus de dades emmagatzema Google?

Google utilitza les nostres fotografies, l’adreça de correu, els telèfons, els missatges publicats al xat, les diferents adreces IP des de les quals ens connectem, l’historial de cerques o les nostres dades bancàries. Les dades de caràcter personal són qualsevol informació d’una persona relativa a la seva vida privada, professional o pública. Poden ser des del nom, els cognoms, fotografies, adreça de correu, telèfons, missatges publicats a Google, les diferents adreces IP des d’on s’ha connectat els últims nou mesos, l’historial de cerques o les seves dades bancàries, en el cas d’utilitzar els serveis de pagament de Google. En aquest sentit, la protecció de les dades personals es considera un dret fonamental, segons la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Què hi poden fer els usuaris?

/imgs/20120501/internet2.jpg
Tots els usuaris registrats de productes de Google s’han vist obligats a acceptar les noves clàusules del servei per a accedir als seus comptes. No poden rebutjar clàusules concretes i han d’acceptar-les totes si volen utilitzar aquests serveis en línia. D’aquesta forma, l’única manera de no acceptar-les és sol.licitar-ne la baixa.

Aquests canvis també afecten els usuaris de telèfons Android?

Les primeres versions d’Android requerien donar-se d’alta de forma obligatòria com a usuari de Google. Des de versions més recents, però, és possible activar el terminal sense necessitat de ser usuari registrat d’aquesta empresa. Per tant, els canvis de privadesa solament afecten els serveis i les aplicacions de Google instal.lades en el telèfon, com és Gmail. En aquest cas, amb aquesta nova política de privadesa, Google podrà accedir a dades relatives al telèfon, com ara el model, la versió del sistema operatiu, l’operador de telecomunicacions i les xarxes mòbils i Wi-Fi utilitzades. També pot accedir a dades relatives a trucades i missatges curts enviats.

Com es pot millorar la privadesa o descarregar una còpia de les dades emmagatzemades per Google?

Google disposa de diverses eines per a gestionar la privadesa dels seus diferents serveis. Entre altres opcions, és possible controlar les dades i limitar l’accés a dades personals a determinats contactes. Els usuaris de Google tenen la possibilitat de descarregar un arxiu comprimit amb la informació emmagatzemada en els serveis, com ara missatges, documents i fotografies.

Google pot compartir les dades personals amb tercers, com ara empreses, institucions i governs?

Segons Google, no s’han fet canvis en els seus principis elementals pel que fa a la privadesa. Per tant, vendrà i compartirà informació personal amb tercers. Els usuaris poden prendre la decisió sobre quines dades personals de les que emmagatzema Google es poden transferir a tercers per a rebre ofertes i serveis personalitzats. Entre d’altres, els usuaris poden donar el seu consentiment perquè les dades emmagatzemades pel seu servei de publicitat DoubleClick, guardat en diferents cookies a l’ordinador de l’usuari quan navega per Internet, puguin combinar-se amb les dades que Google conserva de l’usuari. No obstant això, en cas de requeriments judicials o en el curs d’una investigació, Google està obligat per diferents legislacions locals a transferir aquesta informació a una autoritat competent.

És segur aquest canvi per als usuaris?

Tot i les explicacions de Google, aquests canvis han causat recel a la Unió Europea. El grup de treball que aglutina les agències de protecció de dades dels països membres ha sol.licitat a la companyia més informació sobre aquests canvis amb la finalitat d’indagar quin pot ser el seu abast. Curiosament, la Unió Europea treballa en una nova normativa de protecció de dades que unifiqui les diferents legislacions i reglaments que hi ha entre els països membres. Segons un estudi encarregat per la Comissió, el 72% dels europeus pensa que les empreses utilitzen malament les seves dades personals.