Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.900 consumidors de 9 comunitats autònomes per a conèixer els seus hàbits de compra : El 30% dels enquestats reclama més productes saludables per a la seva compra diària

Una tercera part dels entrevistats adquireix productes rics en fibra, sense sucres afegits o baixos en calories

/imgs/20120501/tema1.jpg
El que mengem diu molt de nosaltres. Menjar és un acte plaent i senzill, però fer-ho de manera equilibrada de vegades no ho és tant. La relació entre menjar i salut sembla estar clara per a molts consumidors, però es reflecteix en el nostre cistell del mercat?

Per a investigar sobre els hàbits de consum de productes alimentaris saludables dels espanyols, EROSKI CONSUMER ha entrevistat 1.900 persones de 9 comunitats autònomes: Andalusia, les Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Galícia, la Comunitat de Madrid, Navarra i el País Basc. En totes les llars contactades, la persona que va contestar l’entrevista sempre era la responsable de la compra (o una d’elles). En un 70% dels casos era una dona i en el 30% es tractava d’un home. Per edats, tots eren més grans de 20 anys i el nombre de persones que vivien als domicilis consultats era, de mitjana, de 4. EROSKI CONSUMER ha comprovat que al 30% dels entrevistats li agradaria que hi hagués més varietat en l’oferta actual de productes més saludables o millorats. Només una tercera part dels enquestats assegura adquirir-ne algun de manera habitual. En concret, es trien productes rics en fibra, sense sucres afegits, baixos en calories i sense greixos saturats. Malgrat això, el 70% dels enquestats percep que el preu d’aquest tipus de producte és, en general, més car que els altres.

La informació és clau per a poder triar els productes de manera correcta i aconseguir el propòsit d’alimentar-se d’una forma equilibrada: gairebé quatre de cada cinc enquestats asseguren que llegeixen el que apareix en els envasos i les etiquetes nutricionals del que adquireixen. D’aquests, un 87% centra l’atenció en la data de caducitat; un 56%, en els ingredients que conté el producte; i un 43%, en el valor nutricional. Així i tot, el 48% dels entrevistats no entén de manera clara la informació nutricional i d’ingredients que figura en els productes alimentaris, i únicament el 10% la utilitza com a font principal per a assessorar-se en la pròpia alimentació.

Guanya el ric en fibra

No hi ha grans diferències entre les 9 comunitats autònomes estudiades, encara que és a Galícia on s’adquireixen amb més assiduïtat (sempre o bastants vegades) aliments millorats nutricionalment (és a dir, aquells dels quals s’han reduït els greixos, la sal o els sucres o bé que han estat enriquits amb micronutrients, com les vitamines o els minerals), seguida de molt a prop per Andalusia, les Illes Balears i la Comunitat de Madrid. Per contra, és al País Basc on els enquestats declaren que no n’adquireixen amb tanta freqüència.

A més, EROSKI CONSUMER va voler determinar amb quina freqüència es compren productes baixos en sal o sense sal, aliments que continguin només cereals integrals, que no continguin greixos saturats, productes sense sucres afegits, rics en fibra, baixos en calories enriquits amb Omega-3, vitamines i minerals. Entre els entrevistats, el 48% compra habitualment productes rics en fibra; i al voltant del 40%, aliments sense sucres afegits, sense greixos saturats i baixos en calories. A més, el 34% dels enquestats s’emporta a casa habitualment productes que contenen només cereals integrals; i aproximadament un 25%, els enriquits amb vitamines i minerals, a més dels baixos en sal o sense sal. Finalment, un 23% adquireix productes enriquits amb Omega-3. A més, tant les dones com els homes trien en primer lloc productes rics en fibra (un 46% ells i un 48% elles). Però si es té en compte l’edat, són els entrevistats amb més de 45 anys els qui més declaren que compren aquest tipus de productes (de mitjana, un 55% davant del 42% dels joves entre 20 i 44 anys).

Curiosament, en un país que té més de 10 milions d’afectats per la hipertensió arterial, un 48% dels entrevistats assegura que mai no sol triar aliments sense sal o baixos en sal, i un 45% tampoc no tria productes enriquits amb Omega-3. Catalunya, Navarra i el País Basc són les comunitats on hi ha més consumidors que mai no adquireixen aliments sense sal o baixos en sal (un 55% així ho assegura). I a les Illes Balears, al País Basc i, de nou, a Navarra obvien en una proporció més alta (un 33%) els enriquits amb Omega 3. Finalment, per sexes, el 50% de les dones no compren mai aliments sense sal o baixos en sal, mentre que un 47% dels homes no adquireixen mai els enriquits amb Omega-3.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Oferta insuficient »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions